Diete

Piersicile, fructe aromate si energizante

Piersicile au un gust dulce, aromat, sunt zemoase si hidratante datorita continutului mare de apa, de peste 87%. Sunt o sursa bogata de vitamine si minerale. Contin vitaminele C, A, B si E. Mai contin si fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu, dar si fitonutrienti, antioxidanti si carotenoizi, fibre.

Vitaminele si mineralele continute de piersica fac ca acest fruct sa poata fi consumat in stare cruda, in compot si ca suc sau utilizat in cosmetica, la prepararea unor masti sau creme.

Piersicile fac parte din alimentele-vedeta ale verii si inceputului de toamna si au un aport caloric moderat de numai 40 kcal la 100 de g, reprezentand sursa ideala de remineralizare a organismului in zilele caniculare. De asemenea, piersicile au un continut ridicat de potasiu, mineralul care contribuie natural, in metabolismul uman, la eliminarea toxinelor.

Nutritionistii spun ca in 100 de grame de fruct se gasesc 200 mg de potasiu, dar si cantitati importante de fier, fosfor si magneziu.

Acest fruct reprezinta o sursa importanta de vitamina A, astfel ca 100 g de piersica asigura necesarul zilnic in aceasta vitamina. In acelasi timp, pulpa fructului contine din abundenta fibre necesare accelerarii tranzitului intestinal lent. Fibrele fructului scad riscul aparitiei bolilor de rinichi, datorita continutului ridicat de potasiu, care este necesar si pentru sistemul cardiovascular care reglementeaza tensiunea arteriala si favorizeaza buna functionare a sistemului nervos.

Piersicile sunt prin excelenta fructe de masa, dar se folosesc in cantitati apreciabile si pentru prelucrare (compot, suc, dulceata, gem, marmelada, pasta, pistil, nectar, lichior sau rachiu). Totodata, ele pot fi congelate. Se mai utilizeaza la prepararea unor produse de cofetarie (inghetata, tarta, piure sau sufleu).

In scopuri terapeutice, de la piersic (Piersica vulgaris Mill) se folosesc fructele, florile si frunzele. Fiind un bun diuretic, consumul de piersici se recomanda celor care sufera de litiaza urinara. Pentru a profita de calitatile piersicii, ea trebuie consumata cu coaja. Frunzele si florile pomului au o actiune calmanta, antispastica si usor purgativa. Pentru efecte, se lasa la infuzat zece minute 30 g de frunze sau flori intr-o jumatate de litru de apa. Se bea cate o ceasca dupa fiecare masa.

Piersicile sunt energetice, diuretice, usor laxative, alcalizante, vermifuge; datorita continutului in fier, refac hemoglobina si de aceea sunt indicate in alimentatia persoanelor anemice (copii cu debilitate fizica) si a celor care sufera de dispepsii hepatice si gastrice (digestie anevoioasa si dureroasa).

Avand reactie alcalina, piersicile – ca si caisele – constituie un regulator in digestie, deoarece alimentele principale pe care le consuma omul (painea, carnea, ouale) au reactie acida. Ele sunt admise diabeticilor. Se mai folosesc in hematurii, gastrita hiperacida, ulcer gastroduodenal, colica biliara si constipatie.

Zemoasa si parfumata, piersica reface energia organismului prin continutul ei ridicat in zahar si in hidrati de carbon. Fosforul pe care il contine protejeaza celula nervoasa, ceea ce explica de ce este prescrisa in cazul nevrozelor. Vitaminele A, B1, B2, E sunt excelente pentru echilibrarea sistemului nervos, pentru a sintetiza hemoglobina, dar si pentru a mentine magneziul in organism si pentru a intari imunitatea organismului.

Functia digestiva va fi reglata daca se vor consuma cateva piersici pe nemancate, in fiecare dimineata, in loc de micul dejun. In plus, astfel va fi mentinuta functia hepatica, favorizand si asimilatia.

Datorita proprietatilor sale antioxidante, piersica intarzie procesul de imbatranire si ajuta la mentinerea stralucirii si tineretii tenului. Datorita continutului de vitamine si minerale, piersica asigura o buna calitate a spermei si amelioreaza problemele gingivale.

In cosmetica, cremele de piersica sunt recomandate pentru ten normal sau uscat. Mastile de piersici catifeleaza pielea, inchid porii, vitaminele si mineralele hranesc tenul. Prepararea unei masti pentru ten normal sau uscat se face dintr-o piersica de marime medie, bine coapta, si un galbenus. Piersica se curata de coaja, iar miezul se paseaza bine si se amesteca cu galbenusul unui ou sau cu o lingurita cu ulei de migdale. Se aplica pe fata, se lasa sa actioneze timp de 20 minute, apoi se indeparteaza cu apa calduta.

Atentie la alergii! Piersicile pot determina aparitia unor reactii alergice, in special la persoane alergice la polen. Pot aparea mancarimi la nivelul nasului, al buzelor, dar si  umflaturi nedureroase la nivelul buzei si a limbii. In cazul in care va stiti alergic sau constatati ca sunteti alergic este indicat sa eliminati din alimentatie piersicile. Le puteti inlocui cu caise sau nectarine.

.ro
Foto: www.sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *