Reportaj

Rascanii si-au facut cooperativa si au coborat in centrul Clujului

Cooperativa Agricola Rasca Apuseni a iesit pentru prima data in lume cu faimosii cartofi si morcovi ai comunei in Piata Unirii, la Transilvania Fest. In urma cu cateva luni, 22 de rascani si-au luat inima in dinti si s-au asociat, pentru a se alinia la cerintele vremii. Astazi, la Cluj, au primit prima oferta insemnata, de la un potential comparator din Ungaria.

Cartofii durdulii de Rasca si morcovii mari ca in povesti se etaleaza apetisant in aceste zile in centrul Clujului, la taraba primei cooperative infiintate vreodata in Rasca. Dincolo de tejghea le zambeste profesionist celor care se plimba prin targ o tanara blonda, cu ochii albastri, care e chiar presedinta Cooperativei Agricole Rasca Apuseni, Carmina Bacociu. Initiativa a prins contur cu opinteli, dupa multe intalniri si discutii cu satenii.

“Nu a fost deloc usor. Multi nu aveau incredere, voiau doar castig, fara munca si sacrificii. Unii au abandonat grupul pe parcurs, dar s-au adaugat altii la final si asa suntem 22 de membri. Ne-am propus sa ne unim fortele ca sa lucram mai bine, sa avem un produs mai bun si, mai ales, sa vindem direct, fara intermediari”, spune Bacociu.

Cea mai mare piedica le-a pus-o chiar primaria din Rasca, de unde aveau nevoie de acord pentru folosirea numelui comunei.

“Nu au vrut sa ne dea. Probabil ca s-au gandit ca, daca ne unim, devenim mai puternici si nu le placea asta. Noi nu ne-am lasat, am mers la Prefectura si am obtinut de acolo dreptul de avea Rasca in numele cooperativei ”, se mandreste presedinta.

Cooperativa rascanilor functioneaza din februarie si de atunci au avut intalniri, in care au fost instruiti in diverse teme legate de cultivarea legumelor si a valorificarii fructelor de padure, precum si despre finantare. Primul mare avantaj a fost, insa, obtinerea unei reduceri mari de pret la substantele impotriva daunatorilor, achizitionate pentru toti membrii.

Participarea la evenimentul de la Cluj este prima de acest fel a cooperativei.

“Putem negocia de la alt nivel si putem vorbi de cantitati mult mai mari. Una e sa vinzi tone de cartofi, alta sa dai cate 100 kg, pentru piata. Vrem sa putem sa vindem mult, de acasa”, explica tanara.

Consatenii se uita sceptic la asocierea celor 22, multi fiind convinsi ca nu merita sa faci eforturi pentru asa ceva. Nu e vorba, insa, de repulsia fata de colectivizarea comunista, pentru ca Rasca nu a cunoscut asa ceva.

“Oamenii sunt sceptici, nu prea implicati, mentalitatea se schimba greu la noi, nu ar incerca o samanta noua, o metoda de combatere a daunatorilor”, explica femeia din Rasca.

Cartofii si morcovii au un gust special si o dulceata nemaintalnita datorita continutului de minerale din solul de la Rasca, potrivit Carminei Bacociu. Un kilogram de cartof de la Rasca are pretul de 1,5 lei , in timp ce morcovii se vand cu 2 lei. In cantitati mari, legumele se vand cu 1 leu, respectiv 1,50 lei.

“Azi am primit o oferta din Ungaria. Un domn pe care il stiam a venit si ne-a zis ca deja a vorbit cu cineva de acolo care doreste o cantitate mare de cartofi, urmeaza sa negociem”, se mandreste presedinta cooperativei.

Transilvania Fest are loc  intre 20 si 22 septembrie si aduce la Cluj, pe langa targul de produse traditionale si demonstratii culinare, spectacole de muzica si dans popular, teatru si activitati pentru copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *