Sanatate

Pastrarea siluetei la femei

Sa incepem printr-o constatare: este normal pentru femei sa se ingrase. Dar acest “normal” nu inseamna sa te resemnezi. Va trebui, prin urmare, sa lupti impotriva naturii care “te programeaza” sa te ingrasi incepand de la 20 de ani: in mod constant, cam cu un gram pe zi. Nu e mare lucru. Totusi, pana la urma, asta inseamna 3 kilograme in 10 ani…

 

 

Fenomenul nu cunoaste frontiere. Un studiu realizat pe un esantion de 1000 de femei din Europa, indica o crestere in greutate de 10,6 kg intre 20 si 50 de ani. Nu se stie exact care sunt cauzele; mai bine zis, exista mai multe cauze care se intrepatrund:

 

 

–    Mai intai sarcinile: 49 % din femeile chestionate au ramas cu 9 kilograme in plus timp de sase luni dupa sarcina. Iar jumatate din femeile care au nascut patru copii au pastrat ca amintire 8 kilograme in plus. Cateva norocoase – putine la numar – reusesc sa se mentina “ca inainte”. Doar genetica ar putea explica asemenea nedreptati.

 

 

–    Dupa sarcini, ispita cea mai mare este sa dai vina pe pilula contraceptiva. Numai ca pilulele de azi nu mai ingrasa; poate cele predispuse la asa ceva si care toata viata au avut batai de cap cu greutatea.

 

 

–    De sindromul premenstrual, mai viclean, sufera 20-40 % dintre femei. Printre zecile lui de simptome se numara balonarile si retentia de apa, insotite adesea de o usoara crestere in greutate, un surplus de 1-3 kilograme care inseamna de fapt apa si eventual o mica rezerva de grasime, de cateva sute de grame, ce se mentin de la un ciclu la altul.

 

 

A cui e vina?

Cresterea in greutate se datoreaza asa-numitului metabolism bazal, care regleaza ceea ce organismul consuma, in mod obligatoriu, in fiecare zi, ca sa bata inima, ca temperatura corpului sa se mentina catre 37 de grade Celsius, ca glandele sa se crete hormonii s.a.m.d. El nu se odihneste nici o clipa, nici macar in timpul somnului. Este mai puternic sau mai slab, in functie  de individ, de sex, de activitatea desfasurata, de greutatea corporala, de inaltime. Un lucru este sigur: cu varsta, ritmul lui devine mai lent.

 

 

La 70 % dintre oameni, consumul de energie din organism depinde de metabolismul bazal, care este, de aceea, extreme de important. In general, energia e consumata de masa slaba (adica de muschi). Daca ai muschi, metabolismul bazal este mai rapid; daca nu ai, consumul de energie este mai scazut. Cam cum se intampla cu o masina de curse si cu una modesta care parcurge aceeasi distanta, dar una consuma mai mult decat cealalta pentru ca are mai multi cai putere.

 

 

Ceea ce duce la cresterea in greutate este diferenta dintre energia absorbita si cea consumata. Un dezechilibru de numai 1 % duce la o crestere in greutate de 1,3 kg pe an. Putine femei fac sport sau macar cateva exercitii fizice in mod regulat, care ar fi suficiente pentru accelerarea metabolismului bazal. Asa ca nu mai ramane nimic de facut decat sa absorbi mai putina energie, adica sa manancati mai putin, din ce in ce mai putin.

 

 

Cand incepe?

Totul incepe dupa 45 de ani, adica la perimenopauza, cum o numesc medicii, cu vreo cinci ani inainte de a se instala menopaza propriu-zisa. Semnele se cunosc. Este momentul in care se produce o rasturnare in privinta greutatii, chiar la femeile care n-au avut pana atunci nici o grija cu silueta lor. Nu e nimic de facut, acul cantarului o ia constant spre dreapta. Regimurile care se dovedisera bune inainte nu mai au nici un efect.

 

 

Cauzele se stiu. Ovarele, care functionau precum ceasornicul, au devenit capricioase, avand tendinta clara sa intre in repaus din ce in ce mai des. Cu manifestarile tipice pentru sindromul premenstrual: corpul umflat si cateva sute de grame care se lipesc pe solduri si pe burta.

 

 

Totul se poate corecta cu ajutorul unui tratament hormonal (care nu este inca cel pentru menopauza), cuprinzand progestative si, din cand, o doza de estrogeni. Daca este bine adaptata, tratamentul nu va duce, in principiu, la cresterea greutatii. Ba chiar dimpotriva, s-ar putea  sa limiteze drastic infiltrarea de apa, ingrosarea taliei si buhatirea fetei.

 

 

Mananci de … spaima

De-a lungul anilor, metabolismul bazal si-a incetinit ritmul fara ca dvs. sa va schimbati felul de a va hrani, asa ca fiecare calorie in plus se poate transforma in grasime. Nimic mai usor decat sa mananci  mai mult – sau sa mamanci altfel – in timpul perioadei din prejma menopauzei. Oboseala, teama, starile proaste, depresia sunt ingrediente minunate pentru fabricat kilograme. Dulciurile si grasimile aduc multa mangaiere, iar alimentatia peste masura si rontaitul va ajuta, fie ca va dati seama sau nu, sa uitati de griji.

 

 

Riscuri

Intr-adevar ai o mie de motive sa te ingrasi – doar ca, la menopauza, nu te mai ingrasi ca inainte. Burta care se rotunjeste nu e o poveste. Altadata, estrogenii stimulau o enzima, hipoproteina numita lipaza, cauza grasimii de pe coapse. Fara estrogeni, enzima nu mai este sintetizata, iar femeile se ingrasa ca barbatii: fac burta. Si este o grasime periculoasa. Numeroase studii au aratat ca sporeste riscurile de accident cardiac in mult mai mare masura decat excesul de grasime repartizat pe tot corpul. Nu are nici o legatura cu “aripioarele” de pe coapse, care sunt inestetice, dar au efecte nocive asupra sanatatii.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *