Diete

Patrunjelul, o pastila cu multivitamine

Patrunjelul, verde sau uscat, previne retentiile de apa in tesuturi si indigestiile si balonarile. Restabileste digestia si stimuleaza functia hepatica. Purifica sangele si contribuie la detoxifierea organismului.

Stimuleaza functia tiroidiana, imbunatateste functionarea plamanilor, stomacului, vezicii urinare, uterului, rinichilor. Acestea sunt cateva dintre proprietatile terapeutice ale patrunjelului (Petroselinum crispum), una dintre cele mai cunoscute plante aromatice.

Patrunjelul este originar din Europa meridionala, fiind utilizat inca din Antichitate. In Grecia, patrunjelul era oferit atletilor pentru a-i recompensa dupa victorii. Vechii greci credeau ca Hercule folosea patrunjelul ca sursa a puterii sale si, de aceea, ei obisnuiau sa incoroneze castigatorii diverselor concursuri cu ghirlande din patrunjel, ca forma de apreciere si cinstire pentru acest erou mitic. Vechii greci credeau ca Hercule folosea patrunjelul ca sursa a puterii sale si, de aceea, ei obisnuiau sa incoroneze castigatorii diverselor concursuri cu ghirlande din patrunjel, ca forma de apreciere si cinstire pentru Hercule.

O alta utilizare in antichitate pentru patrunjel era hranirea cailor soldatilor, despre care se credea ca vor alerga cu mai multa viteza si vor fi biruitori in final. Alte personaje mitice cu care a fost asociata planta sunt Persefona, zeita Hades sau Archemorous, ingerul mortii. In Roma Antica, aceasta planta era folosita si pentru a masca mirosul de alcool dupa orgii. In Evul Mediu, patrunjelul a capatat statut de planta medicinala, fiind recomandata ca tonic si diuretic, ca adjuvant in bolile hepatice si renale. Englezii au preluat patrunjelul din bucataria romana care, la randul ei, a furat aceasta planta de la greci.

Continut

Putine plante medicinale se pot compara ca eficienta cu patrunjelul. Iar proprietatile terapeutice ale plantei nu se regasesc doar in frunze si in tulpini, ci si in radacina si in seminte.  Una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C (240 mg/100 g), patrunjelul este regenerator si imunostimulant. De asemenea, savurosul condiment mai contine betacaroten (un alt antioxidant, care scade riscul aparitiei unor boli cum ar fi ateroscleroza, cancerul si diabetul), vitamine din grupul B, dar si vitaminele E si K, precum si minerale (fier, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, sodiu, sulf si calciu).

Ierburile aromatice au o capacitate antioxidanta deloc de neglijat. Printre ele, patrunjelul se remarca prin constituentii sai antioxidanti: apigenina, luteina si betacarotenul. Apigenina este principalul antioxidant din patrunjel. Studiile au demonstrat ca acest antioxidant contribuie la intarirea imunitatii si la reglarea nivelului glucozei in sange. Se vorbeste de asemenea despre efectele potential antimutagene si anticancerigene ale apigeninei. Deocamdata, aceste proprietati au fost demonstrate doar pe animale de laborator.

Luteina si betacarotenul se gasesc in cantitati apreciabile in patrunjel. Luteina si betacarotenul fac parte din familia carotenoizilor, substante care stimuleaza imunitatea si protejeaza acuitatea vizuala. Unele centre de cercetare in nutritie considera ca patrunjelul se claseaza pe locul al treilea in ceea ce priveste continutul de carotenoizi, imediat dupa untisor si morcovi.

Patrunjelul uscat este o sursa buna de fier mai ales pentru femei. Fiecare celula a corpului nostru contine fier. Acest mineral este esential pentru transportul oxigenului si pentru formarea globulelor rosii din sange. Fierul din patrunjel se asimileaza mai usor decat fierul din alte alimente. Acest lucru se datoreaza vitaminei C din patrunjel, care favorizeaza asimilarea fierului.

Patrunjelul verde sau uscat contine o cantitate insemnata de vitamina K. Aceasta vitamina este necesara pentru sinteza proteinelor care joaca un rol important in coagularea sangelui.
100 g frunze proaspete de patrunjel contin aproximativ 200 mg vitamina C. Aceasta vitamina intareste imunitatea, creste rezistenta la stres, previne virozele respiratorii si anemia. Aportul de vitamina C este important pentru sanatatea oaselor, cartilajelor, dintilor si gingiilor.

De ce este bine sa consumam patrunjel tot anul?

Patrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute si apreciate zarzavaturi si condimente neiuti. Actiunea sa principala este de detoxifiere a organismului. Poate fi folosit ca atare, fara prelucrare termica, adaugat in salate, in supe si in mancaruri. Compozitia atat de bogata in nutrienti ii confera proprietati benefice pentru sanatate: creste capacitatea de aparare a organismului, distrugand agentii patogeni si diminueaza inflamatia. De altfel, unii nutritionisti considera patrunjelul drept o pastila cu multivitamine adaugata in mancare. Patrunjelul ajuta nu doar mecanismele de aparare ale organismului, ci in acelasi timp mentine si elasticitatea vaselor sangvine.

De asemenea, el stimuleaza si imbunatateste digestia, actiunea sa antioxidanta neutralizand efectul nociv al radicalilor liberi asupra organismului, in timp ce datorita fitoestrogenilor din compozitie ajuta la reglarea tulburarilor de ciclu menstrual si la atenuarea simptomatologiei specifice menopauzei. Planta este utila in stari ce se asociaza cu imunitate scazuta, anemie, convalescenta, astenie, surmenaj intelectual, dischinezie biliara si cu hipertensiune arteriala. Pentru inflamatia pleoapelor, sunt eficiente compresele cu suc de frunze de patrunjel.

Iata si alte efecte benefice ale patrunjelului :

–    Adjuvant in boala canceroasa. Salatele de cruditati asezonate cu mult suc stors din frunze si cu radacina de patrunjel sunt recomandate ca adjuvant in tratamentul cancerului. Folosita in stare proaspata, planta stimuleaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte cu boala si combate reactiile adverse ale citostaticelor si ale radioterapiei. Alaturi de telina, patrunjelul, bogat intr-o flavonoida naturala, apigenina, previne leucemia si opresc dezvoltarea celulelor bolnave si chiar le micsorand considerabil speranta lor de viata. Din pacate insa, acelasi compus (apigenina) face ca organismul sa fie rezistent la chimioterapie.

–    Efect antibacterian. Patrunjelul este eficient pentru tratarea infectiilor cu diferite specii de bacterii si de ciuperci parazite. Leacul se prepara din patrunjel taiat fin, amestecat cu suc de lamaie, cu ulei de masline (cate doua lingurite din fiecare) si cu un catel de usturoi si se consuma la micul dejun.

–    Combate retentia de apa. Pentru combaterea celulitei si pentru eliminarea apei acumulate in organism, nutritionistii recomanda o cura cu suc de patrunjel obtinut prin stoarcerea frunzelor si radacinii. Cu cel putin o ora inaintea meselor principale, se beau cate 50 ml de suc de patrunjel proaspat, diluat cu 150 ml de suc de morcov.

–    Protejeaza ficatul. Patrunjelul este un protector al ficatului, ajutandu-l sa devina mai rezistent in fata virusurilor hepatice A, B si C. Se iau cate 15 linguri cu suc proaspat de frunze de patrunjel pe zi, diluate cu apa, de preferinta pe stomacul gol, timp de patru saptamani.

–    Remediu antifumat. Salatele de cruditati, care contin cate doua linguri de frunze de patrunjel si de suc de lamaie, sunt de ajutor pentru reducerea nivelului de radicali liberi din organismul fumatorilor. Cura cu  salata trebuie urmata timp de 40 de zile. Potrivit specialistilor, acesta este si un remediu eficient antifumat, dorinta de a fuma reducandu-se treptat. Mai mult, terapia are un efect dezinfectant asupra cailor respiratorii si indeparteaza halena (mirosul neplacut al respiratiei).

–    Remediu antialcoolic. Decoctul de patrunjel s-a dovedit foarte eficient impotriva alcoolismului, deoarece creeaza intoleranta la consumul de alcool.   Intr-un litru de apa se fierb patru radacini de patrunjel, coaja de la o lamaie, de la o mandarina si de la un grepfrut, pana cand apa scade la jumatate. Se ia vasul de pe foc si se adauga doua linguri de seminte de patrunjel. Leacul se pastreaza in frigider si se ia  cate o lingura de patru ori pe zi.

–    Digestiv si detoxifiant. Patrunjelul regleaza aciditatea gastrica, fiind indicat persoanelor care au o dieta bogata in alimente acide (carne, mezeluri, branzeturi). In conditiile unei diete in care abunda alimentele grele, cei mai multi dintre noi au probleme cu digestia. Din cauza digestiei proaste, eliminarea toxinelor nu se face asa cum ar trebui. In aceste cazuri, patrunjelul actioneaza ca un bun depurativ, stimuleaza detoxifierea si buna functionare a ficatului.

Patrunjelul stimuleaza detoxifierea naturala a organismului, fiind indicat si in cazul celulitei. Din moment ce celulita este o problema cauzata de toxine, patrunjelul poate interveni si in asemenea situatii. Eliminarea toxinelor contribuie la reglarea greutatii corporale si reda stralucirea si elasticitatea pielii.

–    Laxativ si diuretic. Patrunjelul are proprietati laxative. In cazurile de constipatie, patrunjelul actioneaza bland, fara efecte secundare. Datorita proprietatilor sale diuretice si depurative, patrunjelul elimina apa, ureea, acidul uric, clorurile si toxinele. De asemenea, favorizeaza cresterea transpiratiei, contribuind astfel la eliminarea toxinelor.

Secrete in folosirea patrunjelului

Alegeti pentru mancarurile dvs., patrunjel proaspat in locul celui uscat comercializat in pungi, preambalat. Patrunjelul trebuie sa fie de o culoare verde inchis si sa fie fraged. Frunzele de patrunjel trebuie tinute in frigider, intr-o punga de plastic. Daca patrunjelul pare molesit, stropiti-l cu putina apa inainte de a-l pastra la rece.

Pentru a consuma cat mai mult patrunjel, fara a-l mesteca pur si simplu, puteti incerca sa preparati tabouli. Acesta este un preparat oriental care combina sub forma unei salate patrunjel, grau, ceapa verde, frunze de menta, suc de lamaie si ulei de masline.

Foloseste patrunjelul in combinatie cu usturoi si zeama de lamaie pentru a garnisi carnea de pui, miel sau vita la cuptor.

Incercati sa folositi aceasta verdeata in cat mai multe din mancarurile preparate acasa. Veti observa ca beneficiile aduse de aceasta sanatatii sunt foarte importante pe termen lung.
Patrunjelul este folosit si in cosmetica, datorita continutului ridicat de vitamina A, numita si vitamina frumusetii. Patrunjelul albeste, tonifica si hraneste pielea. Pentru aceasta se foloseste infuzia de frunze verzi de patrunjel, cu care se sterge fata, dimineata si seara. Din o lingura de frunze proaspete si bine spalate, apoi maruntite, amestecate cu o lingura de lapte batut, se prepara o masca pentru albirea tenului. Se aplica acest amestec pe fata si se lasa 20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa curata, putin calduta.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *