Diete

Piperul si anotimpul rece

Este regele condimentelor. In toata lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri: negru, alb, rosu, cu bobul lung etc. In mod traditional, la noi se foloseste curent piperul negru. Adaugat in mancare, mai ales pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir. El pune in miscare si digestia cea mai lenesa, face sangele sa circule mai bine si incalzeste corpul.

Toti cei care au probleme cum ar fi indigestia, balonarea (produsa mai ales de contactul cu frigul), infectiile frecvente in gat, ar trebui sa foloseasca acest condiment.

Ca planta medicinala, piperul negru este extrem de puternic in tratarea catorva afectiuni:
Sensibilitatea la frig: vreme de o saptamana nu consumati deloc hrana rece si la fiecare masa serviti 2-3 varfuri de piper macinat;
Infectiile in gat, guturaiul: in aceste afectiuni, putine leacuri sunt atat de puternice ca piperul negru. Intr-o cana de ceai fierbinte (nu conteaza de care, poate fiu busuioc, menta, cimbrisor etc.) se pun 2-3 varfuri de cutit de piper negru. Se lasa cateva minute, dupa care se bea cu inghitituri mici. Efectele sunt aproape imediate: narile se desfunda, gatul se decongestioneaza, o fierbinteala placuta se raspandeste in intreg corpul.

Tusea: se pun intr-o jumatate de litru de bautura spirtoasa sau, mai bine, de spirt alimentar diluat cu apa, 4 linguri de piper negru macinat, dupa care se lasa la macerat minimum 5 zile. Preparatul obtinut in acest mod se filtreaza, dupa care se administreaza astfel: se pune o lingurita de macerat intr-un pahar cu apa si se amesteca. De cate ori simtim nevoia sa tusim, luam cate o inghititura mica. Terminatiile nervoase a caror iritare genereaza tusea vor fi, in acest fel, pur si simplu anesteziate, iar gatul va fi dezinfectat.

Astenia de iarna: Venirea sezonului rece face multi oameni sa devina inactivi, sa evite excesiv de mult iesirile afara. Poate parea greu de crezut, dar cateva doze de piper incalzesc organismul. Introduceti la fiecare masa o doza de piper negru, cat de mare puteti suporta (nu trebuie sa apara jena digestiva sau alte stari de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rand, iar efectele sale sunt miraculoase.

Reumatismul: Cu o cantitate de piper negru intr-o bautura spirtoasa, obtinuta la fel ca cea de tuse, masati zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face sa fie mai elastice, calmand durerile reumatice. Tratamentul este mai eficient atunci cand este frig si umezeala afara.

Important de stiut!  Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi : gastrita hiperacida, hipertensiune, starile de nervozitate. In aceste afectiuni va fi administrat cu prudenta. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiunea grava.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *