De cartier

Parcul Iuliu Prodan din Zorilor, în care au fost investiți 1,5 milioane lei, lăsat în voia sorții. Amenajările se degradează la nouă ani de la inaugurare – FOTO & VIDEO

Amenajările din Parcul Iuliu Prodan din cartierul Zorilor se deteriorează de la an la an, iar Primăria nu dă semne că ar dori să remedieze situația. Deși există un contract în vigoare pentru întreținerea locurilor de joacă și a spațiilor verzi, se pare că cele două firme nu își îndeplinesc sarcinile cu succes. Amenajarea Parcului Iuliu Pordan a costat 1,5 milioane lei, iar realizarea aleilor din parc a costat 400.000 lei, contract atribuit firmei Diferit SRL Cluj-Napoca.

În Parcul Iuliu Prodan, amenajările realizate în urmă cu nouă ani încep să arate de parcă ar fi trecut un război peste ele. Încă de la intrarea în parc se observă gradul ridicat de degradare al aleilor. Primii metri din alee nu sunt deteriorați, dar apoi urmează dezastrul: asfaltul este foarte erodat încât a mai rămas doar pietrișul.

Aparatele de fitness sunt uzate. Vopseaua s-a exfoliat, noroiul s-a impregnat pe suprafața lor, iar covorul de protecție este murdar.

Nici aparatele de joacă nu sunt toate într-o stare prea bună. Leagănul din lemn este rupt, toboganul are fisuri, iar scările din lemn ale aceluiași tobogan sunt învechite și uzate.

Foișorul a ajuns suport pentru așa zise graffiti, înjurături la adresa clasei politice și mesaje obscene demne de WC-urile publice de odinioară.

Imobilul despre care se presupune că ar fi fost o veche stație de pompare a apei este cireașa de pe tort. Bucăți de tencuială se desprind din zidurile care în câțiva ani se vor prăbuși dacă nu se ia nicio măsură de restaurare.

O parte din coșurile de gunoi (și așa puține la număr) au fost rupte. Din unul dintre coșuri a mai rămas doar capacul.

După ce au fost făcute toaletări ale copacilor, resturile vegetale nu au fost îndepărtate. Mormane de lemn și crengi sunt împrăștiate peste tot.

Parcul Iuliu Prodan se întinde pe o suprafață de 3,1 hectare. Cei 1.200 metri de alei au fost amenajați în baza contractului de reabilitare a drumurilor, semnat cu Diferit SRL Cluj-Napoca, iar costurile au fost de aproximativ 400.000 lei. În afară de alei, în parc au fost amplasate cinci aparate de fitness, aparate de joacă, un foișor și zece bănci. Au fost amplasate și 34 aparate de iluminat și stâlpi, 1 kilometru de cablu și un corp de iluminat în foișor. Parcul a fost amenajat în urma unui parteneriat între Primărie și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Inaugurarea parcului a avut loc în 2012.

Periodic, aparatele de joacă și de fitness trebuie verificate și reparate acolo unde este cazul. Întreținerea spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii și a cimitirelor revine acum firmelor Dupex SRL Sebeș (a câștigat, anul trecut, un contract valabil doi ani) și Garden Center Group Măgurele, al cărei contract a expirat anul trecut, motiv pentru care Primăria a demarat, în ianuarie 2021, o nouă licitație. Această licitație este încă în desfășurare. Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane euro și este valabil patru ani.

DUPEX SRL Sebeș, județul Alba a fost înființată în 1992 și îl are asociat unic și administrator pe Ioan Dura. Are obiect de activitate fabricarea altor mașini și utilaje specifice. În 2019, a avut 4 milioane euro cifră de afaceri, 740 mii euro profit net și 114 salariați.

Dupex și Primăria Cluj-Napoca au o colaborare mai veche pentru întreținerea locurilor de joacă.

GARDEN CENTER GRUP Măgurele, județul Ilfov a fost înființată în 2003, are obiect de activitate cultivarea plantelor pentru înmulțire și asociat unic și administrator Ion Olteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *