Sanatate

Pancreatita cronica

Afectiune inflamatorie persistenta a pancreasului, pancreatita cronica se caracterizeaza prin fibroza (cicatrizarea) si modificarea tesutului glandular al pancreasului, ceea ce duce la deficiente de secretie a enzimelor digesive si a hormonilor. Acestea fac ca pacientii sa sufere de perturbari in digestia alimentara, malabsorbtie si diabet.

 

Pancreatita cronica nu este o afectiune des intalnita; totusi in ultimii 20 de ani s-a observat o crestere a numarului cazurilor mai ales in tarile unde consumul de alcool este mare. In Europa de Vest, incidenta bolii este intre 4-12 cazuri la 10000 de locuitori, afectand preponderant barbatii in varsta de 35-45 de ani.

 

 

In functie de durere – manifestarea clinica de baza- se disting urmatoarele forme clinice: pancreatita cronica recidivanta; cu durere persistenta si latenta (fara durere), care reprezinta intre 10-20 % din cazuri.

 

 

Principalele semne si simtome ale pancreatitei cronice sunt:

 

 

Dureri abdominale permanente, intermitente (in forma recidivanta) sau absente. Frecvent se constata crize dureroase care dureaza cateva ore sau chiar zile, declansate de alcool sau mese imbelsugate.
Sindromul de malabsorbtie: diaree cronica si pierdere ponderala lenta. Scaunele devin grase, uneori contin picaturi de grasime.
Semnele de diabet sunt prezente la majoritatea bolnavilor, manifestandu-se prin scaderea tolerantei la glucoza si uneori cu hiperglicemie “a jeun”.
Astenie fizica. Semnele fizice sunt destul de slab pronuntate: subfrebilitate, icter moderat, abdomen sensibil la palpare.

 

 

Pentru diagnosticarea corecta a pancreatitei cronice istoricul si evolutia imagistica sunt cele mai importante pentru diagnosticarea bolii. Un istoric care cuprinde: consum de alcool, dureri gastrice aparute brusc, perioade interminabile de pierdere in greutate si icter sunt caracteristici relevante ale bolii. Confirmarea diagnosticului se face de regula prin ultrasonografie si radiografie abdominala.

 

 

Care sunt cauzele pancreatitei cornice? Cel mai important efect al bolii este calcifierea datorata consumului de alcool, acesta fiind implicat in 70-90 % in acest proces. Consumul excesiv de alcool este deseori asociat cu consumul de mese bogate in proteine si grasimi. Fumatul creste, de asemenea, riscul aparitiei bolii. Cauze mai putin frecvente ale calcifierilor pancreatice sunr: hiperparatiroidismul, predispozitia genetica, malnutritia pe termen lung.

 

 

O forma mai putin comuna a pancreatitelor cornice sunt pancreatitele obstructive, care pot avea mai multe cauze: unele tipuri de cancer pancreatic, tumori benigne ale ductului pancreatic, ingustarea orificiului de varsare a ductului pancreatic in duoden, cicatrizarea ductului biliar dupa pancreatite acute si compresia externa ca si leziunile determinate de trauma. Este necesara examinarea clinica si de laborator (coprograma) de 3-4 ori pe an si ecografia pancreasului de 2 ori pe an.

 

 

Complicatiile posibile: pseudochisturi; chisturi mari, gigante; obstructii ale stomacului, duodenului, colonului transvers; icter mecanic; diabet zaharat; hemoragie digestiva superioara; anemie; cancer pancreatic; necroze aseptice osoase.

 

 

Alimentatia bolnavului de pancreatita trebuie sa fie fractionata la 5-6 mese pe zi, iar mancarurile preparate la abur sau fierte, inabusite. Se permite carne slaba, peste, branza de vaci proaspata, lapte, legume (in afara de varza, sfecla, ceapa), fructe, mere in special.

 

 

Tratamentul cu enzime pancreatice se efectueaza in cure de 2 sapatamani la 5-6 luni odata, asociat cu coleretice (holenzim, allohol, oxafenamid), cu infuzii de plante medicinale (simioc, matase de porumb, menta, troscot) in cure de 3 sapatamani la un trimestru. Pentru lichidarea perturbarilor vegetative se administreaza multivitamine (Pentovit, Triovit, Ribovit, Undevit) in cure de 3-4 saptamani.

 

 

In lipsa unui tratament adecvat, speranta de viata a pacientilor cu pancreatita cronica este mai scazuta cu 10 ani, fata de medie. Principala cauza de mortalitate nu este boala in sine ci complicatiile acesteia: cancerul sistemului respirator (pulmonar, de laringe), tuberculoza, bolile  cardiovasculare. In medie, doar 50 % dintre pacientii diagnosticati cu pancreatita cronica supravietuiesc 20 de ani dupa aparitia simptomelor. Speranta de viata creste insa pentru pacientii care stopeaza consumul de alcool.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *