In vizor

Prima zi de scoala incepe in santier la trei licee din Cluj-Napoca, iar 20% din scolile din judet nu au primit autorizatie din partea DSP

Elevii de la trei scoli din Cluj-Napoca vor incepe, luni, scoala, in santier. Cladirile unde acestia studiaza sunt reabilitate din fonduri eupopene, iar din cauza lucrarilor, in unele cazuri intarziate, tinerii sunt nevoiti sa tina orele dupa-amiaza, la alte scoli din oras. Nici in judet, situatia nu este mai buna: aproape 20% din scoli si gradinite nu au primit autorizatie sanitar-veterinara, pentru ca administratiile nu au asigurat apa potabila, cladirile sunt insalubre, iar toaletele de tip latrina.

La liceele Mihai Eminescu si Avram Iancu si la scoala gimnaziala Ion Agarbiceanu, scoli reabilitate din fonduri europene, prima zi de scoala incepe in santier. Cele trei licee au fost incluse de primarie intr-un proiect european de reabilitare, iar din cauza lucrarilor, salile de clasa nu sunt gata pentru elevi.

Despre situatia de la Liceul Mihai Eminescu am scris aici. Scoala este inchisa, iar elevii de aici vor fi nevoiti sa tina ore si dupa-amiaza, la o alta scoala din oras.

“Stadiul lucrarilor era necorespunzator. Constructorul avea termen in 7 septembrie pentru finalizarea a 20 de sali, si din pacate nu a facut-o. Scoala nu s-a incadrat in conditii acceptabile, motiv pentru care era pregatita locatia de pe Anghel Saligny, unde vor fi mutate 19 clase dimineata si 11 clase dupa-amiaza”, explica Valentin Cuibus, inspector-sef general al ISJ Cluj.

La Scoala Ion Agarbiceanu, cladirea este, de asemenea, in santier. Aici, elevii vor fi nevoiti sa studieze si dupa-amiaza, deoarece doar o parte din cadire este afectata de lucrari.

“A treia scoala este  Liceul Avram Iancu, in care, insa, lucrurile sunt putin mai simple, dar sase dintre clase vor merge de dimineata tot la Saligny. Constructia urmeaza sa fie gata in luna decembrie a acestui an”, arata Valentin Cuibus.

Liceul Eminescu, alaturi de Scoala Gimnaziala “Ion Agarbiceanu” si Liceul Teoretic “Avram Iancu” au fost incluse de primaria clujeana intr-un proiect de reabilitare pe fonduri europene. Valoarea totala a proiectului este de peste 62 de milioane de lei, iar contributia municipiului este de 2 milioane de lei.
 
Pe langa aceste scoli, Directia de Sanatate Publica a refuzat sa elibereze autorizatie de functionare, in Cluj-Napoca, internatului Liceului Tehnologic Special “Samus”, unde este necesara igienizarea grupurilor sanitare, in cazul cantinei aceluiasi liceu, dar si gradinitei cu program prelungit “Aschiuta”, care nu are cabinet medical si nici spatii suficiente pentru bucatarie.

Situatia scolilor si a gradinitelor din judetul Cluj, care nu au primit autorizatie sanitar-veterinara, este si mai proasta: 18% din scoli, gradinite, licee, colegii sau seminarii nu vor functiona incepand din 15 septembrie, din cauza deficientelor semnalate. In tot judetul, sunt 29 de scoli primare si gimnaziale neautorizate de catre DSP, 39 de gradinite care se afla in aceasta situatie, dar si trei internate si doua cantine care vor ramane inchise in aceasta toamna.

In scolile din satele clujene, cea mai mare problema o constituie lipsa apei potabile, astfel ca 40% din totalul acestora nu au obtinut autorizatia de functionare din partea DSP Cluj. Este exemplul scolilor din Mera, comuna Baciu, din Borsa, Marisel, Recea-Cristur, Berindu, iar exemplele pot continua.

La 52 de scoli si gradinite din judetul Cluj, grupurile sanitare sunt necorespunzatoare, de tip latrina, iar la 16 obiective, cladirile sunt degradate, arata o statistica a DSP Cluj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *