Politica

Pilonul II de pensii devine opțional. PSD zice că nu-l naționalizează dar, în mod cert, îl desființează

„Nu s-a discutat, nu se discută și noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensie”, declara, pe 21 mai, Liviu Dragnea. Adevărul este că încă nu-l desființează, numai fac opțională contribuția la acest Pilon. Și, bănuim, vor obliga contribuabilii să-și crească contribuția la Pilonul I (cel aflat în moarte clinică, deși nu se recunoaște) fix cu cât au scăzut-o de la Pilonul II. Nu mulți își vor permite să mai contribuie și la Pilonul II.

Căci, nu e așa, după cum a afirmat chiar Dragnea: “în primul rând, nu este vorba de bani privaţi, pentru că poate unii oameni aşa înţeleg, pentru că poate în mod deliberat se comunică aşa. (…) Aici este vorba de contribuţiile pe care toţi le avem la sistemul de pensie, care merg în bugetul asigurărilor sociale de stat – 3,75% din această sumă merge la pilonul II. Deci nu se naţionalizează pilonul II şi nu se înlocuieşte această contribuţie, această parte de 3,75% din tot bugetul de pensie cu impozitul pe venit, cu o cotă din impozitul pe venit, aşa cum am înţeles că acest domn de la Comisia de Prognoză a propus. Pot fi idei, pot fi păreri, este problema dumnealor. Programul de guvernare a fost un program votat public de cetăţeni, a fost un program votat în Parlament, program care va fi implementat. Eu vă rog pe dvs să rămâneţi cât de mult se poate, cât este posibilul sau cât sunteţi lăsaţi ancoraţi în realitate şi în programul de guvernare”.

Prin urmare, aseară la România TV, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că Pilonul II de pensii va fi opţional. Să nu mai existe dubii…

„Noi ne-am hotărât ce vrem să facem. Şi este ceea ce am comunicat de anul trecut, şi anume să fie opţional acest Pilon II. Fără doar şi poate este bătută în cuie varianta aceasta. Între timp am aflat cu stupefacţie că sunt şi eu la Pilonul II de pensii cotizant, în condiţiile în care eu am fost absolut convinsă că fiind la limita de vârstă atunci mi s-a luat în considerare o cerere pe care o depusesem la Camera Deputaţilor, unde lucram la vremea respectivă. Nu s-a luat în considerare, dar timp de 10 ani nu am primit nicio informare vizavi de valoarea unităţilor de fond pe care le aveam la firma respectivă. Dar am fost absolut convinsă că timp de 10 ani, neprimind niciun fel de plic acasă, în condiţiile în care legea spune foarte clar că anual eşti obligat să-i spui asiguratului care este valoarea şi numărul unităţilor de fond, neprimind nimic, am fost absolut convinsă că nu sunt. Eu vreau să optez. Vreau să am această posibilitate şi cred că oricine ar trebui să aibă acest drept”. (…) „Nu-l naţionalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au aşteptări. Şi că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga şi această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuţia la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înţeleagă”, a precizat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *