Din oras

Politisti clujeni, acuzati de neglijenta in serviciu in cazul unui accident petrecut pe Centura Valcele-Apahida

Doi soferi din Cluj-Napoca, implicati in decembrie anul trecut intr-un accident rutier petrecut pe Centura Valcele-Apahida, acuza politistii clujeni de rea-vointa si neglijenta in serviciu. Acestia nu isi pot recupera daunele materiale de la cel vinovat de producerea accidentului, deoarece politistii nu au eliberat un Proces Verbal de Constatare la data incidentului.

Accidentul s-a produs in 6 decembrie 2014 si au fost implicate doua masini si…niste vaci care se plimbau noaptea, pe carosabil. Una dintre masini, un autoturism Dacia Logan in care se afla Ioan Mudure, impreuna cu sotia si cei doi copii, a ajuns in sant, dupa ce una dintre bovine a sarit pe capota masinii. La foarte scurt timp, al doilea sofer, Daniel Dornea, a evitat in ultimul moment o tragedie, fiind cat pe ce sa loveasca doi barbati care oprisera sa ofere primul ajutor.

“Erau opt vaci pe carosabil. Una dintre ele a lovit Dacia Logan din fata. La nici doua minute, a aparut sotul meu, avea o viteza de 70-80 de kilometri pe ora. Pe partea dreapta era masina lovita, iar pe stanga oprise o masina cu doi barbati sa acorde primul ajutor. Sotul meu nu a mai avut nicio sansa, decat sa treaca peste animal”, povesteste sotia soferului, Alexandra Dornea.

Dupa ce a fost apelat numarul de urgenta 112, cei care au ajuns la locul accidentului au fost politistii Sectiei 7 Someseni.

“Cand au intrebat de procesul verbal, politistul, care nu stim cum se numeste si nici nu ni se ofera aceasta informatie de cei de la Sectia sapte Someseni, le-a raspuns soferilor ca nu este treaba lor. Au inceput sa le spuna ca proprietarul animalelor este foarte de treaba, ca el va plati daunele. Le-a spus ca o sa fie bine. Cum era toata lumea speriata, nu au dat importanta acestui fapt”, povesteste clujeanca.

La trei luni de la accidentul rutier, cei doi soferi inca nu au reusit sa obtina de la Sectia 7 Someseni Procesul Verbal de Constatare a accidentului.

“Noi am fost si la Constatari, iar pe baza Procesului Verbal de acolo ne-am reparat masina si ne-a costat 3.000 de lei. Pentru cealalta masina, costurile au fost mult mai mari”, spune Alexandra Dornea.

Proprietarul animalelor, Gheorghe Pop, s-a aratat atunci dispus sa acopere daunele produse in urma accidentului. Numai ca, atunci cand a fost vorba sa acopere cheltuielile, nu a mai fost atat de deschis.

Cand a venit vorba sa recupereze banii, Gheorghe Pop a avut, insa, o atitudine defensiva, sustin clujenii implicati in accident.

“I-am propus o intelegere amiabila, ca in cinci luni sa plateasca acesti bani, in rate. I-am cerut sa semnam un acord in acest sens. Nu am avut alte pretentii, nu i-am cerut banii pe care i-am cheltuit pe taxi, cate 50 de lei pe zi, timp de o luna, cat a fost masina in service”, povesteste Alexandra Dornea.

Vazand ca nu reusesc sa ajunga la o intelegere cu proprietarul animalelor, cei doi soferi s-au vazut nevoiti sa il actioneze in judecata. Numai ca, fara un Proces Verbal de constatare, avocatii acestora nu pot formula actiunea civila.

“In 17 martie am fost din nou la Politia Someseni. Aici, surpriza! Mi-au spus ca politistul nu avea competenta sa intocmeasca acel Proces Verbal, deoarece nu era politist rutier. Dar fiecare sectie de politie are cel putin un politist rutier, asa ca acel act putea fi comptetat pe baza raportului intern”, spune Alexandra Dornea, jurist de meserie.

Intrebati despre acest caz, reprezentantii IPJ Cluj au declarat acelasi lucru.

“In cazul accidentului rutier fara victime, conform procedurii cei implicati trebuie sa se prezinte la Biroul Constatari Avarii pentru intocmirea documentelor. Politistii Sectiei 7 s-au deplasat la fata locului pentru a acorda sprijin si a stabili natura evenimimentelor produse. Politistii de Ordine Publica, prezenti la acel accident, nu au competenta de a emite Proces Verbal de constatare a accidentelor rutiere soldate cu pagube materiale, insa acestia intocmesc documente cu caracter intern, care atesta interventia”, a declarat Carmen Jucan, purtator de cuvant al IPJ Cluj.

Interesant este ca proprietarul animalelor, Gheorghe Pop, a scapat cu un simplu avertisment, desi bovinele care se plimbau pe Centura Valcele-Apahida, in timpul noptii, au pus in pericol viata soferilor. Mai mult, declaratiile celor implicati, care sustin ca pe partea carosabila erau opt animale, nu coincid cu varianta politistilor, conform careia era un singur animal pe drum.

“A fost un animal prezent pe partea carosabila, politistii au identificat proprietarii animalului, raspunzator de prejudiciu si i-au aplicat un avertisment, intrucat s-a constatat ca proprietarul si-a luat masuri pentru a preveni evenimentul. A realizat un tarc imprejmuit cu un gard electric, insa printr-un concurs de imprejurari animalul a scapat”, este declaratia purtatorului de cuvant al IPJ Cluj.

Biroul de presa al Politiei le ofera celor doi soferi si cateva sfaturi:

“Pentru recuperarea daunelor, persoanele implicate se pot adresa societatii de asigurari, daca au Casco, sau Instantei Civile, achitand taxa aferenta. Conform procedurii, aceste entitati vor solicita Politiei, in baza documentelor interne intocmite, sa confirme incidentul, procedura urmata deja de unul dintre cei doi conducatori auto implicati”, mai spune Carmen Jucan.

Cei doi soferi sunt hotarati sa isi faca dreptate si sa demonstreze, in instanta, ca politistii care s-au ocupat de caz au actionat cu rea-vointa, protejandu-l pe cel vinovat de producerea accidentului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *