Din oras

Proiectarea modernizării Parcului Feroviarilor, gata într-un an

Proiectul câștigător referitor la modernizarea Parcului Feroviarilor a fost desemnat la sfârșitul lunii mai. Până la momentul final, când parcul va fi arăta exact ca în proiect, vor mai trece câțiva ani. Cetățenii nu au de ales – fie folosesc parcul așa neamenajat cum este acum, fie îl evită. 

“În 29 mai a fost desemnat proiectul câștigător. Proiectarea durează un an pentru a ni se putea prezenta forma finală”, a declarat primarul Emil Boc, în urmă cu câteva zile. 

Proiectul câştigător le aparţine arhitecţilor Vlad Sebastian Rusu, Octav Silviu Olănescu, Anamaria Olănescu şi Anda Gheorghe.

“Am încercat să facem Someşul să fie cheia acestui proces. E printre puţinele situaţii în care avem de-a face cu un spaţiu public traversat de Someş. Am încercat să ne jucăm cu apa, pe ambele maluri. Am considerat arhitectura că trebuie să fie cât mai non invazivă: elemente simple, structuri metalice care sunt reversibile. Ne-am imaginat 30 de scenarii posibile pentru acest parc printre care cel mai ofertant este o pajişte urbană care reprezintă centrul de interes care poate concentra diverse activităţi. Propunem un spaţiu multifuncţional pentru evenimente. Acest centru de interes l-am gândit să nu aibă un spate şi de aici forma circulară. Există o zonă de platformă circulară, acoperiş circular care adăposteşte o zonă. Am imaginat o serie de funcţiuni legate de anotimpuri şi producerea de zgomot sau nu. Dacă luăm o zi de vară, în zona pajiştii se pot organiza tot felul de evenimente, concerte de mici dimensiuni, târguri, activităţi sportive, expozitiţii canine. O zi obişnuită din parc în zone cu dotări pentru sport, loc de joacă pentru copii, spaţiu pentru cei din jur unde să amenjaze nişte grădini comunitare. Într-o zi obişnuită să se stea şi să se urmărească fauna sau vor exista zone pentru pescuit. Dacă discutăm despre toamnă, aici pot avea loc workshopuri, piaţă volantă. Am imaginat două intrări, cea existentă şi una care se leagă cu axa pieţei. Dacă discutăm despre iarnă se popate amenaja un pationar sau orăşeul copilului. Dealurile pot permite apariţia săniuşului. Am păstrat cât am putut din vegetaţia existentă. Am păstrat şinele trenuleţului. Ideea de redenumire a acestui parc noi am legat-o de Someş şi am redenumit-o Grădina Someşului”, a spus, când a fost anunțat proiectul câștigător, Vlad Sebastian Rusu, arhitect în cadrul biroului de arhitectură care a câștigat concursul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *