Politica

Politician cu probleme psihice, doresc putere absoluta de decizie. Rog si ofer seriozitate

Istoria functionarilor cu putere de decizie care au avut sau au probleme de natura psihica e veche. Dintre fostii sau actualii primari si candidati cu tulburari sau personalitati violente ii amintim pe Dumitru Pop (Satu Mare), Jane Valcomeanu (Orodel, Dolj), Gheorghe Fron (Suceava), Gheorghe Nechita (Iasi) sau Jenor Beudean (fost candidat la alegerile locale din Bistrita). Despre cei enumerati se pot povesti multe. Ne vom rezuma, insa, la a spune ca sunt cei care la un moment dat au reusit sa bage in sperieti o comunitate intreaga. Daca am avea doar primari violenti nu ar fi chiar atat de grav. Din pacate, vestile proaste nu se opresc aici iar unii dintre ei au probleme cu acte in regula. Potrivit ziarului piatraneamt.ro, la alegerile locale de anul acesta, a fost descoperit un candidat cu grave tulburari de personalitate. In urma anuntului nu s-a sesizat niciuna din autoritatile abilitate sa il inlature pe candidatul respectiv din cursa. Recent, Cristina Frentiu, candidata PSD la postul de primar al statiunii Predeal si castigatoare a alegerilor, a fost invalidata de catre comisie pe baza unui document din America ce releva faptul ca primarita ar avea probleme psihice.

Cea mai interesanta poveste e cea a fostului primar din comuna Ghimpati, Costel Carapanceanu. Acesta a fost surprins anul trecut conducand o masina a Primariei in conditiile in care a fost diagnosticat cu afectiune bipolara. Ca o mentiune, in cazul acestei boli este interzis sa conduci autovehicule. Cu toate astea, nu e interzis sa conduci un oras chiar daca, potrivit declaratiei medicilor psihologi, o astfel de boala nu e recomandata in functii de conducere si decizie:

„Bolnavul poate fi indoctrinat in munca, dar este bine sa fie protejat si supravegheat de colectiv, fara activitati de raspundere.”

Din enuntul anterior concluzionam ca a fi primar nu e o activitate de raspundere, ba mai mult, ea e mult mai neimportanta decat banala actiune de a conduce un autovehicol.

Revenind, ne punem problema cum, cand si daca sunt examinate psihologic si psihiatric persoanele cu functii de conducere. Potrivit HG 355/2007 personalul aflat in functie de decizie (functionar public aflat temporar intr-o functie din viata politica si sociala, cu atributii de interpretare si aplicare a legilor in vigoare in domeniul sau de activitate), e obligat ca la angajare si periodic sa urmeze examen medical psihologic (coeficient de inteligenta, teste de comportament, teste de personalitate). De altfel, sunt contraindicate psihozele (la angajarea in functii de raspundere), iar examenul psihiatric se face la indicatia medicului de la medicina muncii.

Potrivit legii, se pare ca exista un examen psihologic pe care il dau edilii inainte de a-si intra in drepturi. Cum dau aceste teste, care sunt normele de stabilire a aptitudinii in munca, in ce fel se decide aceste norme si care e forma lor, nu stie nimeni.

In privinta coeficientului de inteligenta nu se stie care este coeficientul acceptat pentru a trece testul. De fapt, nu se stie nici cum se dau aceste teste si care este modelul acceptat, daca exista unul.

„Aici lucrurile sunt un pic mai complicate pentru ca sunt teste specifice care sunt acreditate. Practic, eu as putea sa va spun ca un coeficient de 70 este considerat un intelect de limita. Intre 70 si 120 este considerat coeficientul normalitatii, cu 100 nivel mediu. Peste 120 e un coeficient de inteligenta superioara iar peste 140 deja vorbim de supradotare intelectuala. Eu nu stiu, aici pot fi ceruti si indicatorii respectivi pe care ar trebui sa ii indeplineasca persoanele cu functii publice” – a declarat, pentru Ziar de Cluj, psihologul Daniel David

La testele de personalitate si de comportament, lucrurile sunt si mai dubioase. Intradevar, ele se fac dar nu stim ce se intampla mai departe, cum se procedeaza in cazului unei persoane cu caracter violent, care sunt bolile care ii incadreaza pe candidati in limita de apt conditionat, inapt conditionat sau inapt. Potrivit psihologilor, acest lucru ni-l poate spune doar o persoana care lucreaza la medicina muncii. Problema e ca nici ei nu stiu.

„Testele de comportament si de personalitate masoara mai degraba personalitatea. Se masoara gradul de constiinciozitate, gradul de deschidere, gradul de stabilitate emotionala, deci, practic, niste indicatori care tin de personalitate. Nu stiu reglementarile pentru ca eu nu ma ocup de testarea psihologica a alesilor. Probabil ca toate acestea ar trebui descrise in ordinul care a stabilit aceasta testare, ce se intampla daca nu sunt indeplinite acele criterii. E o chestie legala. Fiecare reglementare ar trebui sa spuna ce ar trebui facut, e o chestie generala psihologica pe care eu nu v-o pot spune” – ne-a declarat psihologul.

Din pacate, acele norme nu exista. Sau, daca exista, nu sunt puse la dispozitia publicului. Mai mult, in cazul persoanelor cu caracter violent, reglementarile lipsesc cu desavarsire, ceea ce transforma aceste teste psihologice in observatii subiective si probabilistice iar ele nu ne ofera siguranta ca, in cadrul lor, se descopera o posibila tulburare psihica.

„E posibil ca in cadrul unei testari psihologice sa nu se descopere anumite afectiuni. Totusi, reglementarea legala e in regula. Practic, daca o persoana se descopera ca e inapta la testul psihologic, trebuie trimisa spre o examinare mai amanuntita, la un test psihiatric. Toate aceste examinari sunt probabilistice, nu sunt certe”

E sau nu e daunator pentru comunitate sa avem in functii de conducere persoane cu probleme comportamentale? Din punct de vedere legal, e cat se poate de in regula, chiar daca acest tip de comportament poate afecta grav bunastarea comunitatilor. Cu toate acestea, normele sunt clare. Daca-ti iei pastilele, poti fi ce vrei.

„Poate fi problematic si pentru comunitate pentru ca se iau decizii care de multe ori nu sunt rationale plus ca e periculos si pentru persoana respectiva pentru ca se expune unor situatii care pot sa ii accentueze problema psihotica. Cu toate astea, nu e nicio problema daca ai o tulburare in timp ce iei tratamentul adecvat. Poti sa iei tratament si sa tii sub control tulburarea respectiva. Problema este cand ai tulburari comportamentale grave si nu iei tratament. Dar daca iti iei tratamentul si tii boala sub control, e in regula si iti poti desfasura relativ normal activitatea. Tulburarea psihica nu este diferita de o orice alta boala daca persoana afectata isi ia tratamentul. El trebuie sa fie sub control permanent din partea psihiatrului si a medicului de la medicina muncii. Practic cei de la medicina muncii decid daca o persoana e apta sau nu.”

In politica, exact ca si in viata, atunci cand gasesti un raspuns la o intrebare, rasar alte 10 intrebari in loc. Ne intrebam retoric daca persoanele cu probleme comportamentale isi iau tratamentul si mai ales daca sunt supravegheati permanent. Raspunsul vine de la sine, din iesirile violente ale unora dintre politicienii aflati in functii de conducere in Romania. Mai mult, orbul gainii a favorizat punerea in functii de conducere a unor personalitati colorate comportamental. Contactati telefonic, cei de la Medicina Muncii dau din umeri. Nici ei nu au auzit de reglementari, nu stiu cum se dau aceste teste, nu stiu nimic.

„Noi nu am dat niciodata teste psihologice edililor. Probabil au ei o colaborare cu vreun cabinet, nu stim cum se procedeaza. De norme nu am auzit sa existe, ce-i drept, nici nu ne-am ocupat. Probabil fiind arondati la Spitalul Municipal, acolo se fac testele psihologice dar nu stim sigur si nu avem nicio informatie concreta in acest sens.”

Daca majoritatea angajatilor beneficiaza de norme clare pentru tipologia de munca pe care o desfasoara, nu acelasi lucru se poate spune despre functionarii publici si edilii care ne conduc. Mai mult, datorita lipsei de transparenta, a reglementarilor legale si a determinarii unui set clar de teste pentru functionari, nici nu e de mirare ca, atunci cand ne e lumea mai draga, ne trezim cu cate un primar, consilier local sau judetean, ba chiar si parlamentar ca sare la bataie pe strada, injura de mama focului sau chiar o ia razna. Sa admitem, totusi, ca acele norme exista. In cazul acesta ne intrebam pe ce principiu au fost lasati sa ne conduca persoane cu comportament neadecvat, daca e moral, sanatos si mai ales daca suntem in siguranta condusi de persoane cu probleme psihice iar daca nu, care e autoritatea care trebuie sa raspunda pentru aceste scapari din sistem si cand va fi ea pedepsita? Sa fie oare legea de vina sau sa fie medicina muncii practicata incorect si incomplet? Oricum ar fi, asistam la o diluare nu doar a dezinfectantilor din spitale ci la o diluare la nivel national, a tuturor institutiilor abilitate sa ne asigure un trai decent si in siguranta.

Sursa foto: minunemica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *