Editorial

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este despre redresarea afacerilor cumătrocraţiei şi despre capacitatea de rezilienţă a românilor

Dacă aş fi Cicero aş putea întreba: „Până când veţi mai abuza de rezilienţa noastră, băi, ăştia din statul securisto-mafiot român”?

Ştirea zilei este că habar nu avem ce conţine Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Românie, dar deja s-a aflat că, alături de Romgaz, doar compania GSP Power a magnatului Gabriel Comănescu va fi beneficiara unor proiecte de aproape 600 de milioane de euro prin acest plan. Ca un făcut, GSP este singura firmă privată aleasă de Ministerul Energiei să primească bani europeni fără licitație pentru două proiecte pilot care să demonstreze fezabilitatea economică și tehnică a hidrogenului.

Unul în Constanţa, cât mai aproape de platformele marine furgăsite de magnat, prin intermediul a tot felul de offshore-uri, după ce statul român s-a hărnicit să arunce averea Petrom în curtea OMW, celălalt în judeţul Mehedinţi, cel care l-a dat Patriei pe actualul ministru al Energiei, Virgil Daniel Popescu. O simplă coincidenţă.

Din coincidenţe trăieşte şi se înavuţeşte cumătrocraţia post-decembristă, ca Făt-Frumos acumulând într-un an cât nu au reuşit capitaliştii veroşi nici după generaţii de muncă.

Gabriel Comănescu, unul dintre primii zece cei mai bogați români, a făcut avere din fostele platforme Petrom de foraj marin. Secretul averii sale stă în simplitate: a avut de partea lui un german, om-cheie în managementul OMV Petrom, alături de care a instituit un parteneriat secret în marea Caraibilor. Neamțul a jucat la dublu timp de doi ani, influențând deciziile OMV Petrom în interesul afaceristului român și al său personal. Secretul a ieşit la iveală (odată) când s-au făcut publice documentele numite generic „PanamaPapers”.

Colegii de la Rise Project au avut răbdarea chinezului să pună cap la cap modul în care #cumătrocratul Comănescu și-a disimulat interesele financiare într-o rețea complicată de firme offshore.

O rețea întinsă din Panama și Insulele Virgine Britanice până în Niue – o mică insulă din Pacificul de Sud, aflată la 2400 de kilometri de Noua Zeelandă. El a fost sau este asociat în aceste companii cu personaje controversate între care și sindicalistul Liviu Luca, partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vântu, trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani.

Una dintre cele șase companii offshore manevrate de Gabriel Comănescu și investigate de RISE Project ascunde un „pact” secret care l-a propulsat pe afacerist în topul celor mai importanți jucători din piața petrolului și gazelor din regiunea Mării Negre. Nota de plată a fost și este decontată de OMV Petrom, adică de noi toți – în situația în care statul român încă deține 20 la sută din acțiunile companiei.

E uşor să fii bogat cu complicitatea statului şi pe banii prostoilor de contribuabili români!

Iar statul român i-a facilitat lui Comănescu înavuţirea indiferent de cine a fost la guvernare. Au fost ceva probleme, în 2018, cu afacerile lui Comănescu? A venit tătucul Dragnea şi i-a făcut lui Comănescu (şi altora dintre acoperiţii statului) cadou Legea offshore care, printre multe alte neregului (pardon, facilităţi), printre care şi încălcarea dreptului de proprietate privată, prevede că operatorii offshore vor fi scutiţi de impozitul suplimentar, în urma liberalizării pieţei gazelor.

Comănescu era, în 2018, pe punctul de a pune „lacăte” pe GSP, numai că Legea offshore l-a scos din necaz. Prin lege, președintele comisiei pentru industrii, Iulian Iancu, prieten și apropiat al lui Comănescu, a avizat obligațiile ca operatorii în domeniu să achiziționeze bunuri și servicii de la companii deținute în proporție de peste 25% de români și să aibă angajați cel puțin o pătrime români din numărul total de salariați. În fond, subcontractorul OMV Petrom și BSOG era (mai este) (da, aţi ghicit): Grup Servicii Petroliere.

Şi acum, în zilele noastre, coincidenţă: şi Guvernul Cîţu pune un bănuţ la prosperitatea afacerilor lui Comănescu. Asta în timp ce Guvernul a adoptat un memorandum prin care obligă societățile de stat din domeniul energetic să renunțe la aproape tot profitul lor (minimum 90%), pentru a-l transforma în dividende.

Fix ca mult hulitul Liviu Dragnea, guvernul coaliției PNL-USR PLUS-UDMR preia o politică implementată de guvernele PSD. Cu diferenţa că memorandumul Coaliţiei a fost ținut secret, de această dată.

Şi, gata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *