Din oras

RATCJ a dat drumul la caldura, dar clujenii sunt "saraci cu duhul si vor sa stea in frig"

Teoretic, de noaptea trecuta, clujenii fara centrale termice proprii ar fi trebuit sa aiba caloriferele calde; Regia Autonoma de Termoficare (RAT) a inceput sa furnizeze agent termic pentru incalzirea locuintelor. Practic, majoritatea ingheata inca in case – asociatiile de proprietari au ultimul cuvant in ceea ce priveste furnizarea caldurii.

Legea e foarte clara in ceea ce priveste inceperea furnizarii agentului termic: dupa trei zile consecutive in care temperatura media exterioara scade sub 10 grade, se pornesc centralele. Iar in Cluj, chiar daca vremea s-a racit de doua saptamani deja, doar noaptea trecuta au fost indeplinite conditiile legale.

“Incepand din 18 septembrie si pana astazi au fost facute analize in fiecare zi. Intre 19.00 seara si 07:00 dimineata, s-au calculate temperaturile medii pentru fiecare noapte, dar rezultatele au fost instabile. Au fost nopti in care temperature scadea sub 10 grade Celcius, dar au fost si nopti in care a urcat. De aceea nu s-a pornit pana acum”, a declarat Emil Miron, directorul RAT Cluj-Napoca.

27, 28 si 29 septembrie au fost cele trei nopti consecutive care au indeplinit conditiile legale pentru furnizarea caldurii, motiv pentru care, incepand de azi-noapte, RATCJ a pornit centralele. Cu toate acestea, nu toti clujenii fara centrale termice proprii au avut caldura in case. Asta pentru ca asociatiile de proprietari decid, in ultima instanta, daca pornesc sau nu caldura.

“Este decizia asociatiei. Pot sa faca solicitare catre noi, sa mergem sa le oprim robinetul, dar, de cele mai multe ori, il opresc singuri”, spune Ciprian Iancu, purtatorul de cuvant al RATCJ.

Astfel, mii de clujeni raman in frig pana la inceputul lui octombrie sau chiar pana la jumatatea lunii noiembrie, in functie de decizia asociatiei de proprietari din care fac parte. In mod normal, pentru ca o asemenea decizie sa fie luata, ar trebui sa se faca o adunare generala a tuturor proprietarilor, insa multi presedinti si administratori de bloc au preferat sa sara peste aceasta etapa.

“Oamenii ii pot da in judecata pentru asta. A inchide robinetele dupa ce regia a dat drumul la caldura e ilegal, daca nu sunt consultati toti locatarii. Dar chiar si asa, aceasta decizie este una abuziva, ce poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile. Si o sa castige, pentru ca nimeni nu iti poate lua dreptul de a te incalzi pentru ca nu stiu cati din bloc sunt saraci cu duhul si vor sa stea in frig”, spune Sorin Munteanu, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *