PubliNews

Pot fi anulate toate amenzile date pe perioada stării de urgență în temeiul OUG 1/1999

În contextul Deciziei pronunțată ieri de către Curtea Constituțională, prin care s-a declarat neconstituțional art. 28 din OUG 1/1999, articol ce stabilește cuantumul amenzilor aplicabile contravenienților, cu sprijinul echipei de avocați avocatum.ro, expunem modalitatea prin care pot fi anulate amenzile aplicate pe perioada stării de urgență.

Ieri s-a pronunțat Curtea Constituțională în sensul declarării neconstituționalității prevederii prin care s-au majorat amenzile, actualul cuantum fiind de la 2.000 la 20.000, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Considerentele Curții constau în lipsa de accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate a normei, fiind la libera apreciere a agentului constatator cuantumul amenzii efectiv aplicate, aspect contrar principiilor fundamentale ale unui stat de drept, arată un avocat din cadrul echipei avocatum.ro

Cu privire la modalitatea de anulare a procesului-verbal de contravenție, se arată că doar instanțele de judecată pot anula aceste procese-verbale. Prin urmare, pentru anularea acestora, este necesară formularea unei plângeri contravenționale împotriva procesului-verbal de contravenție (procedeu cunoscut în mediul social și sub denumirea de contestație la amendă sau contestație pentru anularea amenzii)

Argumentarea plângerii contravenționale pe Decizia Curții Constituționale este suficientă, indiferent de alte temeiuri de fapt și de drept, arată același avocat, coordonator al departamentului de drept contravențional, membru al echipei de avocați avocatum.ro. Decizia Curții urmează a fi motivată și publicată în Monitorul Oficial al României.

Cu privire la termenul de formulare al plângerii contravenționale, părerile sunt împărțite.

Într-o opinie, raportată la art. 62 din Decretul Președintelui României nr. 240/14.04.2020 privind prelungirea stării de urgență, se consideră că termenul de 15 zile în care poate fi formulată plângerea contravențională este suspendat pe perioada stării de urgență, ceea ce înseamnă că acțiunea poate fi introdusă în cel mult 15 zile de la încetarea acestei stări de urgență.

În sens contrar, prin prisma depășirii atribuțiilor Președintelui României prin legiferarea și restrângerea drepturilor, s-a creat un conflict juridic de natură constituțională, aspect cu care poate fi sesizată Curtea Constituțională.

Din această din urmă perspectivă, poate fi afectată reglementarea privind suspendarea termenelor cuprinse în Decret, motiv pentru care se recomandă ca procesele-verbale de contravenție să fie atacate în instanță în termen de cel mult 15 zile de la comunicarea lor sau cel târziu până la publicarea în Monitorul Oficial al Deciziei Curții Constituționale.

Avocat drept penal: Nu în ultimul rând, se consideră că și amenzile date înainte de 31 martie 2020 – dată la care a intrat în vioare OUG 34/2020 – sunt nelegale și pot fi atacate în instanță, pe principiul legii penale mai favorabile, principiu aplicabil și în materie contravențională, susține coordonatorul departamentului de drept penal din cadrul echipei avocatum.ro.

Cei ce au plătit amenda, vor putea solicita instanței returnarea banilor plus cheltuieli de judecată. Prin urmare, toate cheltuielile ocazionate de plângerea împotriva procesului-verbal de contravenție (taxă de timbru, avocat, poștă ș.a.m.d.) vor putea fi puse în sarcina Statului Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *