Politica

Parlamentul Romaniei se declara mai presus de lege

In cursul zilei de azi, plenul reunit al Camerei Deputatilor si a Senatorilor au votat proiectul de modificare a legii 96/2006, art. 38, privind Statutul Deputatilor si al Senatorilor, cu privire la legea 219/2013, potrivit careia deputatii si parlamentarii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare sunt acuzati de conflict de interese. Astfel, datorita noilor reglementari, 32 de actuali sau fosti deputati si senatori care au incalcat legea inainte de 2013, vor scapa de acuzatii. Multi dintre acestia „beneficiaza” de sentinte irevocabile si definitive din partea instantelor de judecata. Ceea ce ne cam da de gandit cu privire la cat de valabil mai poate fi principiul separatiei puterilor in stat, cand parlamentarii decid peste sentinte irevocabile si definitive ale instantelor de judecata. Si cat de egali mai suntem in fata legii. Motiv pentru care am cerut parerea unor alesi clujeni din Parlamentul Romaniei.

Parlamentarii, foarte constiinciosi, au adoptat legea aproape in unanimitate (306 voturi pentru si o singura abtinere, a constantului „Gica Contra”, Remus Cernea). Pentru alesii clujeni care au avut amabilitatea sa ne raspunda, votul de azi este unul normal. Acestia considera ca aceasta masura era absolut necesar sa fie adoptata, pentru a inlatura „abuzul nestavilit al Justitiei din Romania”. Abuz comis impotriva lor.

Parlamentul e lovit din toate partile. Victimizarile sunt un „must be” pentru parlamentarii Romaniei

Deputata Steluta Cataniciu (care are o decizie definitiva si irevocabila pentru conflict de interese, dar nu in speta discutata azi in Parlamentul Romaniei), considera ca legea a fost adoptata in interesul poporului roman. Mai mult, abuzul asupra deciziilor definitive ale justitiei sunt nefondate in conditiile in care insasi Justitia a abuzat, din punctul dansei de vedere, de bunavointa parlamentarilor. Putem concluziona, ca Parlamentul e in lupta continua cu celelalte puteri in Stat? Astfel, in loc sa adoptam legi pentru bunastarea contribuabililor, noi transformam totul in jocuri personale de-a soarecele si pisica, calcand cu patos peste Constitutie si principiul separatiei puterilor in Stat.

„ICCJ este cea care nu respecta deciziile constitutionale. Practic, ce s-a adoptat azi e o simpla legiferare a unei forme a conflictului de interese. Nu este vorba doar de parlamentari. Sunt foarte multi oameni in tara care se vor bucura ca legea a fost adoptata, oameni cu probleme care nu meritau un astfel de abuz. Haideti sa lasam deoparte propaganda de doi lei. Nu Parlamentul e cel care calca in picioare deciziile definitive ale Instantelor de judecata. Din pacate, Parlamentul e calcat in picioare de celelalte puteri, tehnocrat, puterea legislativa, DNA, Parchete etc.” – ne-a declarat deputatul ALDE, Steluta Cataniciu.

„Nu ma intereseaza sa raspund „blogului” dumneavoastra”

parcare tise

Alesul neamului din Cluj, Alin Paunel Tise, a ales sa fie colorat in discurs. El nu a vrut sa ne raspunda cum de si-au permis colegii sai parlamentari sa incalce principiul Separatiei Puterilor in Stat si sa interfereze peste decizii definitive si irevocabile ale instantelor de judecata. Aflat intr-un permanent razboi cu presa care nu-i canta in struna, „avocatul Alin Paunel Tise”, a refuzat sa ne spuna cum este posibil ca hotarari luate in Parlament sa contrazica decizii irevocabile si definitive ale Instantelor de judecata. Cetateanu Alin Paunel Tise, ajuns politician pe banii si voturile clujenilor, se dovedeste un ne-educat politic. Ca persoana publica este obligat sa raspunda contribuabililor, indiferent de umorile sale personale. Dar ce sa asteptam respect fata de lege si de cetatenii contribuabili de la unul care a fost surprins parcand ilegal in centrul Clujului (vezi foto)? Pentru domnul Tise, tot ce putem spune e: „Jos palaria la nesimtire!”

Intervine sau nu intervine Parlamentul peste deciziile definitive si irevocabile ale justitiei?

Potrivit opiniilor senatorului Laszlo Attila, adoptarea legii nu intervine cu nimic asupra deciziilor judecatoresti. Practic, e doar o imbunatatire a legii facuta de nevoie, nu ca ar fi vrut Parlamentul sa o faca.

„Legea nu intervine asupra deciziilor Justitiei ci pur si simplu am fost nevoiti sa facem aceste modificari. Practic, s-a luat in discutie problemele aparute dinaintea adoptarii ei. E o imbunatatire a legii prin care am specificat ca au valabilitate acele cazuri care s-au intamplat din momentul adoptarii legii. Nu e o corectare a unei hotarari judecatoresti. Noi nu fortam justitia sa anuleze deciziile definitive. Am adus doar cateva precizari iar cei care considera, se pot adresa Instantelor Judecatoresti pentru modificarea lor. Sincer, nu m-as fi asteptat sa ajungem in situatia ca Parlamentul sa fie nevoit sa spuna ca o lege trebuie sa fie aplicata iar legea nu a fost adoptata in interes pentru x sau y ci pur si simplu asta a fost varianta pe care s-a clarificat ea. Referitor la legi, aici nu e nimic. Pentru mine, socul cultural a fost in 2008 cand am vazut ca avem o legislatie interpretata diferit in functie de zonele geografice. Astfel, aceeasi lege era interpretata intr-un fel la Iasi si in alt fel la Sibiu, de exemplu. Legea e foarte permisiva. Mai avem mult de muncit pana sa o punem la punct. Lucrul asta vad, se intampla doar in Romania” – sustine senatorul UDMR Laszlo Attila.

Pentru cei 306 parlamentari care au votat azi pentru modificarea legii privind Statutul Deputatilor si al Senatorilor, Justitia e doar o „tanti rea” care ii pedepseste si nu ii lasa sa isi faca treaba. Credem si noi ca e destul de dificil sa manevrezi diferite „afaceri” cand ai in coaste pe cineva care te tot avertizeaza ca nu e bine ce faci. Cei mai fericiti din ecuatia asta sunt cei 32 de deputati care de azi, brusc, nu mai sunt chiar atat de „infractori”. Pentru ei, lupta impotriva Justitiei e castigata. Ramane de vazut daca vor castiga si razboiul, sau se imbata doar cu apa rece. Oricum ar fi, e dureros ca, in anul 2016, un Parlament sa calce in picioare Constitutia Romaniei si sa abuzeze de puterea votului pentru a incerca sa ingenuncheze (a cata oara?) Justitia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *