Analiza

Păcănelele de cartier, profit de zeci de milioane lei anual. Clujenii naivi încă mai cred în câștiguri rapide, nemuncite

În județul Cluj, sunt 17 firme de jocuri de noroc și pariuri, din care doar două au declarat că merg pe pierdere. România, implicit și Clujul, este o țară a păcănelelor de mulți ani. Săracii devin și mai săraci, iar proprietarii afacerilor cu jocuri de noroc se îmbogățesc din disperarea săracilor care visează la dublarea banilor pe care îi bagă la aparate. Din centru până în cele mai ascunse colțuri din cartiere, orașul este plin de săli de jocuri. Care este profilul împătimitului de jocuri de noroc, cum fraudează unele firme și cât profit au la final de an?  

Nu există cartier din oraș care să nu aibă cel puțin o sală de păcănele. Afacerile cu jocuri de noroc merg foarte bine, dovadă fiind numărul mare de săli de jocuri din Cluj-Napoca și profitul obținut de firmele din acest sector economic. Clienții care cred în câștiguri ușoare și rapide sunt mulți, altfel sălile de păcănele nu s-ar deschide pe bandă rulantă. Pentru a-și atrage clienții, în sălile de jocuri de noroc băuturile vândute la bar sunt foarte ieftine, cu prețuri similare celor din hipermarketuri. În acest fel, jucătorul face consumație mare și investește mulți bani în slot-machine-uri și alte aparate care promit câștiguri fabuloase.

Împătimiții de păcănele visează că își dublează banii din buzunar
 
Cu toate că aproape toată lumea știe că păcănelele sunt făcute în așa felîncât jucătorul să câștige rar, sălile de jocuri nu duc lipsă de clienți și afacerile merg ca pe roate. Naivi care cred că se îmbogățesc din jocuri de noroc sunt destui. Culmea ironiei e că nu ei sunt cei care devin bogați, ci proprietarii firmelor de păcănele.

Cei care frecventează sălile cu aparate de joc spun că visează la sume mari de bani atunci când se pun la aparat. “Am avut mania asta a păcănelelor acum câțiva ani. Pe vremea aia stăteam cam prost cu banii, lucram la un magazin și nu îmi ajungea salariul deloc. Înainte să merg la sala de jocuri aveam în gând că dacă am 50 lei și îi joc la aparate îi dublez. Numai că de cele mai multe ori pierdeam. Cred că doar o dată sau de două ori i-am dublat. Ajunsesem ca nevastă-mea să îmi dea bani cu porția pentru că știa că îi bag la păcănele”, spune C.A., un clujean care spune că acum s-a vindecat de patima păcănelelor.

Zeci de milioane lei profit din jocuri de noroc

Cât de bine merg în continuare afacerile cu jocuri de noroc și pariuri o spun statisticile de pe site-ul Ministerului Finanțelor. La sfârșitul lunii ianuarie, în județul Cluj figurau 17 firme de jocuri de noroc, potrivit Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Majoritatea sunt înregistrate în Cluj-Napoca, doar una este din Dej și una din Florești. Cea mai mare cifră de afaceri, 117 milioane lei, aparține firmei Goldprest Impex SRL din Cluj-Napoca. Profitul însă nu a fost foarte mare în comparație cu al altor firme de profil. Dacă Goldprest Impex SRL a avut, la sfârșitul anului 2015, un profit net de 241.000 lei, Elmat SA din Cluj-Napoca a înregistrat un profit net de 9 milioane lei. Este cel mai mare profit obținut în 2015 de firmele care au ca domeniu de activitate jocurile de noroc și pariurile sportive. În total, toate cele 17 firme din județul Cluj au declarat, la finele lui 2015, un profit net de aproape 28 milioane lei.

Unele firme nu joacă cinstit

În noiembrie 2016, au avut loc 313 percheziții la săli de jocuri de noroc din 29 de județe, inclusiv în Cluj. În dimineața descinderilor, în fața sălii de jocuri Seven de pe strada Regele Ferdinand din Cluj-Napoca se aflau mai multe dube ale jandarmilor. Sălile de jocuri Seven sunt deținute de omul de afaceri Kalman Jozsef, originar din Oradea. Acesta este unul dintre cei mai bogați români, fiind pe locul 381 în topul realizat de Forbes.

Potrivit informațiilor Poliției Române, în urma perchezițiilor din cele 29 de județe au fost ridicate aproape 100 de monede de aur și argint și peste 1 kilogram de aur, au fost indisponibilizate 77 de aparate de joc neautorizate, iar 8 persoane au fost reținute, față de alte 14 fiind dispusă măsura controlului judiciar. “În urma perchezițiilor, au fost ridicați 492.136 de lei, 101.695 de euro, 500 de USD, 2.180 de dolari canadieni, 120 de lire sterline, 596.000 de forinți și 320 de kuna croați. De asemenea, au fost ridicate 1 lingou de 1 kg de aur, 1 lingou de 50 de grame de aur, 75 de monede de aur, 21 de monede de argint, insigne de aur și au fost indisponibilizate 77 de aparate de joc neautorizate. Totodată, au fost descoperite 15 locații în care se exploatau jocuri de noroc fără licență. În urma administrării probatoriului, 8 persoane au fost reținute, iar față de alte 14 a fost dispusă măsura controlului judiciar”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Române.

Pun frână la aparatele de păcănele

Persoanele cercetate în dosar, începând cu anul 2013, au creat un mecanism infracțional în scopul fraudării bugetului de stat, prin neînregistrarea în contabilitate a tuturor veniturilor obţinute din exploatarea aparatelor de jocuri electronice de noroc. Au intervenit asupra modului de funcționare al aparatelor de joc pentru a înregistra sume mai mici decât cele reale câștigate și astfel impozitul plătit la stat să fie mult mai mic. Printre metodele folosite se află instalarea unor dispozitive artizanale denumite „frâne”, care încetinesc acumularea procentajului la care este generată posibilitatea de câștiguri mari.
Ulterior, sumelor neînregistrate în evidenţele contabile le-ar fi fost atribuită o proveniență aparent legală, fiind reintroduse în circuitul economic ca “împrumut asociat” pentru extinderea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

Petiție pentru închiderea sălilor de jocuri

Tot anul trecut, un consilier juridic din Cluj, Ioana Cristea, a inițiat o petiție online prin care solicita Guvernului închiderea sălilor de păcănele. S-au adunat aproape 2.000 de semnături, dar fără niciun rezultat. Sălile merg bine, proprietarii prosperă, iar jucătorii își golesc buzunarele. „România a ajuns o țară sufocată de „PĂCANELE”. La fiecare colț de bloc mai răsare câte o sală cu geamuri frumos colorate care îi ademenește pe români să intre pentru a câștiga facil sume importante de bani. A devenit o problemă socială, faptul că pătura săracă a societăţii îşi iroseşte banii în aceste automate. Au fost câteva inițiative ale unor grupuri de parlamentari care au propus schimbarea legii privind aparatele de jocuri. Potrivit uneia dintre ele, jocurile urmau să fie limitate doar la cazinouri. Pentru că, în prezent, le găsești peste tot. Le găsești si în baruri. Le găsești acolo unde mai există un bănuț de „muls”. Pentru câteva ore la rondoul fericirii oamenii fură din case, fură din buzunare, își sacrifică și ultimul strop de independență. Îi pasă cuiva?”, spune inițiatoarea petiției.

500.000 români joacă săptămânal la păcănele

Statisticile arată că peste jumătate de milion de români joacă săptămânal la păcănele. Jucătorul pasionat de păcănele are vârsta până în 29 de ani, cu un venit mediu de 1.200 lei pe lună. Conform unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Europeană, România se află, la segmentul de vârstă cuprinsă între 15 și 19 ani, printre primele locuri în Europa cu 6.3 sinucideri la 100.000 de locuitori, mult față de media europeană. Mai mult, analizând ultimul barometru Eurostat, una din cauzele principale pentru rata ridicata de sinucideri este dependența patologică de jocuri, alături de sărăcie. Însă, același barometru menționa că unul din factorii determinanți care concurează la sărăcirea populației este ludomania.

Ca model psihologic, dependentul de joc este o persoană nesigură emoțional, imatură afectiv, care trăiește frecvent stări negative și care consideră că ceva miraculos poate interveni în viața lui.

Adolescenții, foarte ușor de atras

Jocurile de noroc sunt periculoase atunci când creează dependență, iar de la amuzament la dependență nu este decât un pas. „Pentru anumite persoane ce prezintă risc de a dezvolta joc patologic de noroc, jocurile sunt periculoase. Pentru altele, însă, ele sunt amuzament. Categoriile de risc sunt cele reprezentate de exemplu de copii și adolescenți insuficient maturizați și cu un proces decizional foarte ușor influențabil. Semnele se prezintă gradual – cei care încep să petreacă tot mai mult timp la jocurile de noroc se gandesc mai tot timpul la acestea, își cheltuie toți banii pe el, împrumută, fură sau amanetează lucruri pentru a face rost de bani pentru joc”, subliniază psiholog doctor Ramona Lupu, autoarea unui studiu privind dependența de jocuri de noroc la copii și adolescenți.  

De regulă, dependența de jocuri de noroc se tratează fie prin psihoterapie, fie prin psihoterapie combinată cu medicație.

 

Lista completă a firmelor de jocuri de noroc și pariuri sportive din județul Cluj

1.Andreas Com Impex SRL din Dej avea 37 de angajați la sfârșitul anului 2015, o cifră de afaceri de peste 6,8 milioane lei și un profit net de peste 2 milioane lei.
2.Betfair Development Romania SRL din Cluj-Napoca avea 306 angajați declarați la sfârșitul anului 2015, o cifră de afaceri de aproape 93 milioane lei și un profit net de peste 7 milioane lei
3.Buru Transilvania SRL din Cluj-Napoca avea 3 angajați la sfârșitul anului 2015, o cifră de afaceri de 3,7 milioane lei și un profit net de aproape 640.000 lei
4.Dariosergio SRL din Cluj-Napoca avea un număr mediu de 61 de salariați la finele anului 2015, o cifră de afaceri de aproape 2,9 milioane lei și un profit net de 142.000 lei
5.Dinamic Electro Star SRL din Cluj-Napoca avea un număr mediu de 2 angajați la sfârșitul anului 2015, o cifră de afaceri de 207.000 lei și un profit net 6.400 lei.
6.Elmat SA din Cluj-Napoca avea un număr mediu de angajați de 278 la sfârșitul anului 2015, o cifră de afaceri de 62 milioane lei și un profit de peste 9 milioane lei.
7.Fantezia Gold SRL din Cluj-Napoca avea un număr mediu de angajați de 33 la finele lui 2015, o cifră de afaceri netă de 10,8 milioane lei și un profit de 1,1 milioane lei.
8.Fazekas Trans SRL din Cluj-Napoca avea acum doi ani un număr mediu de 32 de salariați, o cifră de afaceri netă de 3,8 milioane lei și un profit net de 31.700 lei.
9.Free Seven Games SRL din Cluj-Napoca s-a înregistrat în octombrie 2016
10.Goldprest Impex SRL avea acum doi ani un număr mediu de 143 de salariați, o cifră de afaceri de aproape 117 milioane lei și un profit net de 241.000 lei.
11.Igaming Media SRL s-a deschis în iulie 2015. Potrivit datelor înregistrate pe site-ul Ministerului Finanțelor, firma nu a avut activitate în anul 2015.
12.Integral Group SRL din Cluj-Napoca avea un număr mediu de salariați de 31 la sfârșitul lui 2015, o cifră de afaceri netă de peste 7 milioane lei și un profit net de 2,1 milioane lei
13.Revital SRL din Cluj-Napoca declara un număr mediu de 215 salariați acum doi ani, o cifră de afaceri de 45 milioane lei și un profit net de aproape 4,5 milioane lei.
14.Seven Property Man Agement SRL din Cluj-Napoca avea un singur angajat în anul 2015, o cifră de afaceri de aproape 646.000 lei și un profit net de 530.000 lei.
15.Spin Games SRL din Florești avea declarați un număr mediu de 12 angajați acum doi ani, o cifră de afaceri netă de aproape 21 milioane lei și un profit net de 533.000 lei.
16.Taxar Games SRL din Cluj-Napoca declara un număr mediu de 21 de salariați la sfârșitul lui 2015, o cifră de afaceri netă de aproape 4 milioane lei, profit net zero și o pierdere de 56.000 lei.  
17.Trio Games SRL din Cluj-Napoca nu avea niciun salariat la sfârșitul anului 2015, cifra de afaceri zero și o pierdere de 304.000 lei.

TOP CINCI FIRME JOCURI DE NOROC DIN CLUJ

1. Goldprest Impex SRL Cluj-Napoca – cifră de afaceri: 117 milioane lei – profit net: 241.000 lei.
2. Betfair Development Romania SRL Cluj-Napoca – cifră de afaceri: 93 milioane lei – profit: 7 milioane lei.
3. Elmat SA Cluj-Napoca – cifră de afaceri: 62 milioane lei – profit: 9 milioane lei.
4. Revital SRL Cluj-Napoca – cifră de afaceri: 45 milioane lei – profit net: 4,5 milioane lei.
5. Spin Games SRL Florești – cifră de afaceri netă: 21 milioane lei -profit net: 533.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *