Din oras

Petiție adresată lui Emil Boc pentru acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” Smarandei Brăescu, „Eroina cerurilor”

Smaranda Brăescu, „Regina înălțimilor” sau „Eroina cerurilor”, cum mai este supranumită, a fost prima femeie pilot din România și campioană europeană și mondială la parașutism. A fost pilot militar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar după terminarea războiului a fost persecutată de regimul comunist din România. Din anul 1947, pentru a scăpa de hărțuirea regimului totalitar, a fost ascunsă, sub numele de Maria Popescu, de „Congregația Surorilor Maicii Domnului”, la Mănăstirea din Jucu, județul Cluj. În toamna anului 1947 a fost internată la clinica profesorului dr. Iuliu Hațieganu, iar în 2 februarie 1948 sufletul ei a plecat la „Escadrila din ceruri”, fiind înmormântată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, parcela II-B, nr. 1550, sub numele de Maria Popescu. În 1977, administrația Cimitirului Central a atribuit parcela unei alte persoane și astfel a dispărut orice urmă a Smarandei Brăescu, în prezent neexistând nici măcar o piatră funerară, care să îi poarte numele, în dreptul rămășițelor ei pământești. 

Un simbol pentru parașutismul național și mondial, Smaranda Brăescu s-a pierdut într-un anonimat total la Cluj, oraș care ar trebui să se mândrească cu această eroină a aviației. Situația locului ei de veci este una controversată, însă o reparație morală, prin acordarea post-mortem a titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca” nu ar fi greu de realizat, fiind vorba despre un simplu act administrativ care să consfințească respectul pe care clujenii i-l acordă acestei personalități.

În 31 iulie 2016, cpt. cdr. aviator (r) Laurenţiu Buzenchi, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Cluj, a inițiat un demers în acest sens printr-o petiție online adresată primarului Emil Boc, petiție care, în 5 zile, a strâns deja peste 250 de semnături:

„PETIŢIE pentru acordarea post-mortem al titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, distinsei doamne Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi modială la paraşutism!

Domnului Conf. univ. dr. Emil Boc

Primarul Municipiului Cluj-Napoca

Domnule Primar,

În conformitate cu Art. 1 (a) din Regulamentul pentru acordarea titlului de “Cetăţean de onoare a municipiului Cluj-Napoca”, cea mai inaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local al municipiului, vă rugăm, stimate domnule primar, să iniţiaţi un “Proiect de hotarâre” pentru acordarea post-mortem a titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca, distinsei doamne Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist din România, recordmenă europeană şi mondială!

“Regina Aerului” Smaranda Brăescu s-a născut pe 21 mai 1897, la Hănţeşti, Buciumeni, judeţul Galaţi, într-o familie cu 5 fete si 4 baieţi.

Condamnată în contumacie la doi ani de închisoare de către regimul instalat în România dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, pentru semnarea unui protest prin care se denunţa falsificarea alegerilor din 1946, a fost obligată să se ascundă de Siguranţa Statului sub nume false, neavând niciodată intenţia să părăsească ţara ei, România!

Din anul 1946 se ascunde în judeţele Bacău şi Iasi sub numele Maria Matei, iar din anul 1947 este ascunsă sub numele de Maria Popescu de “Congregaţia Surorilor Maicii Domnului” de religie greco-catolică, la mănăstirea din Jucu, judeţul Cluj.

În toamna anului 1947 este internată la Clinica profesorului universitar Dr. Iuliu Haţieganu, iar la 2 februarie 1948 pleacă la “Escadrila din Ceruri” fiind înmormântată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, parcela II-B, nr. 1550 sub numele de Maria Popescu, aflată şi astazi într-un anonimat perfect al trecerii în nefiinţă la Cluj-Napoca, Transilvania, România!

Câteva repere din cariera de excepţie a “Reginei Aerului”:

– 2 octombrie 1931 doboară recordul feminin european si mondial la paraşutism, salt de la 6.000 m în zona oraşului Urziceni;

– 19 mai 1932, la Sacramento, California, Statele Unite ale Americii, doboară recordul mondial la paraşutism bărbaţi cu saltul de la 7.233 m, record mondial deţinut anterior de un american;

– 8 octombrie 1932 obţine brevetul internaţional de pilot aviator pentru avioane de turism emis de Şcoala civilă de pilotaj de pe aerodromul „Roosevelt Field” din New-York, fiind primul pilot din Europa brevetat în Statele Unite;

– 25 martie 1935 obţine certificatul de aviator emis de Aeroclubul Regal al Angliei;

– 1942 instructor de desant al batalionului de paraşutişti militari înfiinţat la Băneasa (Batalionul II paraşutişti);

– 1942 încadrată ca pilot militar în Escadrila Sanitară (Escadriala Albă) pe frontul de Est;

– 1944-1945 comandant al unui pluton de voluntare încadrat în Detaşamentul „Corneşti” şi în Escadrila Sanitară, pe frontul de Vest.

Iată o secvenţă din interviul cu Smaranda Brăescu dupa saltul de record european şi mondial din 2 octombrie 1931:

Reporter – Nu vă era teamă ca nu cumva paraşuta să se defecteze?

SB – Câtuşi de puţin… Cu paraşuta Heineke n’aveam nici o teamă… În spaţiu, de- a lungul celor şase mii de metri, paraşuta trebuia să se deschidă.

Reporter – Totuşi, dacă nu s’ar fi deschis ?

SB – Muream ! Atâta tot. Câţi n-au murit pentru asemenea idealuri?… Apoi, viaţa preţuieşte mai mult decât idealul?

Iar idealul Smarandei Brăescu era zborul, LIBERTATEA !

Să ne preţuim adevaratele valori, stimate domnule Primar!

cpt. cdr. aviator (r) Laurenţiu Buzenchi, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA) filiala Cluj”

„Sigura reparație morală pe care noi o mai putem face este ca Smaranda Brăescu să fie declarată cetățean de onoare al Clujului post-mortem, având în vedere anvergura ei de talie mondială și faptul că ultimii ani din viață i-a petrecut la Cluj. Nu mă îndoiesc că Primăria va accepta această idee.

Deocamdată am lansat numai petiția, să vedem ce sprijin de masă avem. Petiția a fost lansată de 5 zile în mediul online, nu am trimis-o și pe cale oficială, pe mail, Primăriei sau primarului Emil Boc, așa că până acum nu am primit un răspuns din partea oficialităților. 

Acum noi ne dorim să vedem ce aderență există la această inițiativă a noastră. Smaranda Brăescu a fost înmormântată în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, lucru cu care ar trebui să ne mândrim, dar nu se găsește niciun semn al trecerii ei în eternitate în Cimitir, fapt care este o rușine și poate se găsesc alte posibilități pentru a face o reparație morală Smarandei Brăescu”, a declarat pentru Ziar de Cluj inițiatorul petiției, cpt. cdr. aviator (r) Laurenţiu Buzenchi, Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii (ARPIA), filiala Cluj.

„Având în vedere că a doborât mai multe recorduri naționale și mondiale la salturile cu parașuta, fiind prima parașutistă din România, sărind de la peste 7 000 de metri în anii ʼ30, având în vedere viața pe care a dus-o, devotamentul ei față de patrie („Viaţa mea nu înseamnă nimic dacă o ţin pentru mine. Viaţa mea o dăruiesc ţării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă şi încărcată de glorie”, spunea Smaranda) și fiind o personalitate care a dus spiritul României pe toate meleagurile, care a adus un plus de valoare parașutismului național și mondial prin devotamentul, prin activitatea ei aeronautică, Smaranda Brăescu ar trebui declarată „Cetățean de onoare post-mortem al municipiului Cluj-Napoca”. Ea este un simbol chiar și pentru noi, parașutiștii de acum, și având în vedere că a fost persecutată de către comuniștii care au denigrat-o, profanându-i chiar mormântul, cred că trebuie să ne aducem aminte cu respect și devotament, măcar în prezent, de faptele pe care le-a făcut Smaranda Brăescu. În memoria acestei personalități, în fiecare an, Aeroclubul României organizează Cupa de Parașutism, Ordinul «Smaranda Brăescu», iar prin aceasta chiar și Aeroclubul României îi recunoaște valoarea și îi respectă memoria. Așadar, Smaranda Brăescu merită titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”, reprezentând o mândrie locală și națională în domeniul aeronauticii”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Gabriel Oltean, un parașutist clujean cu peste 10 ani de experiență.

Primarul Emil Boc ar trebui să ia act și să răspundă pozitiv la această inițiativă, care nu costă nici bani, nici capital electoral, care presupune doar bunăvoința sa de a-i conferi unei eroine a aviației statutul pe care aceasta îl merită pe deplin, cel de „Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca”.

Foto: garbo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *