In vizor

Realitatea arheologică a Sarmizegetusei se va transforma în realitate virtuală, într-un joc interactiv care să completeze tabloul istoriei

Profesorul universitar și arheologul clujean Sandu Diaconescu va dezvolta un joc VR prin intermediul căruia va fi reprodus cu o acuratețe desăvârșită Forul Traianic al Sarmizegetusei, cel mai cunoscut monument al Daciei romane. Proiectul include peste 100 de inscripții, 100 de fragmente arhitectonice de calcar, alte 100 de marmură și câteva de gresie.

Ideea unui astfel de proiect i-a venit inginerului Mircea Cosma, din Deva, care inițial a făcut o reprezentare a forului, însă care nu era o reconstituire perfectă din punct de vedere științific. Și pentru că și profesorul Sandu Diaconescu, și inginerul Mircea Cosma își doreau ca informațiile oferite să fie cât mai corecte, din februarie au început să colaboreze la un proiect comun. Momentan, cei doi muncesc în fiecare zi la jocul care ne va oferi cele mai complete detalii despre monument.

„Desigur că publicul larg nu își dă seama, nu sesizează diferența dintre o reconstituire de Hollywood și una reală. Dar noi, ca oameni de știință, avem obligația să le prezentăm realitatea și adevărul”, a declarat pentru Ziar de Cluj profesorul Sandu Diaconescu.

Jocul va fi disponibil pentru început într-un spațiu amenajat chiar în Sarmizegetusa. Planul este ca la finalizarea proiectului, vizitatorii să se poată plimba nestingheriți prin forul reconstituit cu ajutorul realității virtuale. Doritorii vor putea să se plimbe pe vechile alei, să viziteze toate cotloanele, să citească inscripțiile în latină (traduse automat) sau să intre în mai multe detalii cu privire la istoria fiecărui obiect și a fiecărei statui din for. În plus, aceștia vor putea să își aleagă drept ghid o tânără (Ulpia) sau un tânăr (Marcus), îmbrăcați exact ca în perioada romană a Daciei.

Despre jocul interactiv, arheologul Sandu Diaconescu spune:

„Nu e o animație în care te duce ghidul unde vrea el. Poți să îl conduci unde vrei tu, în toate cotloanele, în toate părțile. Când îl oprești pe ghid , poți să te uiți peste tot. La tavan, la pardoseală, să examinezi toate detaliile.”

Pe fundal, se vor auzi melodii cât mai apropiate de perioada antică, așa încât utilizatorul să fie cât mai bine transpus în epoca romană a Daciei. Atunci când vizitatorii se vor apropia de un obiectiv, vor începe să se audă explicațiile și povestea acelui obiectiv. Pentru că vizitatorii au libertate deplină, o vizită în Forul Traian de la Sarmizegetusa poate fi doar o plimbare în trecut sau o lecție de istorie.

Jocul se adresează în special copiilor, dar și tinerilor, studenților sau celor preocupați de istorie.

„Pe copii îi atragem. Întâi se plimbă curioși peste tot. Cotrobăie. Apoi, dacă le-a plăcut, revin la joc și încep să asculte diferite explicații. Apoi, vor intra și în detalii. În final, fără să vrea, vor rămâne cu o cunoștință extraordinară a civilizației romane, istoria Daciei și a Sarmizegetusei”, a explicat arheologul clujean Sandu Diaconescu.

Jocul este unic pentru că el va reprezenta cu acuratețe absolut toate statuile de împărat, de guvernator, ale fruntașilor locali, fiecare cu povestea sa. Proiectul, de o amplitudine nemaiîntâlnită în România, va reproduce întocmai exact cum arăta Forul Traianic.

Reproducerea monumentului a început în luna februarie, iar până în prezent au fost reconstituite fațada și o mare parte din curtea forului. Planul e ca în câteva luni, jocul VR să fie disponibil într-o variantă demo, pe care vizitatorii Sarmizegetusei să o poată încerca. Desigur, dorința e ca acest joc interactiv, extrem de util în educarea copiilor, să fie disponibil la scară cât mai largă, să ajungă în sălile de clasă sau, de ce nu, să fie disponibil în mod gratuit, pe o platformă online.

Proiectul, unic în România, va prezenta cu acuratețe realitatea arheologică. Exact așa cum a menționat și arheologul Sandu Diaconescu, el nu e despre povești la gura sobei, ci realitatea exactă a unei lumi apuse, dar care face parte din istoria noastră, o istorie la care puțini am avut acces până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *