In vizor

Procesul Clanului Corduneanu, "încheiat" înainte de sentință

Membrii Clanului Corduneanu, trimiși în judecată în 2010, au fost condamnați anul trecut de către instanța de fond. Făcând apel la sentință, aceștia au ajuns pe mâna judecătorilor Maria Boer și Viorel Virgil Andrieș, cei care, în repetate rânduri, i-au ținut sub măsura arestului preventiv.  

Cercul vicios al unui sistem de justiție defect

Primele tangențe pe care inculpații din dosarul Cordunenilor le-au avut cu cei doi magistrați clujeni s-au petrecut în urmă cu șase-șapte ani. Atunci, în perioada 2010-2012, Maria Boer și Virgil Andrieș se asigurau să fie menținute măsurile preventive. Boer a emis opt decizii în acest sens, în special pentru liderul grupului Bogdan Constantin (fost Corduneanu), iar Virgil, altele trei.

Între timp, membrii clanului au fost trimiși în judecată și condamnați. Ulterior, dosarul a ajuns în apel masa magistraților de la CA Cluj. În momentul în care s-a aflat completul de judecată al apelului la sentință, Bogdan Constantin fost Corduneanu a cerut recuzarea lor pe motiv că nu ar fi imparțiali.

Potrivit Codului de Procedură Penală nici un judecător care a participat la judecarea aceleiași cauze într-o cale de atac, privitoare la măsuri preventive, nu mai poate judeca aceeași cauză pe fond în calea ordinară de atac a apelului. Însă, la Curtea de Apel Cluj nu se ține cont de acest aspect.

Boer și Andrieș au respins deja peste 200 de cereri de administrare probe, audieri și reaudieri de martori.

Cu toate acestea, s-a decis respingerea cererii de recuzare, astfel că soarta acestora pare deja pecetluită.

Tradiție specifică CA Cluj

O altă echipă ce judecă după bunul plac dosarele mediatizate o reprezintă completul format din Claudia Ilieș și Valentin Chitidean. Cei doi s-au remarcat recent după ce și-au schimbat radical decizia de a-i audiat pe Ioan Ursache (nume de cod, martor denunțător cu identitate protejată) și Răzvan Pop (temelia dosarului Mită la Consiliul Județean). Practic, dacă cei doi erau audiați simultan dispărea suspiciunea că Răzvan Pop avea dublă calitate procesuală.

Același aspect de dublă calitate s-a pus în discuție și la fondul dosarului Cordunenii, unde părți civile din dosar ar fi fost și martori denunțători în cadrul aceluiași dosar.

Notă Redacțională…

Întrebări de bun simț:

De ce e nevoie de o incompatibilitate cât casa pentru a condamna niște oameni cu imaginea deja afectată la nivel național?

De ce există legi și proceduri penale dacă magistrații le pot ocoli fără a fi trași la răspundere?
Pe când vedem un proces curat fără abuzuri într-un dosar asemeni celui în discuție?

Președinta Curții de Apel Cluj, judecătorul Denisa Beldean ce părere are despre acest aspect?

Cât de greu poate fi să te abții într-un dosar în care ai decis arestul preventiv ? De ce să nu o faci?

Nu există o sete a jurnaliștilor (sau cel puțin nu e cazul meu) în a scrie ”de rău” despre magistrați. Cum nu există nici judecători care în momentul în care se află că țin cu dinții de un dosar, să se retragă pentru a nu da ”apă la moară” că deja au stabilit sentința înainte ca dosarul să fie aproape de final. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *