In vizor

Parteneriat public-privat de 1 milion lei pentru Centura de Sud Florești, în plină stare de urgență VIDEO

Dezvoltarea economică de până acum nu a reprezentat un argument suficient pentru primarul din Florești, Horia Șulea, pentru realizarea Centurii de Sud. Acum, în plină stare de urgență motivată de răspândirea pandemiei de COVID-19, chiar în 1 aprilie, administrația comunei a lansat o licitaţie publică privind serviciile de realizare a studiului de fundamentare pentru parteneriat public privat (PPP), precum şi asistenţă în vederea atribuirii şi semnării contractului PPP privind realizarea Centurii Ocolitoare Varianta Sud. Valoarea contractului este de 979.304 de lei, fonduri bugetare, termenul limită de depunere a ofertelor fiind 27 aprilie 2020. Nici ideea parteneriatului public-privat nu este una nouă, fiind scoasă de la naftalină acum, în an electoral. 

Explicația pentru care Centura de Sud, promisă cu ani în urmă de Horia Șulea, care a demarat în câteva rânduri pentru a se bloca din nou, deși termenul inițial de realizare a fost de 6 luni de zile, este una cât se poate de simplă: întrucât Spitalul Regional Cluj nu este gata încă, Centura de Sud mai poate aștepta. 

Această legătură esențială dintre cele două proiecte liberale a fost prevăzută de primarul Șulea încă în urmă cu trei ani, atunci când declara: 

„Ce pot să vă spun? Se lucrează la organizarea de şantier a celor de la firma Diferit, care vor executa şoseaua de ocolire pe partea de sud. Probabil că după Paşti vor intra în plin şi ei la lucru acolo. E şi perioada aceasta de dinainte de Paşti. Ei îşi ştiu administrarea internă.

Cert este un lucru. Am spus-o şi o repet: termenul de execuţie este de 6 luni de zile.

Deci începând cu lucrările de organizare de şantier avem toate şansele ca în luna octombrie acel drum să fie dat în folosinţă.

Accesul la Spitalul Regional se va face şi pe varianta de ocolire sud care va fi gata în toamnă, cu siguranţă cu mult mai repede decât Spitalul Regional de Urgenţă.

Am dat ordinul de începere anul trecut pentru că am avut marea problemă cu exproprierile, ne-a ţinut un an de zile, nu datorită faptului că nu am avut bani. Ne lovim de legislaţie şi am scos o hotărâre de consiliu, mai trebuie să scoatem o hotărare de consiliu sau încă 7 în spate, care să consfinţească că prima este aceeaşi lucru cu ultima. Asta e legislaţia, nu avem ce face”, declara Horia Şulea la Napoca FM, în aprilie 2017. 

CITEȘTE ȘIHoria Şulea la radio: “Centura de sud va fi gata în octombrie!”

Ei bine, o lucrare din municipiul Cluj-Napoca din aceeași perioadă – Podul Traian – realizat de aceeași firmă, SC DIFERIT SRL, a fost încheiată, iar Centura ocolitoare, ba.

Între timp, la o distanță de trei ani, Podul Traian a intrat iarăși în reparații, chiar în starea de urgență în care ne aflăm, dar Centura ocolitoare ia-o de unde nu-i…

CITEȘTE ȘIImagini de pe șantier în vremea coronavirusului: lucrările la Podul Traian continuă, mai mult pe șezut, chiar în timpul pandemiei

Desigur, a urmat rezilierea contractului cu DIFERIT, câteva etape prin instanțele de judecată, după care Primăria Florești semna în aprilie 2019 un contract de asistență juridică pentru soluționarea unei serii de litigii în cazul exproprierilor și revendicărilor proprietarilor.

CITEȘTE ȘI: Terenul nimănui blochează Centura de Sud a Floreștiului

În octombrie 2019, Primăria Florești stabilea o premieră națională: o intervenție ecologică „pe bază de enzime” la Centura de Sud.

CITEȘTE ȘICentura de Sud Florești, din nou în linie dreaptă: „Discutăm de o intervenție ecologică, în premieră națională, pe bază de enzime”

Între timp, primarul Horia Șulea a fost suspendat din toate funcțiile pe care la deținea în PNL Cluj, motiv pentru care primarul a schimbat „barca” politică, înscriindu-se în Partidul Ecologist, urmând să candideze din partea Partidului Ecologist Român pentru un nou mandat la conducerea Primăriei.

CITEȘTE ȘIȘulea, ecologistul Someșului, candidează la Primăria Florești din partea Partidului Ecologist

Anii au trecut, taberele politice s-au schimbat, promisiunile administrației din Florești au continuat să curgă, dar Centura de Sud este la stadiul de proiect. 

Termenul inițial de realizare, de 6 luni, nu pare să fi fost decât o glumă proastă. 

Acum, Centura de Sud mai beneficiază de încă o licitație pentru un parteneriat public-privat de cca 1 milion de lei. 

Primarul este tot în Primărie, starea de urgență a blocat în bună parte activitatea economică, cetățenii au rămas blocați în case, visând la Centura de Sud. Doar un parteneriat din alți bani publici mai poate salva situația…

Conform promisiunilor „ferme” din campania electorală din 2016, Centura de Sud trebuia să fie inaugurată (finalizată și circulabilă) în data de 1 noiembrie 2016.

Finalizarea drumului de „ocolire sud” al comunei Floreşti a fost unul dintre argumentele care au stat la baza campaniei electorale a lui Horia Şulea.

Pe o bună parte dinte cei 33% de locuitori prezenţi la vot, promisiunea că vor putea circula pe Centura de sud a comunei, încă de la 1 noiembrie 2016, i-a determinat să îi ofere votul. Iar de atunci, de la promisiune și până la depășirea cu peste 3 ani a termenului de finalizare a centurii, lucrările au avut parte de diverse „demarări”.

În februarie 2018, Horia Șulea era surprins chiar pe șantierul Centurii de Sud, acolo unde lucrările avansau într-un ritm strașnic:

Lucrările la Centura de Sud au început în 2016, după ce primarul Horia Șulea anunțase că Diferit SRL va executa noul drum de legătură cu oraşul Cluj-Napoca. Aceasta oferise cel mai mic preţ, 28,4 milioane lei, în cadrul licitaţiei la care se mai înscriseseră alţi opt constructori. 

Ulterior, firma Diferit, executantul lucrărilor la Centura de Sud Florești, a solicitat mai mulți bani pentru acest proiect. Lucrările au fost blocate, după ce Primăria Florești a fost chemată în judecată de către constructor. 

 

 

 

 

sursa foto: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *