PORTRET

Ovidiu Tuduruță, maseur, specialist in advocacy și manager al unei companii private: "Succesul înseamnă a fi în stare să mergi din eșec în eșec, fără să-ți pierzi entuziasmul"

Ovidiu Tuduruță e maseur, specialist în advocacy și manager al unei companii private. Activează în segmentul de advocacy, pe partea de politici publice pentru persoane cu dizabilități, în cadrul European Forum Bruxelles, e general manager Tactilmed și unul dintre puținii specialiști în masajul cosmetic. Ovidiu e un nevăzător multitasking, care la 26 de ani încă mai are multă energie și idealuri, crezând în puterea sa de reformator.

„Țin pe umeri bucuria, mândria, cât și responsabilitatea de a fi cel mai important reprezentant al tinerilor cu dizabilități în procesul de policymaking, eu sunt unicul delegat din partea României și astfel putem spune că orice realizare a acestui corp intern, poate fi marketată ca fiind din partea României. Mandatul meu e din octombrie 2014 și are ca obiective majore angajabilitatea și educația tinerilor, domenii unde toți tinerii au probleme, și cu atât mai mult tinerii cu dizabilități.

În ceea ce privește dimensiunea antreprenorială, cred că diferența dintre compania pe care o manageriez și alte companii ce livrează programe de wellness pentru corporate este că eu sunt maseur și asta se reflectă și în calitatea serviciilor pe care împreună cu colaboratorii mei le livrăm.”

Masaj la locul de muncă pentru detensionarea angajaților

Ovidiu Tuduruță are 26 de ani, e originar din Suceava și locuiește la Cluj, București și Bruxelles, în funcție de responsabilitățile și de proiectele în care e implicat. La Cluj are o firmă ce activează în segmentul de servicii wellness pentru corporate, pentru menținerea sănătății angajaților, la locul de muncă.

„Clienții cărora noi ne adresăm sunt cei a căror activitate implică multă muncă statică. Tipul de serviciu prin care noi ne atingem acest obiectiv se bazează pe un program de terapie personalizată, prin intermediul masajului de presopunctură și shiatsu (stretching, elongații). E un serviciu conceput de așa natură încât să fie confortabil pentru beneficiar. Îl livrăm la locul de muncă, în pauzele din timpul programului, e prin haine și nu dezbrăcăm clientul, nu folosim uleiuri sau creme. Un masaj durează în medie 15 minute, dar bineînțeles că timpul variază și în funcție de nevoile beneficiarului. În ipoteza în care beneficiarul are nevoie de un anumit tip de terapie, fie extindem durata masajului, fie gândim un pachet de mai multe sesiuni”, spune el.

Tactilmed e certificată ca firmă socială, Ovidiu Tuduruță având 5 colaboratori, toți persoane cu dizabilități.

„Tocmai de aceea mie îmi place să zic că rămâne și un business, dar are și o componentă socială destul de puternică”.

Clienții sunt din sfera IT, iar după 3 ani de la înființare firma a început să scoată și profit și tendințele sunt de creștere permanentă a portofoliului de clienți:

„În momentul de față suntem în diverse stadii de negociere pentru aproximativ 30 de parteneriate. Am fost primii care am intrat în Cluj pe piața asta și a durat un pic până să convingem potențialii beneficiari, că e un serviciu util. Avem mulțumirea că nu a renunțat niciun client la noi și cred că diferența între compania pe care o manageriez și alte companii ce livrează programe de wellness pentru corporate este că eu sunt maseur și asta se reflectă și în calitatea serviciilor pe care împreună cu colaboratorii meu le livrăm.”

Pe lângă cursurile pe care le-a urmat, fire autodidactă, Ovidiu a învățat masajul și pe cont propriu, prin studiu individual și, după 4 ani de practică, încă își mai completează cunoștințele, citind materiale în limba engleză. Din 2011, de când e maseur profesionist, Ovidiu s-a străduit să-și targeteze, în cel mai eficient mod, tipurile de masaje pe care le practică:

„Cred că masajul de relaxare aplicat beneficiarului în timpul programului de lucru e cel mai eficient masaj, pentru că vine exact atunci când trebuie. După câteva ore de muncă, de stat în fața computerului în poziție fixă, e momentul cel mai potrivit: atunci o terapie de detensionare își atinge cel mai bine obiectivele.”

Unul dintre puținii specialiști în masajul cosmetic

În secundar, ca și self-employed, Ovidiu Tuduruță s-a specializat pe masajul cosmetic, masajul de rejuvenare a pielii, antirid sau lifting prin masaj:

„Masajul cosmetic încurajează modelarea sau remodelarea corporală prin terapia manuală. E, poate, cel mai modernist stil de masaj și vine într-o piață unde cererea e foarte mare, cu multe obiceiuri, cu multe alternative de modelare corporală, foarte periculoase, în contextul în care pentru liftingul facial sau de sâni se folosește implantul de acid hialuronic. Practic, efectul asupra sănătății musculare din zonele unde s-a făcut implantul e devastator, în sensul în care mușchiul, fiind acoperit de o anumită substanță, intră în proces de atrofiere.

Și aici vine masajul cosmetic, sau liftingul prin terapie manuală, care revitalizează, dă viață pielii în mod natural și, chiar dacă după 3 săptămâni, o lună, reapar ridurile, vergeturile, faptul că pot fi eliminate natural, pentru client e un beneficiu extraordinar.”

În mod normal, efectul terapiei cosmetice pe care o practică Ovidiu apare după minim două ședințe, dar timpul după care încep să se vadă rezultatele diferă și de la om la om. Pentru rezultate optime, fără efecte negative asupra pielii, masajul cosmetic durează aproximativ o jumătate de oră:

„Ajungi să lucrezi pe zone foarte restrânse și cu particule foarte mici din piele. Se folosesc anumite manevre de o intensitate rapidă, ori pielea feței fiind de o sensibilitate mai ridicată, dacă depășești termenul de jumătate de oră, provoci iritații. Ca și creme sau uleiuri, eu folosesc ulei de argan și mai există o cremă, pentru care s-a luat un premiu Nobel, care se bazează pe nanotehnologie; sunt singurul din Cluj care folosesc crema asta și mi-a demonstrat că îmi maximizează rezultatele, pentru că are particule în componență de 6-8 ori mai mici decât porii din piele. Îmi flexibilizează foarte mult suprafața de piele pe care lucrez. 

Ca și logică a masajului, pe lângă tehnicile prin care redăm viață pielii, în zonele unde există surplus transferăm surplusul de piele în zone care nu sunt expuse, adică de pe față sau de la ochi, pe scalp. Noi nu facem decât să întindem pielea feței, transmitem surplusul în zona neexpusă a scalpului. Eu am o acuitate tactilă deosebită, încât simt porii din piele, simt până unde trebuie forțat în timpul unei sesiuni și simt direcția unde trebuie să împing acel surplus de piele.

Prin masaj nu eliminăm din suprafața de piele pe care corpul unei persoane o are, asta ar fi imposibil, tot atâția centimetri cubi de piele rămân. Doar că, ce fac eu, îi dau viață pielii și surplusul îl direcționez în zonele neexpuse. Pielea, dacă e forțată de presiunea musculară, de oscilații în greutatea corporală, are capacitatea de a se extinde, dar nu are și capacitatea de a autoreveni la textura de dinainte, de a se recontractura, și aici vine specialistul în masaj cosmetic, care face invers ce face mușchiul sau țesutul adipos, în momentul în care întinde pielea. După ce crești în greutate, în momentul în care scazi, apar vergeturile, pentru că respectivele kg în plus îți forțează elasticitatea pielii, iar când scazi câteva kilograme, pielea nu are capacitatea să își revină. Și aici vin eu și fac exact operațiunea de care tu ai nevoie, inversă, ca textura pielii să devină așa cum era înainte să apară fluctuația.”

Masajul cosmetic versus aparatură de modelare corporală

Ovidiu Tuduruță a observat că cei care apelează la masaj nu cunosc tipul de masaj pe care el îl practică, pentru că nu există formare în România pentru masajul cosmetic și, în consecință, sunt și foarte puțini specialiști. Ovidiu nu a avut niciodată clienți care să fi renunțat la serviciile sale și a reușit să le demonstreze acestora că masajul pe care el îl oferă e mult mai eficient decât aparatura de modelare corporală:

„Am avut cazuri care își plăteau pachete de 10 ședințe la două luni, a câte 200 de lei ședința, la aparatură de slăbit, vacuum etc. Am reușit să îi conving că de fapt aparatul acela nu face decât să îți deshidrateze celula, urmând ca ea să se rehidrateze, deci practic tu nu îți atingi rezultatul. Ori, ce se întâmplă? Exact cum se promovează ei, după prima ședință de remodelare slăbești 2 cm. Problema e că nu slăbești organic, ci doar ți se deshidratează celulele, pentru care tu dai 200 de lei, urmând ca ele să se rehidrateze și nu ai rezolvat problema. 

Și, mai mult, în 90% din centrele care livrează genul acesta de remodelare corporală, nu sunt specialiști. Dincolo de faptul că se comportă ca niște bișnițari, deoarece taxează clientul fără a-i oferi rezultatele corecte, uită de un aspect ce ține de masajul profesional, respectiv de partea de drenaj limfatic de după ședința de modelare cu aparatul. Pentru că limfa nu are capacitatea de autodrenare, trebuie ajutată și, în momentul în care elimini toxinele sau desfaci bulele de toxine și nu ajuți limfa să le dreneze, ajungi de fapt la un pericol care poate provoca maladii grave – acele toxine se pot redepozita oriunde în organism și în momentul când o doamnă care a beneficiat de modelare cu aparate descoperă că are o problemă de sănătate, de ficat, de rinichi, sau altele, nu își dă seama că una dintre cauze poate fi reprezentată  tocmai de acele ședințe de modelare cu aparatul, nedublate de drenajul limfatic. În situația în care prin masaj desfaci aglomerări de celule ce conțin toxine, e obligatoriu ca acel drenaj să fie executat pe structura axială, dublat fiind de deschiderea și închiderea ganglionilor limfatici.”

Cel mai important reprezentant al tinerilor cu dizabilități în procesul european de policymaking

Ovidiu Tuduruță coordonează filiala din România a Comitetului pentru Politici Publice pentru Tineretul cu Dizabilități, parte a unui organism european, European Disability Forum:

„Acest organism este o umbrelă pentru stakeholdering pentru toate tipurile de dizabilitate, e finanțat direct de către Comisia Europeană și funcționează ca principal partener pe partea de politici publice pentru acest segment vulnerabil.

Decidentul politic de la nivel european a încurajat construcția acestui tip de umbrelă, pentru a eficientiza mecanismele de parteneriat între creatorul de politici publice și beneficiarul – persoana cu dizabilități. Au fost eliminate colaborările individuale cu reprezentanții fiecărui tip de dizabilitate, în așa fel încât să existe un organism care, în prima fază, creează voce comună cu reprezentanții tuturor tipurilor de dizabilitate, urmând ca acel mesaj să îl dezbată tête-à-tête cu decidentul politic.

Acest organism are în fiecare țară o filială sub denumirea de Consiliul Național al Dizabilității, organigrama e structurată pe mai multe corpuri interne, printre care și Comitetul pentru Politici Publice pentru Tineretul cu Dizabilități, pe care eu îl coordonez.

Astfel țin pe umeri bucuria, mândria, cât și responsabilitatea de a fi cel mai important reprezentant al tinerilor cu dizabilități în procesul de policymaking, eu sunt unicul delegat din partea României și astfel putem spune că orice realizare a acestui corp intern, poate fi marketată ca fiind din partea României.

Mandatul meu e din octombrie 2014 și are ca obiective majore angajabilitatea și educația tinerilor, domenii unde toți tinerii au probleme, și cu atât mai mult tinerii cu dizabilități.

Astăzi, pornind de la aceste două obiective majore, inițiativele pe care ne concentrăm efortul sunt în sfera creșterii capacității operaționale printr-o platformă de comunicare cu cât mai mulți tineri cu dizabilități, precum și advocacy în cadrul programelor de mobilități Erasmus, pentru accesibilizarea infrastructurii care să răspundă nevoilor reale ale studenților cu dizabilități. 

Legat de obiectivul ce ține de angajabilitate am inițiat un demers în colaborare cu Departamentul de Social Affairs din Comisia Europeană, pentru construcția unui grant de finanțare dedicat exclusiv tinerilor cu dizabilități, ce au inițiative antreprenoriale. Într-o piață a muncii în care persoanele cu dizabilități există într-un procentaj foarte mic, antreprenoriatul poate fi o alternativă la incluziunea socială și la integrarea pe piața muncii. Așa cum agricultorii au fonduri exclusiv adresate lor, în aceeași situație fiind și alte segmente din sectorul privat, cred că trebuie să creăm acces la un program de finanțare pentru cei cu dizabilități.”

Mandatul lui Ovidiu Tuduruță e în exercițiu până în 2007, cu posibilitatea de prelungire, Ovidiu intenționând să se achite cât mai onorabil de responsabilitățile cu care este încredințat. Motoul European Disability Forum e și motoul său personal: „Nimic pentru noi, fără noi!”

Ovidiu e un om pragmatic, entuziast și independent, ce îl apreciază pe Ronald Reagan, pentru spiritul său vizionar, pe Emil Cioran, ce îl face să se simtă mândru că s-au născut în aceeași țară și pe George Soros, pentru geniul financiar. Maseur pasionat, specialist in advocacy și manager al unei inedite companii private, Ovidiu e un luptător ce nu se lasă descurajat de eșec și nu renunță până nu atinge succesul întreprinderilor sale. Citatul său preferat, după care se ghidează în viață, e unul din Winston Churchill: „Succesul înseamnă a fi în stare să mergi din eșec în eșec, fără să-ți pierzi entuziasmul!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *