Sanatate

Revolta asistenților medicali: cer scăderea cotizației la 10 lei/lună și cursuri gratuite

Asistenții medicali se revoltă împotriva Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistentelor Medicale din România (OAMGMAR). Aceștia nu consideră că respectiva organizație le apară drepturile și nu au niciun avantaj în urma cotizației achitate lunar.

Principala nemulțumire este cauzată de cuantumul cotizației lunare pe care sunt nevoiți să o achite către OAMGMAR. Asistenții consideră că nu se justifică aceste sume, deoarece ei nu au niciun beneficiu. Ei cred că OAMGMAR este o organizație care nu are în vedere problemele și nemulțumirile lor, deci ar avea nevoie de un alt organism mai aplecat spre nevoile asistenților medicali.

Hotărârea OAMGMAMR nr.3 din 06/12/2017 stabileşte ca fiecare asistent medical din România să plătească o cotizaţie lunară către ordin de 1% din valoarea salariului de bază, dar nu mai puţin de 1% din valoarea salariului minim brut pe economie, indifferent de durata timpului de muncă (normă întreagă sau fracţiune de normă). Astfel, cotizația nu poate fi mai mică de 20,8 RON, respectiv 23,5 RON la asistenții cu studii superioare.

În acest fel, asistenții medicali ajung să achite între 50 și 150 de euro pe an. Astfel că a fost inițiată o petiție prin care se cere stabilirea unei cotizații unice de 10 lei/lună.

Președintele OAMGMAMR filiala Cluj, Emil Buiga, a declarat pentru Ziar de Cluj că săptămâna viitoare vor fi discuții în Consiliul Național și că cel mai probabil va fi aprobată cotizația unică.

”Săptămâna viitoare va fi un Consiliu național și vor fi luate câteva măsuri în mod sigur. Va trebui votat de Consiliu național, respectiv de președinții din toate județele. Discuția este de mai mult timp, s-a mai discutat despre cotizația unică și cred că spre asta se îndreaptă lucrurile. Asistenții care au salarii mari sunt nemulțumiți pentru că dau cotizația mare, ceilalți care au salarii mici sunt mulțumiți cum este. Nu o să fie mulțumiți toți. O să se stabilească o taxă care nu îi va mulțumi pe toți, așa este când trebuie să dea o taxă”, potrivit lui Emil Buiga.

Asistenții medicali trebuie să achite suplimentar cursurile pentru avizarea Certificatului de membru

O altă nemulțumire este cauzată de faptul că pe lângă cotizația anuală, asistenții medicali sunt nevoiți să achite contravaloarea cursurilor care să le aducă cele 30 de credite necesare necesare avizării Certificatului de membru. Pentru obţinerea avizului anual al OAMGMAMR este obligatoriu ca, din totalul de credite necesar anual, cel puțin jumătate să fie realizate prin cursuri EMC (educație medicală continuă). De asemenea, asistenții medicali sunt obligați să susțină anual un curs în specialitatea profesiei. Cu acest curs adesea nu acumulează suficiente credite (un curs online, sau un curs teoretic le aduce asistenților maxim 15 puncte) astfel că sunt nevoiți să susțină un al doilea curs, tot din banii lor.

La Cluj, asistenții sunt sprijiniți de OAMGMAMR, iar cursul obligatoriu este gratuit. Potrivit președintelui Emil Buiga, începând de anul viitor asistenții medicali clujeni nu vor mai plăti aceste cursuri EMC.

”La Cluj un curs online care este obligatoriu este gratuit, dar și multe alte cursuri sunt gratuite. Eu am atras foarte mult UMF-ul în pregătirea asistenților medicali. De obicei profesorii nu percep taxe și atunci nici Ordinul nu percepe taxe. Taxele se iau pentru cursurile mari, de o săptămână. Am avut evenimente în care am adus profesori din Canada și atunci am perceput taxe, dar sumele sunt modice. În general Clujul se îndreaptă spre cursuri gratuite. Cel mai probabil de anul viitor nu o să mai plătească”, a menționat Buiga.

Prin petiția online, asistenții medicali susțin și publicarea declarațiilor de avere și de interese a celor care fac parte din structurile de conducere a OAMGMAMR la nivel local și județean.

Potrivit lui Buiga ordinul folosește banii colectați de la asistenții medicali pentru manifestări științifice și pentru activitatea curentă a Ordinului.

Practic acest Ordin al Asistenților este o structură care nu dă socoteală nimănui pentru sumele uriașe de bani colectate de la asistenții medicali, în special după mărirea salariilor. În schimb, asistenții medicali au și mai multe obligații, trebuie să achite cursuri, iar banii lor sunt folosiți de Ordin pentru manifestări științifice. Revolta lor este justificată, iar Ministerul Sănătății ar trebui să se implice și să controleze activitatea acestui Ordin, și mai ales să controleze modul în care sunt folosiți banii mulți colectați în fiecare lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *