Din oras

Pacea dintre israelieni si palestinieni se “parafeaza” in weekend la Cluj

Desi tarile lor sunt in razboi, 20 de bucatari din Israel si Palestina vor face echipa in acest weekend la Cupa Polus in Gastronomie la diverse probe si demonstratii de gatit. Conflictul din Gaza are efecte si asupra evenimentului de la Cluj: sase din bucatarii care veneau pana acum ca invitati sunt mobilizati in razboi. Specificul militar e si tema din acest an a campionatului, intre alte surprize.

Cupa Polus in Gastronomie, eveniment pana nu demult numit Campionatul International de Gatit in Aer Liber de la Cluj-napoca isi va desfasura cea de-a 7-a editie intre 12 si 14 septembrie, pe platoul de la Polus Center. Vor participa bucatari din Romania, Austria, Israel, Serbia, Finlanda, Suedia, Cipru, Ungaria, Portugalia, Cipru, Azerbaidjan, Elvetia, Italia, Coreea de Sud, Malta, Iordania si  Albania.

“Se poate spune ca cei 20 de bucatari si Israel si Palestina demonstreaza la Cluj ca in bucatarie nimeni nu tine cont de razboi, exista o pace in aceasta zona. Ei lucreaza in bucatarie exact ca orice alti bucatari: trebuie sa stie sa gateasca si kosher, si normal”, a explicat Iulia Dragut, CEO si presedinte al Asociatiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizatoare a evenimentului.

Echipa respectiva a fost prezenta in fiecare an la Cluj.

“Este impresionant si e un soc cultural, dar in bucatarie oamenii muncesc impreuna, ei nu se lupta. Daca la nivel politic exista nsite dispute, oamenii intre ei au ajuns la niste formule de conditionare. Asta vom vedea din nou la Cluj, cum a fost si anul trecut. Vor fi mai multe echipe, va fi foarte interesant. Vor avea prezentari si la expozitia de arta culinara, niste preparate. Unii sunt de sorginte palestiniana si sunt cetateni evrei, altii sunt evrei de sorginte evreiasca si cetateni israelieni, ii stim dupa atatia ani de cand colaboram. Sase membri ai clubului bucatarilor care veneau in Romania au fost luati in armata. M-a speriat putin asta, pentru ca sunt oameni tineri”, a marturisit organizatoarea.

Tematica aleasa pentru acest an a fost Military Kitchen Show si va aduce in fata clujenilor demonstratii de bucatarie militara de campanie realizate de catre maestri bucatari invitati din Romania. Intre altele, bucatarii de la restaurantul clujean Tokyo vor prepara un curry la ceaun dupa reteta folosita pentru marina militara japoneza. De asemenea, se vor face demonstratii de bucatarie militara maghiara. Baza Militara se va numi “Polus Military Camp”, iar in cadrul ei vor exista 4 bucatarii de campanie pentru soldati si 1 bucatarie de campanie pentru ofiteri (popota). Cele 5 bucatarii vor fi dotate cu decoruri si instrumente militare pentru gatit.

In cele 3 zile ale evenimentului se vor putea savura la fata locului fasole cu ciolan afumat, varza calita cu costita si carnati, mazare cu pulpa de porc, orez cu sunca si sos de rosii, in nu mai putin de 8.000 de portii care vor fi distribuite gratuit publicului spectator.

Sambata, 13 septembrie, va avea loc competitia pentru profesionisti, Categoria A – Bufet Rece Festiv, Categoria B – Aperitiv/Starter/Entree (Rece), iar duminica, 14 septembrie, acestia se vor intrece la Categoria C – Doua Feluri calde (supa si fel de baza), Categoria D – Desert de restaurant si Categoria E – Tort Festiv. In ambele zile de campionat vor avea loc si competitii pentru profesionisti si amatori.

In total, manifestarea va reuni aproximativ 160 de bucatari din toata lumea. Vor mai avea loc evenimente cum ar fi Parada Sommelierilor, Campionatul National de Pizza, Pizza Free Style, Pizza Master Show, un show Militar oferit de Asociatia Traditii Militare (moment de lupta din istoria Romaniei – primul Razboi Mondial), demonstratii de pizza desert cu Maestrul Ovidiu Chebac, demonstratii cu Maestrul Tibi Kiss (bucatarie suedeza), demonstratii de bucatarie finlandeza, japoneza, sarbeasca sau coreana. Cei mici vor avea parte cu cursuri de preparare a limonadei sau de asezare a tacamurilor pe masa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *