Reportaj

Rafael, mexicanul care imbina fotbalul american cu muzica rock

Ce au in comun IT-ul, sportul si muzica? Aparent, nu multe. Insa Rafael Ruiz Anaya, un mexican stabilit la Cluj, a reusit sa transforme aceste hobby-uri in adevarate convingeri de viata nu doar pentru el, ci pentru sute de alti clujeni care cred in proiectele sale. Rafael e omul care a infiintat prima echipa de fotbal american din oas, Cluj Crusaders, dar si cel care se lupta sa promoveze trupele de muzica din oras

A ajuns in Cluj in 2007, impreuna cu sotia sa romanca, pe care a cunoscut-o in Norvegia. Desi spune ca orasul de pe Somes e total diferit de Mexico City, Clujul l-a cucerit din primele zile.

“Sunt it-ist, pot lucra de oriunde. Am nevoie doar de un computer si de internet”, glumeste el.

In 2010, o simpla intamplare l-a determinat sa infiinteze prima echipa de fotbal american din oras. Se plimba prin parc cand a vazut o mana de baieti jucand si a decis sa faca ceva serios in aceasta privinta.

“Am jucat 12 ani fotbal american si am fost antrenor pentru inca 7 ani in Mexic”, martuieste mexicanul.

In doar cateva luni de la plimbarea in parc, Rafael a reusit sa fondeze echipa. De la o mana de oameni care se adunau in weekend sa joace de placere, a incropit o echipa de peste 50 de jucatori profesionisti.

“I-am gasit online si ne-am intalnit. La inceput ma gandeam ca pot sa fiu antrenorul echipei, si preparatorul fizic. Ei bine, surpriza a fost ca ei nu stiau mare lucru despre fotbalul american, decat ce vazusera la televizor si in filme. Dar ne-am pus pe treaba si am pus la punct o echipa adevarata, am infiintat un club. Am dus totul la un alt nivel”, spune acesta.

De atunci, au trecut aproape 5 ani. Mai exact peste doua zile, Cluj Crusaders aniverseaza cinci ani de la primul antrenament oficial.

“Am reusit sa facem, in primele noua luni, mai mult decat celelalte echipe din Bucuresti in trei ani.

De cand participam la campionatele nationale, din cinci finale, am fost in patru dintre ele. Am fost vicecampioni de doua ori si campioni de doua ori. 2014 a fost un an greu pentru noi, am iesit pe locul trei”, povesteste el, promitandu ca anul acesta echipa pe care o conduce va urca, din nou pe primul loc in clasamentul national.

Pentru asta se antreneaza de 3,4 ori pe saptamana, la Sala Sporturilor Horia Demian si pe terenul de fotbal de langa Cartodrom. Interesant e, insa, ca echipa nu beneficiaza de sponsorizari adevarate, iar cheltuielile jucatorilor se fac din propriile lor buzunare.

“Noi vrem sa promovam sportul, chiar daca acest lucru inseamna sa ne platim singuri deplasarile sau echipamentele”, marturiseste antrenorul echipei.

O combinatie ciudata intre fotbal american si muzica rock

Pe langa fotbal american, bodybuilding si IT, Rafael mai are o pasiune – muzica rock. Si pentru ca nu s-a oprit la a difuza muzica, la postul sau online, pe care l-a deschis impreuna cu sotia sa, mexicanul promoveaza trupele locale.

“Pasiunea pentru radio a inceput cu multi ani in urma, la un radio din Mexic. Am participat zilnic, timp de un an, la o emisiune de noapte, iar microbul a ramas. Asa ne-am hotarat sa facem ceva si la Cluj in directia acceasta, iar daca putem sa promovam trupele locale, e cu atat mai multumitor”, marturiseste el.

Cireasa de pe tortul cu zeci de arome al personalitatii lui Rafael Ruiz Anaya e faptul ca acesta se implica si in cazuri umanitare. De-a lungul anilor, impreuna cu echipa pe care o antreneaza, a tinut sa de-a ceva inapoi comunitatii clujene. Anul trecut, de exemplu, membrii echipei au donat sange, iar cu bonurile primite in schimb au cumparat dulciuri si jucarii pe care le-au impartit copiilor internati la spitalul oncologic.

“Nu e vorba doar despre parcticarea unui sport si a face ce-ti place, ci de a da ceva inapoi comunitatii”, incheie el, cu zambetul pe buze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *