Diete

Radacinoase de toamna: ridichea neagra si pastarnacul

Ridichea neagra sau de iarna se caracterizeaza printr-o radacina de marime mijlocie, pe dinafara inchisa la culoare, si pe dinauntru alba si ne ofera radacina folosita in scop culinar si terapeutic. Se consuma cruda, in aperitive si salate mixte. Ridichea neagra contine: esente sulfurate (rafanol), sinalbina, glucotropaeolina, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, saruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod si magneziu.

 

Are urmatoarele proprietati curative: ajuta la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestive, stimulent al celulei hepatice.

 

Se recomanda in urmatoarele afectiuni: litiaza biliara si urinara, colecistite, dispepsii, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, tuse convulsiva, guta, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme. Ajuta si in leucoree, tulburari menstruale, catar nasal, boli ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidism sau hipertiroidism, deoarece inhiba producerea in exces de hormoni tiroidieni, chiar mai mult decat alte zarzavaturi din familia verzei si a mustarului, datorita substantei chimice “raphanin”, care mentine hormonii tiroidieni in echilibru.

 

Sucul de ridiche neagra (20-50 g/zi) se va bea in amestec cu suc de morcovi, astfel vindecand mucoasele si ajutand in tuberculoza. Este indicat sa se ia, la o ora dupa ce s-a consumat, ½-1 lingurita hrean cu lamaie. Astfel elimina mucusul dizolvat de hrean. In acest tratament naturist se va elimina consumul de lapte, paine, amidon. Sucul in cantitate de 100-400 g este recomandata in caz de litiaza biliara.

 

Pentru tuse, crestere, fortifiere, se va face va face un sirop de ridiche astfel: se scobeste ridichea si se pune in ea zahar candel sau miere. Se iau 4-6 linguri/zi din acest sirop. Se mai pot pune felii de ridiche, in straturi alternative cu miere sau zahar candel, si se asteapta sa se formeze un sirop. Altfel, se scobeste, se umple cu hrean si miere sau zahar candel, se coace, iar zeama se foloseste contra tusei si a durerilor de piept.

 

In medicina populara, ridichea neagra era recomandata contra galbinarei, a bolilor de plamani, a tusei, afectiunilor digestive care dau regurgitatii amare, erizipelului si a urticariei.

 

Atentionare! Administrarea repetata de doze ponderabile (foarte mari) are urmatoarele efecte: meteorism, dureri hepatice si splenice, cresterea secretiei de saliva, bila si a glandelor sebacee, nimfomanie.

 

Pastarnacul

Ca si telina, pastranacul (Pastinaca sativa) face parte din familia Umvelliferae. Exista o specie alimentara cultivata, dar si una salbatica, necomestibila.  Radacinile au un gust dulceag si miros caracteristic, fiind intrebuintate ca legume in supe, ciorbe, salate si mancaruri de legume. In Italia pastanacul se mai numeste si “morcovul alb”. Frunzele tinere si varfurile tulpinilor fragede se pot folosi in supele de verdeturi drept condiment.

 

Radacinile contin zaharuri, proteine, grasimi si o mare cantitate de vitamina B. Pastarnacul contine mult potasiu, siliciu, fosfor si clor. Este foarte nutritive, antitoxic, antireumatismal, diuretic, bun in starile febrile si antigutos. Se foloseste si pentru combaterea calculilor renali si biliari.

 

Pentru proprietati diuretice maxime, se va consuma supa de pastarnac, ceapa si praz. Aceasta supa ajuta si persoanele care vor sa slabeasca.

 

Consumul de pastarnac ajuta in metabolismul oxigenului, functionarea normala a tiroidei, secretia normala de adrenalina. Se vor consuma 30-60 ml/zi suc in combinatie cu suc de morcov, altfel se produc tulburari ale sistemului nervos. Sucul din radacini si frunze, fiind bogate in siliciu si fosfor, corecteaza fragilitatea unghiilor. Continutul de fosfor si clor are efect asupra plamanilor. Prin potasiu, ajuta in tulburari psihice. Pastarnacul este o hrana excelenta pentru creier.

 

Combate lipsa libidoului; 250 ml suc combinat cu suc de morcov si spanac ajuta la eliminarea impotentei. Regleaza ciclul menstrual. In uz extern, se poate face o pasta din paine neagra proaspata, frecata cu suc de praz care grabeste colectarea si eliminarea puroiului, ajutand astfel in caz de furuncul.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *