Vocea ta

Postările lui Boc despre vijelie au stârnit pe Facebook o furtună de comentarii negative: „Mai bine face blocuri, să nu aibă ce să cadă pe viitor. Știe el ce știe. La ce buni pacoste de copaci!”

Emil Boc a realizat pe pagina sa electorală de Facebook un bilanț al „furtunii violente din noaptea de 18.07.2021”, postând și fotografii cu descinderea sa pe teren, împreună cu viceprimarul Tarcea, cu care s-a mirat în poze de starea copacilor rupți de vânt, din Gheorgheni.

„Furtuna violentă ce s-a dezlănțuit în Cluj-Napoca ieri seară, în intervalul orar 22:15 – 23:15, a produs o serie de pagube materiale, în special prin ruperea unor arbori care au avariat autoturisme și/sau clădiri. De asemenea, vântul puternic a smuls elemente de acoperiș la câteva clădiri, fiind necesară intervenția de specialitate a echipajelor ISU „Avram Iancu” al județului Cluj.

Am fost pe teren la Liceul teoretic „Lucian Blaga” pentru a evalua situația. O estimare a tuturor daunelor produse de furtuna de ieri seară va fi realizată în zilele următoare.

În urma evenimentului extrem au fost efectuate peste 70 de intervenții, în afara celor efectuate de ISU „Avram Iancu” al județului Cluj. Primăria a venit în sprijinul echipajelor prin intermediul firmelor de prestări servicii în domeniile de salubritate stradală și spații verzi, inclusiv alpiniști utilitari. Direcția de Ecologie urbană, Serviciul Situații de urgență și Direcția Generală Poliția Locală au colaborat pentru a diminua efectele produse de furtună. Echipele Primăriei sunt încă pe teren și depun efort continuu pentru a ameliora situația. 

Bilanțul furtunii:

– Vântul puternic a smuls elemente de acoperiș la câteva clădiri, fiind necesară intervenția de specialitate a echipajelor ISU „Avram Iancu” al județului Cluj

– Au fost afectate toate cartierele de pe raza municipiului Cluj-Napoca, cei mai mulți arbori căzuți fiind înregistrați în Gheorgheni, zona centrală, Zorilor, Grigorescu, Mărăști, Plopilor;

– Au fost mobilizați pe teren 120 oameni pentru tăierea și încărcarea arborilor căzuți, 13 mașini cu tonaj între 3,5-7,5 tone și o macara platformă pentru degajarea căilor de acces auto și pietonal;

– Au fost afectați mai mulți arbori de pe domeniul public și proprietăți private. În multe situații arborii în cădere au avariat autoturisme și/sau clădiri;

– Majoritatea copacilor căzuți au fost brazi. La furtuni violente, brazii prezintă un risc mai ridicat de rupere și prăbușire. Le recomandăm cetățenilor să evite plantarea acestora în apropierea imobilelor sau a parcărilor;

– Acțiunea degajării zonelor de arbori căzuți se desfășoară în continuare, prioritare fiind căile de acces auto și pietonale, aleile din parcuri, parcările și locurile de joacă, precum și școli și grădinițe. Materialul lemnos rezultat se va distribui cu titlu gratuit persoanelor defavorizate”, a postat primarul în data de 19 iulie, aceasta fiind, de altfel, și ultima sa postare, echipa sa de PR politic fiind, probabil, în ultimele două zile, în pană de inspirație.

Dacă, în trecut, sub postările primarului Boc, majoritatea comentariilor erau elogii, aplauze sau manifestări sportive de tip „curling”, acum clujenii au început să își dea jos ochelarii de cal și să îi atragă atenția edilului că realitatea din Cluj este alta decât cea prezentată de el pe Facebook.

Vă redăm mai jos câteva dintre comentariile de sub postarea primarului care, la al cincilea mandat, începe să își piardă o parte din susținerea și admirația populară:

„Am doi brazi cu risc de cădere la un vânt mai puternic, am chemat expertul Primariei, mi-a spus că îmi dă aprobarea de tăiere dacă plantez câte doi copaci pentru fiecare arbore tăiat.

Partea faină e că nu am unde-i planta decât dacă îi pun la 1 m unul de altul.

O sa aștept până pică și apoi o să evit să mai plantez brazi, asa cum spuneți.”

„Majoritatea arborilor căzuți sunt brazi. Cu toate acestea, indiferent de numărul adreselor făcute pentru tăierea brazilor plantați pe aleile de la blocuri în urmă cu peste 45 de ani și înlocuirea lor cu alții de mici dimensiuni, răspunsul Primăriei este negativ. Poate, data viitoare când va cădea vreun brad pe o mașină sau Doamne ferește pe un om/copil Primăria și Garda de Mediu se vor trezi și își vor da seama că viața este mai de preț decât un brad înalt cât blocul.”

„Poate unii care au cereri depuse la Primărie pentru tăierea de arbori vor da Primăria în judecată, deși tot noi vom plăti despăgubirile.”

„Să luăm în continuare măsuri de aglomerare intenționată a traficului poluant și apoi să ne mirăm că natura o ia razna!”

„Mai bine face blocuri, să nu aibă ce să cadă pe viitor. Știe el ce știe. La ce buni pacoste de copaci!”

„Felicitări, dle primar! Ca întotdeauna, știți să o cotiți din vorbe. Și uite așa vă mai votează o data! Spuneți-le ce vor să audă și mandatu-i garantat în două zeci două zeci și patru.”

„Domnule primar, copacii sunt mai bătrâni ca dvs., de ce nu-i toaletați, când vine un vânt mai mare îi rupe!”

„În Gheorgheni nu se țin festivaluri.”

„Observ că celor 3 din spate le lipsesc carnețelele. Vizitele astea de după furtună sunt patetice domnule primar, iar din tot ce ați scris, singurul lucru care l-am înțeles e că oamenii au greșit că au plantat brazi, probabil brazii au cauzat și inundațiile din Centru sau de pe Avram Iancu, care la fiecare ploaie mai puternică devine navigabil, brazii au desprins și acoperișul acestei școli sau altor clădiri, nu recepțiile făcute fără a se verifica dacă munca făcută este de calitate sau nu. Sunt clădiri în Cluj-Napoca vechi de sute de ani, și nu le mai zboară acoperișul, probabil e noroc chior. Nu am cum să dau vina pe primar, pentru că astea sunt cauzate de încălzirea globală, care știm cu toții că nu există, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pregătim clădirile pentru asta, să gândim o strategie pentru viitoarele furtuni și să nu mai plângem după fiecare furtună că vremea și copacii sunt de vină.”

„Și în Dâmbul Rotund e dezastru. Dl. Primar, și noi suntem clujeni…

De taxat, ne taxați ca pe cei din Centru. Ar trebui să ne băgați și pe noi în seamă, ori noi suntem marginalizați? Numai la impozitare suntem chemați?”

„În cartiere nu s-a făcut toaletarea copacilor cel puțin de 30 ani, mai ales în cartierul Gheorgheni sunt copaci plantați și de 50 ani!!! E bine că se plimbă să vadă, dar de curățat cine trebuie să curețe???”

„Să puneți filmare cu nevoiașii la care au ajuns lemnele!”

„Pe lângă faptul că „ciocoflenderii” NU îl taxează pe edil pentru precipitații, ci pentru asfaltul vopsit, toaletarea ineficientă sau inexistentă, canalizarea deficitară, cartierele ridicate de privați racordate la pluviale fără redimensionarea dudei, aprobate de administrație, urbanizarea scelerată, fără gram de viziune, și o pot ține așa încă 3 ecrane! Așadar, dacă tu ești ok când o ploaie de 15 minute îți dă peste cap viața, unii nu sunt de acord. Ce zici, că nu mai ai semnal… Taifun e în filmele unora, aseară a fost o ploaie de vară….”

„La scoala Emil Isac din Dâmbul Rotund un castan rupt stă să cadă în stradă periclitând pietoni, mașini, imobile. La sesizarea Primariei ni s-a răspuns că pe vremea asta cine credem că taie copaci. Deci e nevoie de o catastrofă să se ia măsuri, cu condoleanțele de rigoare.”

„La 380 lei pe zi parcare în oraș, zona centrală, sigur își permite Primăria despăgubiri. Un oraș de bogați din Centru are rezerve și pentru săracii din Mănăștur, Gheorgheni și restu de 90% din clujeni.”

„Dacă brazii reprezintă un risc mai ridicat de rupere și prăbușire, de ce nu se dă voie să se taie?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *