De cartier

Polița RCA de la Euroins a distrus viața unui taximetrist clujean

Din nefericire acesta este un material despre modul fraudulos prin care companiile de asigurare cu care românii încheie polițe RCA se sustrag de la plata despăgubirilor.

Pe scurt, în 2015, un taximetrist de la Diesel Taxi a încălcat legile de circulație și a provocat un accident în Cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca. Mai mult, în momentul în care acesta a provocat accidentul, efectua o cursă cu un pasager care a fost grav rănit în urma incidentului. Taximetristul și-a recunoscut vina și a fost trimis în judecată pentru vătămare din culpă. Clientul său a primit îngrijiri medicale timp de trei luni de zile, motiv pentru care i-a solicitat un milion de euro daune materiale și morale.

Dat fiind că taximetristul în cauză, C.V.M avea poliță RCA obligatorie încheiată cu firma Euroins România, răspunderea față de clientul vătămat trebuia să fie acoperită de compania respectivă. Însă, surpriză: Euroins România dă vina pe o ”eroare de sistem” și susține că în baza lor de date nu apare ca C.V.M să fii avut o poliță încheiată cu aceștia.

Euroins experții în asigurări evaporate

Odată trimis în judecată pentru vătămare din culpă, instanța a stabilit ca Euroins România să fie inclusă în proces ca parte responsabilă civilmente, însă compania a depus o întâmpinare prin care susține că taximetristul nu avea relații contractuale valabile la data producerii accidentului. Ba mai mult, aceștia au găsit un alt clujean care avea numele și unul dintre prenume identice cu cel al taximetristului, însă fără cel de-al doilea prenume. Vorbim de un C.V și nu un C.V.M – taximetristul.

Folosindu-se de acest argument, Euroins România a cerut să fie scoasă din proces și implicit să nu îi fie imputate daunele suferite de clientul taximetristului.

Însă minciuna are picioare scurte. Avocatul taximetristului, Tudor Zileriu l-a depistat pe omul despre care Euroins spunea că apare pe poliță și a cerut ca acesta să fie audiat în instanță. Aflat sub jurământ C.V. a declarat că documentele depuse de Euroins la dosar, conținând datele sale personale (parțial), dar el nu a încheiat acea poliță RCA cu cei de la Euroins.

„Prezentându-mi–se spre vedere polița de asigurare precizez că este falsă pentru că datele din cuprinsul ei nu corespund realității. Numele meu este C. Vasile, fără M., CNP ul meu este cel din cuprinsul poliței, autovehiculul aflat în proprietatea mea este marca Dacia Logan şi poartă numarul de înmatriculare CJ xx XXX, aşa cum apare în cuprinsul poliței de la dosaru de UP, adresa la care locuiesc este cea din Cluj-Napoca, asa cum apare în cuprinsul poliței, dar eu nu am încheiat niciodată o poliță de asigurare cu SC EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE SA pentru durata 5 ianuarie 2015- 04.01.2016 cu seria și numărul poliței de la fila 92 și nici pentru valoarea din cuprinsul poliței de la fila 92. Pentru perioada respectivă eu aveam încheiată o poliță de asigurare RCA cu o alta societate de asigurare” a declarat omul despre care Euroins susține că e cel ce figura cu adevărat pe polița RCA.

Norocul taximetristului a fost că a păstrat chitanțele ce atestă că și-a plătit respectiva poliță de asigurare.

Motiv pentru care, judecătoarea Moţ Maria Gabriela a decis că cei de la Euroins România trebuie să achite daunele morale și materiale, victimei accidentului.

„În temeiul articolelor 25, alin.1 şi 397, alin.1 din Codul de procedură penală, raportat la articolul 1349 din Codul civil admite în parte acţiunea civilă formulată în cadrul procesului penal de către partea civilă ION ALEXANDRU, cu domiciliul în Bucureşti, str.Radovanu, nr.3, bl.20, sc.2, ap.29, sector 2 şi în consecinţă obligă partea responsabilă civilmente SC EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE-REASIGURARE SA, cu sediul în Voluntari, Şoseaua Bucureşti Nord, nr.10, Global City Business Park, jud.Ilfov, să plătească cu titlul de despăgubiri civile, în favoarea acestei părţi civile : suma de 10.962,79 lei, reprezentând daune materiale şi suma de 500.000 euro, reprezentând daune morale” a hotărât Gabriela Moț, de la Judecătoria Cluj-Napoca.

Dacă minți, fă-o până la capăt!

Însă sentința dată de Gabriela Moț a fost contestată la Curtea de Apel de către casa de avocatură a Euroins România. În motivele de apel enunțate, firma de asigurări a reinterat scuza că polița de asigurare nu îi aparține taximetristului, fără a putea justifica de ce un alt cetățean, care arată că nu a plătit acea asigurare RCA la ei, are o astfel de poliță valabilă.

Miza, una simplă: sustragerea de la plata a peste 500.000 de euro daune către clientul taximetristului.

C.V.M., clujeanul care a aflat că are poliță RCA fără să dea un ban pentru ea, a fost reaudiat la Curtea de Apel Cluj, unde a explicat din nou că acest lucru nu avea cum să se petreacă, de vreme ce el avea poliță RCA încheiată cu o altă firmă.

Viață schimbată total!

Asigurarea de răspundere civilă auto are un scop bine definit: cel păgubit să primească în mod obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs evenimentul. În acest fel, asigurarea  este atât în interesul celui care a suferit paguba, cât și al celui care a fost vinovat de producerea sa.  Însă pentru C.V.M, toate acestea nu contează.

În vreme ce avocatul taximetristului încearcă să obțină dreptate la Curtea de Apel Cluj, bărbatul a rămas fără locul de muncă de mai bine de trei ani. Imposibilitatea de a achita jumătate de milion de euro clientului vătămat în urma accidentului, l-au afectat psihic. Mai mult, acesta are nevoie în prezent și de medicație adecvată. Deși a depus o plângere penală împotriva Euroins pentru a stabili cine este vinovat de faptul că banii achitați de el nu apar ca înregistrați pentru poliță RCA, Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca nu a soluționat cazul.

Rămâne ca judecătoarea Ancuța Pura, de la Curtea de Apel Cluj să se pronunțe definitiv în acest dosar.

 

[article:tags]

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *