In vizor

Răsar terenurile în an electoral: După Ungureanu, vine și Tișe cu două locații pentru un nou Spital de Copii

Politicienii județului se întrec în promisiuni electorale, miza fiind alegerile locale din această vară. Emanuel Ungureanu și-a anunțat candidatura la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Cu alegerile care bat la ușă, acesta a pornit o campanie pentru a descoperi terenuri sau clădiri ce se pretează pentru construcția unui nou spital de Copii. Imediat după, Alin Tișe, cel care a numit acest proiect prioritatea mandatului 2016-2020 a scos și el din traistă două locații și i-a oferit din nou titlul de prioritatea zero al viitorului mandat.

Citește și:

Ungureanu propune demolarea Maternității Stanca și construcția unui nou Spital de Copii: ”Nu e normal ca femeile din Cluj să nască într-un grajd”

Președintele Alin Tișe a oferit explicații pentru faptul că, deși anunțat cel mai important proiect al mandatului ce a debutat în 2016, noul Spital de Copii nu a înaintat deloc în ultimii patru ani. Tișe recunoaște că nu a reușit să găsească un teren potrivit, dar această situație este pe cale să se schimbe. Fie chiar a găsit alte locații, fie este doar o declarație menită să mai adune ceva voturi în perspectiva alegerilor locale din acest an. 

”Noi am căutat tot anul 2019 un teren potrivit să începem construcția unui Spital de Copii. Nu am abandonat această idee, însă din păcate nu am găsit. Clujul duce o lipsă acută de terenuri. Niciuna dintre locațiile găsite nu a fost potrivită. Am căutat toate soluțiile posibile și imposibile. Avem nevoie de 7 hectare de teren, deoarece e nevoie de spațiu verde, clădiri modulare, spații pentru studenți, parcări. Noi am căutat mai multe variante de a dobândi aceste terenuri îndeosebi de la instituțiile publice pentru a nu mai plăti câteva milioane de euro pe terenuri din privat. Se știe că Clujul are o piață imobiliară destul de scumpă, terenurile sunt foarte scumpe. Am căutat inițuial o variantă de cumpărare, dar prețurile erau extrem de mari și nu erau într-o zonă în care noi să putem face un spital. Acele locații pe care noi le-am găsit nu au fost potrivite, într-un final am găsit o variantă cu Primăria în zona Borhanci unde ar fi trebuit să fie un cartier de case, făcut de o firmă privată. Contractul fiind reziliat, a existat această soluție să facem acolo. Din păcate studiile geotehnice pe care le-am făcut cu Primăria au arătat că pentru a stabiliza acel deal este nevoie de o investiție de aproximativ 60 de milioane de euro, în condițiile în care un Spital de Copii se poate face în acei bani. O alunecare de teren ar fi ținut proiectul an de zile blocat. Nu am putut merge pe această variantă am convenit ca pe termen scurt să extindem secțiile din actuala curte a Spitalului de Copii pentru a extinde Pediatrie 1 cu o clădire modulară, și acest lucru îl vom face în acest an”, a declarat Alin Tișe.

Un nou an electoral, noi promisiuni pentru un teren care să permită construcția acestui Spital de Copii. De această dată, Tișe pare convins că proiectul va fi realizat în mandatul viitor. 

”Avem două locații pe care le analizăm, două locații care aparțin de două instituții diferite și care au acceptat să ne ajute. Nu mai vreau să înaintez locații și instituții pentru că o dată ce spun că am căutat, înseamnă că l-am găsit și dacă nu l-am făcut, am mințit. Prefer să spun doar atunci când e bătut în cuie. Există două instituții dispuse să ne ofere un teren. Acesta va fi proiectul de bază al următorilor patru ani, construcția unui spital de copii. Clujul nu își mai poate permite să rămână fără un Spital nou și va fi prioritate zero după obținerea terenului în următorii patru ani să se construiască acest spital”, potrivit lui Alin Tișe

Spitalul pentru Copii este căutat de către pacienți din toată Transilvania, iar Pediatrie 1, spitalul de pe Moților nu mai poate face unui aflux atât de mare de pacienți. Doar anul trecut, 65% dintre copiii care au apelat la serviciile medicale oferit de acest spital erau din alt județ. Clujul are nevoie urgentă de un nou spital, iar poate faptul că deja doi politicieni clujeni sunt interesați de acest subiect nu va rămâne din nou fără rezultat. Construcția de spitale în România seamănă mai degrabă cu un proiect utopic, având în vedere că despre Spitalul Regional se discută de foarte mulți ani și proiectul este abia la faza de studii. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *