Din oras

Pensiunile agroturistice, la mare căutare. Micii întreprinzători accesează fonduri europene pentru afacerile lor

Pensiunile agroturistice finanțate din fonduri europene au împânzit Clujul. Ele sunt căutate de către turiștii care doresc să scape de stresul orașului și să petreacă timp în mijlocul naturii. Mulți proprietari de pensiuni susțin însă că nu au accesat fonduri europene din cauza procesului complicat de obținere a banilor.

 „După experiența noastră, este destul de dificil sa implementezi un astfel de proiect. La noi, proiectul a durat 3 ani. L-am demarat in 2011 si l-am finalizat in 2014. Deci, am inceput in 2014 activitatea. Pe vremea aceea era totul destul de birocratic, o gramada de acte, dar, in final, merita. Noi am avut o fianatare de 200.000 de euro, un proiect de minim 400.000 de euro. Bine, la demarare erau 400.000, insa am depasit bugetul si am ajuns la sume mult mai mari”, si-a rememorat Frinkuj Arpad, proprietar de pensiune, aventurile sale cu fondurile europene.

Pensiunile din județul Cluj se întrec în oferte și servicii, dar cele mai multe, fiind situate în zona montană, exploatează beneficiile oferite de natură și propun numeroase activități recreative în aer liber. Clienții pot alege trasee montane, cursuri de echitație, să petreacă timp în piscină sau să practice diverse sporturi pe terenurile special amenajate. De asemenea, proprietarii de pensiuni includ în meniu produse alimentare din recolte proprii sau colaborează cu agricultori și fermieri locali.

 „Incercăm să facem colaborari cu producatori locali sau din zona, dar avem si noi un teren agricol pe care il prelucram. Incercam sa ne producem si noi unele dintre alimente. Am inteles ca, in momentul de fata, asta e o cerere la pensiunile agroturistice, sa produca si o parte din alimentele pe care urmeaza sa le serveasca turistilor care vin la pensiune, a completat antreprenorul. 

Deși oferta este deja generoasă, pensiunile continuă să apară. Antreprenorii spun că piața este bogată și nu se pot plânge de numărul de turiști. Pensiunile sunt rezervate cu luni înainte, iar proprietarii lor susțin că nici măcar infrastructura proastă a județului nu îi oprește pe vizitatori să petreacă un sfârșit de săptămână în natură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *