PORTRET

Radu Băzăvan – "Groparu", producătorul filmului "Usturoi”: "Următorul lungmetraj sperăm să-l filmăm tot în Cluj-Napoca”

Producătorul filmului ,,Usturoi”, pe numele real – Radu Băzăvan, pe cel virtual – Groparu, e unul dintre cei mai talentați bloggeri clujeni, cu un stil literar aparte, pe care a simțit nevoia a-l transpune și în scenariul primului lungmetraj independent autohton. Radu va fi, cel mai  probabil, peste un timp încă nedeterminat, și producătorul celui de-al doilea lungmetraj de sorginte clujeană, filmul și blogul fiind proiectele sale de suflet, ce se insinuează mereu, neobosite, printre multele alte proiecte și activități cotidiene.

Absolvent de Litere, profesor de engleză, apoi technical writer

Radu Băzăvan e originar din Sibiu, unde a absolvit Liceul Pedagogic, engleză-franceză, continuând pe aceeași linie mai apoi la Cluj, la Facultatea de Litere. Au urmat două masterate, unul ca să scape de armată, iar celălalt pentru a se angaja la Bruxelles ca interpret. Cu primul și-a atins scopul, însă, cu al doilea, nu i-a ieșit pasența.

Așa că, în 2001 a devenit profesor și diriginte la Școala numărul 9 din Cluj, ,,care acum nu mai este, săraca”, unde a predat engleza timp de doi ani. Apoi s-a angajat în IT ca technical writer, domeniu în care lucrează și în prezent. Și-a luat între timp și atestatul de traducător și interpret și, part-time, a lucrat ca traducător (a tradus 3 cărți) și ca interpret (la vreo 40-50 de conferințe), dar a fost și copywriter pentru 5 agenții.

Groparu.ro – spațiul de manifestare a afinităților sale literare

Fiindcă talentul literar se putea manifesta prea puțin în joburile sale full sau part-time, Radu simțea nevoia unui spațiu de efuziune a spiritului său creativ și așa a luat naștere, în 2006, blogul groparu.ro:

,,Oricine termină Literele are o latură așa, mai scriitoricească, și am încercat să nu o înăbuș, să nu o anihilez. Ca să păstrez un pic afinitățile cu literatura, am zis că dacă nu am timp de citit, măcar să am timp de scris.”

Blogul a crescut mare, iar acum e citit, în medie, de aproximativ 2.000 de utilizatori unici pe zi. Formula de succes a site-ului a rămas neschimbată de la început, așa că acum Groparu are în plan o ,,refațadizare” a blogului:

,,Îmi doresc foarte mult să schimb tema, o am de vreo 5-6 ani de zile și e cam vechiuță. Am lucrat tangențial ca și copywriter, mai știu și eu un pic cum să fac un concept de blog și încetul cu încetul, în măsura în  care timpul îmi permite, sper ca în următoarele săptămâni să fie un groparu.ro nou.”

Filmul ,,Usturoi” – ,,cea mai notabilă realizare”

Radu Băzăvan consideră filmul ,,Usturoi” drept ,,cea mai notabilă realizare” a sa. Lungmetrajul a fost foarte bine primit de public, având în 2014 un număr de 13 proiecții, în total fiind vizionat de peste 5.000 de spectatori, în cadrul numeroaselor festivaluri la care a participat. Iar, pentru 2015, Radu are gânduri mari:

,,Anul ăsta sperăm să îl băgăm în cinematografe, ceea ce presupune o altă investiție, și de timp, și de bani, dar pentru a avea un produs complet, cu un circuit complet, cam ăsta e pasul ideal.”

,,Filmul a început ca o nebunie de moment”, își reamintește Radu Băzăvan, dar a fost o nebunie pe care și-ar fi dorit să o înceapă de ani de zile. În momentul în care a apărut tehnologia digitală, costurile de producție s-au redus foarte mult, și astfel, împreună cu prietenul său, Lucian Alexandrescu, s-au gândit că ar putea duce la un alt nivel experiența lor de a scrie și, respectiv, de a monta:

,,Când am început credeam că o să fie mult mai ușor, ne-am lovit de boala asta a românului, aceea de a promite mai mult decât poți să livrezi, și e o boală grea, de care scapi cu greu.

Zbaterile prin care am trecut ne-au îmbătrânit pe toți, ne-au secat de energie. Ce contează e că cronicile au fost foarte favorabile și am văzut foarte mulți oameni care au intrat cu fețe neutre la film, și au ieșit afară râzând – reacțiile lor ne spuneau tot, la final de proiecție, făceau să se fi meritat sacrificiul de 3 ani și ceva de zile.”

Radu consideră filmul său drept unul adresat publicului larg, oamenilor care vor să meargă la cinematograf pentru o evadare, pentru o experiență, chiar pentru catharsis, nefiind un produs de nișă, menit doar a da pe spate ,,gulerele scrobite ale criticilor”.

Al doilea lungmetraj filmat la Cluj

,,Să faci un film pe banii tăi e o întreprindere prea nebunească, pe care nu aș recomanda-o nimănui”, e concluzia producătorului ,,Usturoi”, ce acum își dorește un circuit complet al lungmetrajului său la festivaluri și în cinematografe, sperând a-și acoperi astfel măcar o parte din cheltuieli și a construi un portofoliu pe baza căruia să poată cere pe viitor bani, ,,de la un finanțator serios”, pentru un nou proiect cinematografic.

Lucian Alexandrescu, regizorului ,,Usturoi”, stabilit în Statele Unite, a început să lucreze deja la următorul proiect, ce ,,va fi ceva legat de cineva care vine din America în România, să caute ceva”. Ce anume, încă nu se știe, dar primele cadre ale filmului s-au turnat deja, în New York, cu actori celebri, ,,involuntari”:

,,În timp ce Lucian filma în New York o scenetă, a apărut în cadru un actor american, Willem Dafoe, deci practic putem spune că viitorul nostru film îl are deja pe Willem Dafoe în distribuție.”

Fiind un film cu buget redus, cel mai probabil, la fel ca ,,Usturoi”, și cel de-al doilea lungmetraj se va folosi foarte mult de improvizație, de ,,partea fortuită a filmării”, de ,,momentele în care se întâmplă o chestie complet neprevăzută, iar provocarea este cum să o interpretezi în film, ca să nu strici firul epic, ci, dimpotrivă, să adaugi valoare întregii povești.”

Fiind un proiect ce ,,abia s-a fecundat” și care ,,încă nu a început să se nască”, Radu nu poate oferi mai multe detalii despre viitorea peliculă, care, însă, cu siguranță va beneficia în urma experienței primului film:

,,Oricum vom fi mult mai înțelepți decât în Usturoi, pentru că am învățat foarte mult despre această industrie, care e una foarte grea, și știm cum să prevenim anumite părți mai dificile. Sperăm să filmăm tot în Cluj-Napoca, dar depinde de mai mulți factori.”

,,Îmi place Clujul – orașul, dar în primul rând oamenii”

Radu afirmă răspicat că iubește Clujul: orașul, dar în primul rând, oamenii:

,,Sunt extraordinar de faini, nu sunt nici mai răi decât oamenii dintr-o mie de orașe pe care le-am vizitat, dar sunt cu siguranță mai buni. Dacă poți să locuiești aici vei vedea și părțile bune: e un oraș mare, fără să fie sufocant, și un oraș suficient de mic, dar fără să te văduvească de opțiuni de petrecere a timpului liber, cât se poate de variate și de frumoase.”

La Cluj, Radu și-a făcut și o familie, având o soție și-un băiețel de patru ani și jumătate, ce ,,merge la facultate în grupa mijlocie”. Încearcă să fie, cât de mult posibil, alături de fiul său, chiar dacă asta înseamnă să treacă orice altceva pe un plan secund:

,,Încerc să petrec cât de mult timp pot cu el, chiar dacă asta înseamnă să amân un proiect care necesită un răspuns în seara respectivă. Fiind primul copil, normal că suntem foarte preocupați, dar încercăm totuși să nu fim chiar helicopter parents, pentru că trebuie să îi dai copilului o anumită autonomie, ca să își exploreze el spațiul și universul din jur.”

De regulă, Radu își petrece timpul liber jucându-se cu băiatul său, mergând la pescuit sau ieșind cu familia. Tot în seria preocupărilor ludice-copilărești, mai are un pic și va învăța să se dea și cu bicicleta pe o roată, deși știe că în Cluj ciclismul e cam periculos, ,,dar, din fericire, nu avem șoferi foarte agresivi”.

,,Îmi place să fiu implicat în multe chestii, și dacă din 10 îmi ies 3-4, eu zic că e destul de acceptabil”

Radu Băzăvan e o întrupare a optimismului, a simțului umorului și-a chefului de viață. Se autodefinește drept o persoană răbdătoare, uneori repezită, și mereu foarte activă, un om ce nu ar suporta inactivitatea:

,,Mă gândesc deseori ce bine mi-ar fi dacă aș fi milionar pe o insulă pustie, dar imediat îmi dau seama că nu aș putea să stau acolo mai mult de două ore, pentru că mi-aș lua câmpii – îmi place să fiu implicat în multe chestii, și dacă din 10 îmi ies 3-4, eu zic că e destul de acceptabil.”

Dar, dincolo de toate, sau înainte de toate, filmul și blogul sunt două dintre ,,chestiile” care într-adevăr i-au ieșit, sau, după cum singur concluzionează, în stilul său caracteristic:

,,Filmul și blogul sunt proiectele de suflet care au făcut puțină, să nu zic vulvă, să zicem vâlvă.”

Foto: Facebook, filmulusturoi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *