Analiza

Petru Mărginean, luptă surdă cu un jurnalist decedat și familia acestuia. Ce spun politicienii hunedoreni despre gestul său. „Este strigător la cer. Nu îmi vine să cred că o persoană ar putea să facă așa ceva”

Fostul primar al Devei Petru Mărginean se luptă în instanță cu un jurnalist decedat și cu familia acestuia. Totul a început în luna februarie 2018, când Petru Mărginean, probabil supărat că a pierdut și alegerile locale de la finalul anului 2017 (după ce, anterior, în 2016, a pierdut din nou bătălia electorală), l-a acționat în instanță pe Ștefan Ciocan, fondatorul ziarului „Glasul Hunedoarei”, pentru un editorial pe care acesta l-a scris despre el. După aproape trei luni de când dosarul 388/97/2018 a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Hunedoara, jurnalistul Ștefan Ciocan a murit. Cu toate acestea însă, Mărginean a continuat lupta pe care o avea de dus, de acum, cu o persoană decedată și cu cei apropiați lui. La doar o lună după decesul său, colega sa Livia Botici era chemată judecată, printr-o extindere a acțiunii judecătorești, cerere care a fost adminsă. În data de 5 noiembrie 2018, fostul primar al Devei Petru Mărginean, prin avocatul său, cerea ca în dosar să fie introduși moștenitorii lui Ștefan Ciocan: soția și fiica acestora, în vârstă de 7 ani. Ieri, instanța a admis solicitarea sa, introducându-le în cauză pe cele două, urmând ca până la termenul următor acestea să primească acțiunea de trimitere în judecată. Decizia instanței a fost una perfect legală, pe care nu dorim în niciun fel să o comentăm sau să o punem la îndoială.

Petru Mărginean vrea despăgubiri în valoare de 50.000 de euro.

Însă, gestul de a te război cu un ziarist decedat și cu familia acestuia, oricum greu încercată, este aspru criticată de politicieni. Astăzi, am contactat mai mulți oameni politici din județul Hunedoara, de la senatori, deputați, la președinți de partide sau primari. Iată ce ne-au răspuns aceștia la întrebarea: „Vi se pare normal, moral, ca un om politic să se îndrepte într-un proces împotriva unui jurnalist decedat și a familiei acestuia?”  

Mircea Moloț, președintele ALDE Hunedoara: „Depinde de politician… depinde de omul care este… Să te îndrepți împotriva unui mort mi se pare o prostie. Ce să îi faci? Familia cu ce este vinovată? Indiferent că a fost soț, tată, fiu! Dacă aveai o problemă, o aveai cât era încă în viață. Ce satisfacție poți să ai când te lupți cu un copil… Cum spuneam, ține de caracterul omului și al politicianului”.

Florin Oancea, primarul municipiului Deva: „În orice conflict între o persoană și o altă persoană sau între o persoană și o instituție, dacă cineva se consideră prejudiciat are dreptul legal și moral de a acționa în instanță. În condițiile în care cealaltă parte nu mai există, atunci, eu așa consider normal să oprești acel proces, pentru că bătălia este inutilă. Nu cred că familia cuiva are vreo vină pentru că o persoană a avut un conflict cu o altă persoană… Din punctul meu de vedere, consider că în momentul în care Ștefan a decedat, acel proces ar fi trebuit să se închidă sau să nu se meargă cu demersul mai departe. Niciodată nu am fost de acord, ca principiu, ca să transfer o bătălie, fie ea politică sau de altă natură, asupra membrilor familiei persoanei în cauză, care, din punctul meu de vedere, chiar nu au nicio vină și nu pot să fie parte în acea cauză. Toți spunem că suntem creștini, dar numai până când să punem în practică… Dacă ești creștin cum acționezi? Pe legea talionului, a Vechiului Testament, sau pe legea iubirii a Noului Testament? Trebuie să iertăm! În cazul în speță, nemaifiind în viață persoana respectivă, ar trebui să ne rugăm să îl ierte Dumnezeu și să-l odihnească în pace, iar familia să poată merge mai departe, să își ducă crucea, nu să o împovărezi”.

Marius Surgent, deputat ALDE: „Nu mi se pare normal acest lucru… Faptul că el a murit și că se îndreptă împotriva familiei este un lucru strigător la cer, așa ceva nu se face, indiferent în ce condiții s-a întâmplat. Nu sunt răspunzători urmașii pentru acțiunile celui care s-a dus… Dacă a făcut așa ceva, este strigător la cer. Nu îmi vine să cred că o persoană ar putea să facă așa ceva. E ceva de necrezut… Acesta îi este caracterul… Așa a fost toată viața și așa o să rămână”.

Daniel Andronache, vicepreședinte Consiliul Județean Hunedoara: „Un principiu de-al meu este că, fie că suntem oameni politici care ocupăm într-o anumită perioadă funcții de conducere, fie jurnaliști, la un moment dat putem greși. Important este să ne recunoaștem greșelile și să putem ierta. Plecând de la asta, cred că disputele care pot să apară între noi, oamenii politici și jurnaliști, în urma unui articol de presă, trebuie să se limiteze la noi, ca persoane, și sub nicio formă la familii. Și noi, și dumneavoastră ziariștii, suntem persoane publice, ne-am asumat statutul acesta, dar eu cred că familia fiecăruia dintre noi trebuie protejată. E un gest pe care nici nu pot să îl comentez al unui om politic. Mă doare cu atât mai tare cu cât Ștefan Ciocan mi-a fost un prieten apropiat și în seara când s-a întâmplat să se ducă dintre noi a fost împreună cu mine. Știu drama prin care a trecut familia și atunci este un lucru care mă doare foarte tare…”.

Lucian Heiuș, președintele PNL Hunedoara: „Nu sunt de acord cu asemenea atitudine a unui om politic. Mai mult decât atât, Dumnezeu să îl odihnească pe Ștefan, el nu mai poate răspunde și să se apere acuzațiilor. Mi-aș dori ca presa să fie critică și obiectivă la adresa fiecăruia dintre noi, oamenii politici, pentru că acesta este rolul ei, menirea ei ca presă, și de aceea ne și place să spunem că presa este a patra putere în stat. Răzbunări și polițe plătite între politicieni și ziariști, în ambele sensuri, nu cred e drumul normal pe care trebuie să mergem”. 

Dorin Gligor, coordonator Pro România Hunedoara: „Acum aud pentru prima dată despre ceea ce îmi spuneți. Nu știu exact despre ce este vorba. Lucrurile au început… E o situație așa, nu știu cum să-i spun, cu toate cele ce mi-ați spus. E o situație absolut regretabilă de la început, până la sfârșit. Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Vă repet, acum aud pentru prima dată”, a afirmat Dorin Gligor. Întrebat dacă a dat în judecată vreun ziarist, Dorin Gligor a spus: „Nu, niciodată, dar lucruri nedrepte spuse despre mine au fost… Am avut motive, dar nu am ajuns până acolo, dar asta mă privește doar pe mine.”

Sorin Marica, fost deputat PSD, trecut la Pro România: „Nu știu ce să spun. Nu știu exact ce probleme au avut. Creștinește ar fi să-și retragă plângerea depusă împotriva regretatului Ștefan Ciocan. Eu îl știu de «Pichi», că eram prieteni. Cred că așa ar fi normal și nu ar trebui să continuie acest proces împotriva urmașilor. Mai ales în situația în care se află familia… Potrivit ar fi ca domnul Mărginean să-și retragă plângerea. Nu am avut procese cu ziariști și nici nu am avut motive.”

Prefectul Județului Hunedoara, Fabius Kiszely, și-a exprimat un punct de vedere personal: „Din punctul meu de vedere oamenii ar trebui să se împace. Ar trebui să lase deoparte orice conflict, mai ales că, la mijloc, este vorba despre un copil. Nu este tocmai în regulă, dar nu mă pot băga în această poveste. Este strict o opinie personală. Lucrurile ar trebui să se oprească. Astfel de dispute nu ar trebui să intre în viața de familie. Fiecare face după cum îl îndreaptă mintea și conștiința. De când sunt persoană publică nu am avut dispute cu ziariști. Singurele pe care le-am avut, au fost cu, fie iertat, Ștefan Ciocan, cu care, culmea, eram și prieten”. 

Primarul orașului Simeria, Emil Rîșteiu: „Nu mi se pare oportun să continui un astfel de proces, să te îndrepți împotriva familiei unui ziarist decedat. Cred că lucrurile trebuiau să se încheie din momentul în care s-a întâmplat tragedia cu Ștefan Ciocan. Dacă a fost o dispută între ei doi, acolo trebuia să se încheie. Mi se pare deplasată decizia de a te îndrepta împotriva familiei lui.”

Nu au dorit să comenteze: Florin Cazacu – primarul municipiului Brad (PSD), Iuliu Winkler – europarlamentar (UDMR), Cristian Resmeriță – senator (PSD), Mircea Bobora – președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara (PSD). 

Nu au răspuns la telefon: Laurențiu Nistor – președintele PSD Hunedoara, și deputații PSD Natalia Intotero și Ilie Toma.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *