Diete

Portocala – regina citricelor

Portocala este fructul unui pom (Citrus aurantium), care creste bine in toate regiunile cu clima blanda. Pulpa are proprietatea de a potoli setea, are actiune vitaminizanta (actiune de protectie a organismului), are proprietati tonifiante, datorita energiei furnizate de zaharurile pe care le contine, poate fi folosit ca aperitiv (stimuleaza producerea sucurilor gastrice).

 

 

Stiati ca… cele mai mari culturi citrice din lume sunt cele de portocale? Care e povestea lor? Portocalele se impart in acre si dulci. Exista mai multe soiuri si varietati de portocale dulci. Portocalele Navel sunt cele mai cunoscute din lume; soiurile Florida, California, Valencia sunt cele mai zemoase. Printre alte soiuri cunoscute sunt cele rosii sau pigmentate cum ar fi Ruby si portocalele fara acid, intalnite in zona mediteraneeana. Mandarinele Citrus reticulate, sunt considerate a fi diferite de portocalele dulci, dar de fapt sunt hibrizi ai portocalelor, asa cum sunt si portocalele Temple, o combinatie intre cele mai bune si dulci portocale si mandarinele.

 

 

Soiurile de portocale acre au fost cultivate cu mult inainte de Evul mediu. Cele dulci sunt cunoscute abia din secolul al XV-lea. Originile portocalei sunt probabil din Asia de Sud, de unde s-au raspandit in Siria, Persia, Spania si Portugalia. Columb le-a adus le-a adus in Indiile de Vest, iar exploratorii spanioli le-au adus in Florida si California din SUA.

 

 

Unde sunt cultivate portocalele? Brazilia este cea mai mare producatoare din lume, urmata de Statele Unite, Mexic, Spania, Italia, China, Egipt, Turcia, Maroc si Grecia.

 

 

Compozitia chimica a portocalei: apa – 87 g, proteine – 0,7 g, lipide – 0,2 g, glucide – 7,8 g, fibre alimentare – 1,6 g, fier – 0,2 mg, calciu – 49 mg, sodiu – 3 mg, potasiu – 200 mg, fosfor – 22 mg, zinc – 0,2 mg, vitamina B1 – 0,06 mg, B2 – 0,5 mg, C – 50 mg, E – 0,24 mg, acid folic, retinol, etc. Energie la 100 g: 34 kcal.

 

 

Portocala contine:

 

 

–    vitamina C cantitati remarcabile, care exercita o actiune preventiva si curativa fata de bolile respiratorii (raceala, gripa), protejeaza organismul de radicalii liberi, care pot afecta celulele (procese degenerative, imbatranirea tesuturilor) si favorizeaza absorbtia fierului, necesar globulelor rosii din sange;

 

 

–    vitamina A, in cantitate redusa, este importanta pentru crestere, vedere si integritatea pielii si a mucoaselor;

 

 

–    calciu si potasiu, necesare pentru activitatea musculara si, prin aceasta, si pentru activitatea inimii;

 

–    zaharuri usor asimilabile de catre organism;

 

 

–    fibre folositoare pentru reglarea intestinului.

 

 

 

Portocalele sunt consumate proaspete, sub forma de marmalade, ca desert, in compozitia unor creme si deserturi; intra ca ingredient in gastronomie (rata cu portocale) si in fabricarea dulciurilor. Un pahar de 125 ml de suc de portocale este echivalent cu o portocala de marime medie.

 

 

Infuzia (dupa necesitate, o cescuta) din flori de portocale poate fi utila in caz de supraexcitare nervoasa si insomnie: se toarna 100 ml de apa clocotita peste 2g de flori uscate si maruntite, se acopera, se lasa la infuzat timp de 5 minute si se strecoara.

 

 

Decoctul din coaja proaspata are proprietati digestive si antispastice (impotriva durerilor de stomac): se pun 2 bucati (partea galbena a cojii) in 100 ml de apa, se lasa la fiert pentru 10-20 de minute, se strecoara si se bea.

 

 

Ca remedii casnice, portocalele, sucul de portocala si coaja de portocala au fost folosite pentru mai multe afectiuni printre care tuse si raceli obisnuite, constipatie, dureri de dinti, cataracte si anorexie. Felii de portocale sunt aplicate pe piele pentru acne.

 

 

Portocalele ajuta la controlul greutatii. Fibrele care se gasesc in stratul alb al portocalei infraneaza apetitul si suprima senzatia de foame pana la patru ore dupa ce a fost consumata. Studiile arata ca persoanele care consuma fructe cum ar fi portocalele au tendinta sa manance mai putin la mesele urmatoare, in comparatie cu cele care iau gustari alcatuite din chipsuri, biscuiti, napolitane sau bomboane.

 

 

 

Cercetatorii au descoperit ca sucul de portocala, mai mult decat orice alt suc de citrice, ridica nivelul de citrate din urina, necesar pentru oprirea formarii pietrelor lina rinichi.

 

 

Secrete in consumarea portocalelor:

 

 

–    cautati fructele tari si grele pentru dimensiunea lor, cu coaja stralucitoare si colorata. Evitati fructele cu lovituri, crapaturi sau coaja decolorata; acestea sunt semne ca fructele sunt vechi sau au fost depozitate incorect;
–    beti suc de portocale pana la data expirarii de pe ambalaj si in maximum o saptamana de la deschiderea cutiei;
–    portocalele se pastreaza la temperatura camerei mai multe zile. Dar pentru mai bune rezultate, se pastreaza intr-o punga de plastic sau in sertarul frigiderului;
–    portocalele pot fi congelate.

 

 

Sugestii de curatare a portocalelor:

 

 

 

–    Metoda “mingea de baschet”: se taie partea cu codita. Fara a ajunge la miez, se cresteaza coaja cu un cutit obisnuit sau special de decojire a citricilor, se deseneaza linii de impartire in sferturi sau optimi, asemenea unei mingi de baschet. Coaja se scoate prin tragere;
–    Metoda “de jur-imprejur”: cu o miscare usoara, se taie coaja intr-o spirala continua, lasand membrane alba. Se taie apoi in lungimea fructului pentru a indeparta membrana alba.

 

 

In preparate:

 

 

–    Adaugati bucati de portocale in parfeuri sau salate cu ceapa rosie si salata verde.
–    Sucul de portocale se foloseste pentru fragezirea carnii, fiind ingredient in marinate sau in sosuri.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *