Analiza

Părintele Stelian Tofană explică semnificația profundă a Crăciunului: „Foarte puțină lume știe că noi am devenit la Crăciun copiii lui Dumnezeu!”

Crăciunul, în mintea celor mai mulți români, a ajuns să reprezinte doar un prilej de chefuit cu prietenii sau în familie, de excese alimentare stropite cu mult alcool, această sărbătoare creștină pierzându-și în timp, prin laicizare comercială, semnificațiile profunde, sufletești, cele care contează cu adevărat.

Părintele Stelian Tofană a explicat pentru Ziar de Cluj ce înseamnă de fapt Crăciunul și cum ar trebui să fie sărbătorit – „foarte puțină lume știe că noi am devenit la Crăciun copiii lui Dumnezeu și atunci sărbătorim și propriul nostru statut de copii ai lui Dumnezeu”:

„La Crăciun lumea creștină sărbătorește nașterea lui Iisus Hristos sau întruparea fiului lui Dumnezeu. Acest lucru îl știe toată lumea. Dar, pe lângă această semnificație a sărbătorii, mai există una foarte importantă, care ține de noi înșine, de fiecare om în parte, și anume: prin nașterea lui Iisus Hristos, fiecare om a devenit copilul lui Dumnezeu, pentru că Sfântul Pavel ne spune că Iisus a venit pentru ca noi să dobândim înfierea. Adică, să fim adoptați în familia lui Dumnezeu! De la nașterea lui Iisus, fiecare om a devenit frate cu Iisus și copilul lui Dumnezeu, facem parte din familia lui Dumnezeu. 

Atunci, în calitate de copii ai lui Dumnezeu și frați ai lui Iisus, prima întrebare pe care să ne-o punem fiecare și la care să încercăm să-i găsim un răspuns, acum, la Crăciun, este: cum sărbătorim noi Crăciunul, cum îl prăznuim și îl sărbătorim pe fratele nostru mai mare, ce bucurie producem Cerului în calitate de copii ai lui Dumnezeu, când noi nu mai vorbim unii cu alții, când noi ne jignim, când de Crăciun o să ne învrăjbim, când de Crăciun o să ne calomniem, o să ne batem, o să ne certăm? Chiar în lumea întreagă, creștinii se vor ucide la Crăciun în ținuturile unde există războaie ș.a.m.d. Deci, ce bucurie vom produce Cerului, Tatălui Ceresc, în familia Cerului în care am fost adoptați, în ziua de Crăciun?

Aceasta este prima întrebare la care să ne răspundem. Și atunci vom ști cum să prăznuim Crăciunul, pentru că, într-adevăr, de ce este Crăciunul sărbătoarea familiei? Pentru că noi la Crăciun, la nașterea lui Iisus, am intrat în familia lui Dumnezeu. De aceea Crăciunul este sărbătoarea familiei! Dar sărbătoarea familiei nu înseamnă numai să petreci, să chefuiești, să bei, să mănânci, și apoi, sigur, să faci cele mai urâte lucruri și fapte, ci sărbătoarea familiei este să îți amintești că ai un Tată Ceresc și să îți amintești de mesajul pe care îl are Crăciunul, tu, ca copil al lui Dumnezeu. Deci, cum încercăm să producem bucurie părinților noștri, la fel și Cerului!

La Crăciun trebuie să ne străduim, prin modul în care noi sărbătorim nașterea lui Iisus, să producem bucurie în Cer Tatălui Ceresc, familiei Cerului în care noi am intrat, în care noi am fost adoptați. Crăciunul are mesajul de pace, de liniște, așa cum a fost transmis prin îngeri păstorilor, de pace, de liniște, de bună învoire între oameni. Deci, să fie la Crăciun mai multă acceptare între oameni, mai multă iubire, mai multă iertare! Acesta este mesajul Crăciunului și numai așa putem să spunem că suntem în familie, dacă aceste stări de pace, de liniște, de iertare vor domina în relațiile noastre.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *