PORTRET

Rareș Stoica, managerul festivalului de film de scurtmetraj Cluj Shorts și povestea acestui eveniment ce a depășit toate așteptările

Rareș Stoica e producător și regizor în cadrul Persona Media Production, asociația ce a dat naștere festivalul clujean de scurtmetraj Cluj Shorts, singura manifestare artistică de acest gen din Transilvania. Managerul acestui eveniment a regizat la rândul său scurtmetraje, dar și filme de lungmetraj și documentare. Chiar dacă s-a axat în cariera sa pe film, Rareș e pasionat și de teatru și își antrenează ochiul și mâna pictând și sculptând. E un artist înnăscut, care percepe arta ca pe un dat firesc, drept o condiție sine qua non a existenței sale:

„Cred că dintotdeauna am avut o latură ludică și lucrurile au decurs normal, natural, în direcția asta. Nu am avut alte opțiuni și nici nu am căutat, am fost dus de fluviul acesta al vieții și «mi-am acceptat» soarta.”

Profesor de actorie pentru elevii de liceu

Rareș Stoica a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul UBB, la clasa Miriam Cuibus, Mona Marian și Dragoș Pop. Încă din timpul facultății a devenit colaborator al Teatrului Național Cluj-Napoca, iar mai apoi s-a angajat la Teatrul de Păpuși „Puck”. Ulterior, a devenit și profesor de actorie la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și în 2003 a înființat Asociația Persona, o asociație ce a încercat să îmbine în mod armonios cultura cu educația și sănătatea:

„Cu asociația, împreună cu copiii de la Avram Iancu, am câștigat câteva premii naționale pe regie și scenografie. La Festivalul de Teatru și Tineret am câștigat la categoria «Cel mai bun spectacol». În urma unui premiu de regie pentru «Deșteptarea primăverii» de Frank Wedekind, într-o montare modernă antidrog, împreună cu elevii de atunci am ajuns la concluzia că este necesară transformarea spectacolului în film de lungmetraj. Am realizat acest film în decurs de 7 ani, cu toate greutățile aferente, pentru că am plecat de la zero. Premiera a avut loc în 8 septembrie 2012, la Cinema Mărăști.”

Cluj Shorts

În anul 2012 Rareș Stoica a înființat Persona Media Production, o companie de producție cinematografică, foto și audio, și astfel în 2013 s-a născut și festivalul de film de scurtmetraj, Cluj-Shorts. Apărut dintr-o nevoie a producătorilor de a se afirma și dintr-o dorință a publicului de a consuma acest gen de artă cinematografică, festivalul a fost încă de la început un succes și a crescut de la o ediție la alta:

„În România e foarte greu să găsești bani de producție cinematografică și, astfel, tinerii regizori, sau chiar și regizorii cu experiență, din cauza imposibilității de a construi bugete consistente, apelează la filmul de scurtmetraj. Asociația și-a dorit să promoveze, pe lângă cultură, și educația, iar filmul de scurtmetraj este, prin natura lui, un gen mai accesibil studenților și celor care sunt la început de drum și doresc să activeze în zona aceasta a cinematografiei. În plus, în zona aceasta a țării nu exista un festival dedicat filmului de scurtmetraj.

Așteptările ne-au fost depășite față de ceea ce ne-am propus noi inițial. Am avut un foarte mare succes, publicul a venit în număr mare și cu drag la un astfel de eveniment, iar la ultimele 3 evenimente am avut o creștere constantă, de la o ediție la alta, aproximativ de 50%, ca public. A existat un interes crescut și festivalul a dus la o înțelegere mai în profunzime a filmului de scurtmetraj și a ceea ce reprezintă el.

Scurtmetrajul înseamnă reducerea la esență a unei acțiuni, a unei stări, a unui eveniment. Esențele tari vin în sticluțe mici. Filmul de scurtmetraj e punerea în pagină a unor astfel de esențe, în așa fel încât să fie percutante, puternice, să transmită un mesaj extrem de clar și de focusat. E un gen care, teoretic, e mai greu decât filmul de lungmetraj, datorită faptului că nu ai timpul necesar ca să dezvolți personajele, să le caracterizezi, să dezvolți acțiunea, să justifici acțiunile. Toate acestea îi obligă pe cei implicați  în producerea filmului la o focusare mai puternică asupra subiectului.” 

Un scurtmetraj înseamnă o producție cinematografică de maximum 30-35 de minute. La Cluj Shorts sunt acceptate doar filme până în 20 de minute:
„Noi considerăm că 20 de minute sunt suficiente pentru a prezenta povestea, dar filmele pot pleca de la un minut”, precizează Rareș Stoica, directorul artistic al festivalului.

Numărul filmelor înscrise în competiție a crescut constant cu fiecare ediție. Dacă în 2013 au fost înscrise 415 scurtmetraje, în 2014 numărul lor a ajuns la 605. Astfel, și durata evenimentului a crescut, de la două zile în 2013, la 4 zile în cea de-a doua ediție și la 7 zile în cea de-a treia.

„Ne interesează calitatea, și nu cantitatea”

Chiar dacă numărul celor ce doresc să participe cu producții în cadrul festivalului este mereu în creștere, pe organizatori îi interesează calitatea proiecțiilor, și nu cantitatea lor:

„Perioada de înscriere este între 1 octombrie și 31 noiembrie, pentru ediția din 2016, iar echipa de selecție, pe care eu, în calitate de director artistic al acestui festival o conduc, va selecționa filmele cu maximă exigență. Calitatea, și nu cantitatea ne interesează!”, afirmă Rareș Stoica.

Filmele înscrise în cadrul Cluj Shorts sunt produse atât de către regizori consacrați, cât și de către studenți. Filmele sunt supuse unui sistem de selecție în care ele trebuie să treacă anumite standarde tehnice și artistice. Singurul criteriu este calitatea producțiilor, indiferent că ele sunt înscrise în festival de către profesioniști sau de către amatori, de copii de 10-15 ani sau de oameni aflați în pragul pensiei.

Cluj Shorts duce o luptă constantă pentru a atrage atenția asupra scurtmetrajului și a posibilităților acestui gen de a transmite mesaje cu impact asupra publicului, iar Rareș Stoica investește nu doar timp și energie, ci și resurse financiare proprii pentru a asigura desfășurarea anuală a acestui eveniment.

Un artist al formelor vizuale

Rareș Stoica este un artist al formelor vizuale, indiferent că producțiile sale sunt cinematografice, sculpturale sau picturale. Persona Media Production are în desfășurare nenumărate proiecte de film, spoturi informative, publicitare, videoclipuri, scurt sau lungmetraje.

Rareș are în proiect și o viitoare expoziție de pictură, cu o tematică mai profundă, suprarealistă, și realizează sculpturi în lemn, simțind o atracție deosebită spre formele care se pot obține din daltă, ciocan și un material viu, precum este lemnul. El e astfel o persoană ce înțelege perfect arta, în multiplele ei manifestări, pentru că arta i-a curs dintotdeauna prin vene.

foto: Facebook Rareș Stoica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *