reteta

Cluj, 1695: cea mai veche rețetă de sarmale din România (VIDEO)

scris de Caroline Cristea / 12.08.2020 16:02 / 0 comentarii / 368 vizualizari
Acum mai bine de 300 de ani sarmalele de pe mesele transilvănenilor nu aveau nimic de-a face cu sarmalele pe care le devorăm azi cu poftă de sărbători.În acea perioadă, Transilvania era foarte bine dezvoltată. Importa condimente,  iar influențele străine au început să își pună amprenta și... citeste mai departe

O nouă sesiune de distribuire a laptelui praf pentru sugari, la Câmpia Turzii

scris de Ziar de Cluj / 24.09.2019 15:02 / 0 comentarii / 228 vizualizari
Conform legii 321/2001, statul aprobă acordarea gratuită de lapte praf formula pentru sugari, copiilor cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.Distribuirea laptelui praf se realizează prin consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor, respectiv... citeste mai departe

Sport la Cluj, reţeta financiară perfectă. Evenimentele cu cele mai scumpe bilete stârnesc un interes enorm printre clujeni

scris de / 18.02.2016 16:50 / 0 comentarii / 277 vizualizari
Iubitorii de sport din Cluj, dar şi din judeţele învecinate, s-au obişnuit cu evenimente de prim rang organizate, cu precădere, la Sala Polivalentă din capitala Transilvaniei. Aproape toate federaţiile sportive şi-au îndreptat atenţia înspre Cluj-Napoca, iar în cea mai mare sală de sport din... citeste mai departe

Mazarea

scris de Ziar de Cluj / 18.12.2012 09:02 / 0 comentarii / 724 vizualizari
Mazarea sunt seminte ale plantei omonime leguminoase (Pisum sativum), din familia Leguminoase Papilonate. Este originara din Persia si India. Grecii si romanii i-au descoperit proprietatile terapeutice, considerand ca ajuta la disparitia negilor, a ranilor cu puroi, a scabiei si cheliei; era... citeste mai departe

Branza de vaca, desert sau gustare?

scris de Ziar de Cluj / 07.12.2012 14:34 / 0 comentarii / 114 vizualizari
Branza de vaca este este unul din sortimentele de branzeturi cu cea mai larga raspandire in tara noastra si reprezinta cea mai simpla valorificare a laptelui de vaca in gospodarie, prin acidifierea sa naturala. Branza proaspata de vaca se obtine din prelucrarea laptelui de vaca degresat si... citeste mai departe

Iaurtul, oaza de sanatate la indemana oricui

scris de Ziar de Cluj / 16.11.2012 13:34 / 0 comentarii / 60 vizualizari
<!-- @page { margin: 0.79in } P { margin-bottom: 0.08in } --> Efectele benefice ale produselor lactate acide sunt cunoscute inca din antichitate. Chiar un proverb antic spune "Bea lapte acru si vei avea o viata indelungata."   Cuvantul iaurt provine din limba turca, cuvintul... citeste mai departe

Branzeturi in saramura, proaspat de bune

scris de Ziar de Cluj / 20.07.2012 08:33 / 0 comentarii / 191 vizualizari
Branza telemea este produsul proaspat sau maturat obtinut prin scurgerea zerului dupa coagularea laptelui. Pentru cei care nu stiu, branza telemea se poate face destul de usor, insa gustul proaspat de bun poate fi dat doar de adevaratii profesionisti. Laptele materie prima se receptioneaza din... citeste mai departe

Gustari cu sardine

scris de Ziar de Cluj / 20.04.2012 15:57 / 0 comentarii / 565 vizualizari
Exista mai mult de 20 de specii de sardine in lume, un fel de pesti mici de mare. Ziua Sf. Anton in Portugalia este unul dintre cele mai populare festivaluri ale anului; oamenii sarbatoresc pe strada, iar sardinele la gratar sunt gustarea oferita la discretie. Acesti pesti mici se conserva in sare... citeste mai departe

Iaurt proaspat de bun cu pere si cognac

scris de Ziar de Cluj / 19.04.2012 10:39 / 0 comentarii / 21 vizualizari
Iaurtul proaspat de bun de la Bonas poate fi consumat simplu, insotit de gustari sau in compozitia unor preparate usoare si racoroase. Mesagerul de Cluj va prezinta o reteta recomandata de Valentin Coman, expert bucatar, dar si sustinator al produselor Bonas. Trei pere curatate de coaja si cotor se... citeste mai departe

Avocado, un fruct-leguma exotic

scris de Ziar de Cluj / 10.04.2012 07:17 / 0 comentarii / 1258 vizualizari
Avocado este un fruct nou intrat pe piata alimentara din Romania si ar trebui sa-l includem in alimentatia noastra curenta. Datorita gustului sau special, este mai indicat sa fie consumat ca leguma sau ca aperitiv, decat ca fruct. El poate inlocui cu succes o masa obisnuita din punct de vedere al... citeste mai departe