PORTRET

Ovidiu Oltean – public speaker: „Ce ai face în fiecare zi, gratis, pentru tot restul vieții tale, dacă timpul și banii nu ar fi o problema?”

Ovidiu Oltean e un tânăr ce trăiește și gândește ”outside the box”. A refuzat mereu plafonarea sau înregimentarea profesională rigidă, doar de dragul „zonei de confort” și a bunăstării materiale. A terminat Calculatoare, dar  nu a profesat niciodată în domeniu, pentru că nu i-a plăcut. A lucrat în vânzări și, deși a avut succes și a ajuns să reprezinte firme importante, nici această activitate nu îl făcea să se simtă pe deplin mulțumit, așa că a renunțat, în căutarea vocației supreme. Și-a pus în acel moment întrebarea, pe care cu toții ar trebui să ne-o punem: 

„Dacă în data de 1 a lunii mi-ar intra 2.000 de euro în cont, în fiecare lună, pentru tot restul vieții mele, până la 120 de ani, care ar fi activitatea pe care aș dori să o fac în fiecare zi, nemaiavând nicio problemă cu banii și cu timpul?”

Pentru Ovidiu Oltean, răspunsul la această întrebare  a fost: oratoria. Vocația sa e cea de a îi convinge pe oameni să facă ceea ce le place, de a îi ajuta să descopere care este lucrul pe care îl iubesc cel mai mult, de a îi determina să înceapă să îi ajute pe semenii lor, prin ceea ce iubesc ei să facă. 

Pasiunea tânărului de a vorbi în public s-a materializat prin câștigarea a numeroase concursuri naționale și internaționale de oratorie, iar acum Ovidiu Oltean face doar ceea ce îi place: o serie de evenimente și de ateliere de life speaking, de vocație, oferă consultanță pentru manageri și antreprenori, și e chemat ca moderator la cele mai importante evenimente de business din România. Și totul a plecat de la acea primă întrebare: „Ce aș face în fiecare zi, gratis, pentru tot restul vieții mele, dacă timpul și banii nu ar fi o problema?”

Ovidiu Oltean îi ajută pe oameni să își descopere vocația, prin răspunsul la această întrebare, iar apoi, la final, să își pună povestea de viață într-un discurs, prin care să îi inspire pe alții. Dar prima poveste inspirațională este chiar povestea sa, pe care o puteți citi mai pe larg, în acest portret.

„Am urât suficient de mult facultatea, ca să nu lucrez în domeniu”

Ovidiu Oltean e din Târgu Mureș și a venit la Cluj la facultate, la Politehnică, secția Calculatoare. După absolvire, nu a lucrat nici măcar o singură zi în domeniul acesta, pe care l-a urât încă din timpul studiilor:

„Am făcut Calculatoare pentru că era cel mai firesc lucru, după un liceu de mate-info. Profesorii mi-au recomandat asta, eram bun la mate, la info. După primul semestru mi-am dat seama că urăsc chestia asta, că nu îmi place, dar am vrut să îmi demonstrez că pot să o duc la capăt, să iasă bine, lucru care s-a și întâmplat. Dar diploma de inginer stă, până și în ziua de astăzi, pe un raft în dulap.”

După facultate și-a dorit, în mod firesc, să câștige bani, și s-a gândit că cei care lucrează în vânzări, practic nu au un plafon de câștig, putând să câștige oricât de mult, în funcție de volumul vânzărilor. Așa că a început să învețe cum să vândă ”business to business” la modul profesionist și pentru asta a aplicat la „Școala de vânzări”, un proiect din cadrul „Academiei Succesului”, din Cluj-Napoca. Aici a învățat să vândă și a început să lucreze, pentru clubul de afaceri ”Top Club”, care aparținea de „Școala de vânzări”.

După un an și jumătate a plecat, pentru a schimba mediul, și s-a angajat tot pe vânzări la Logicode, o firmă de distribuție de materiale industriale de imprimare. Aici a rămas pentru 4 luni, după care, din dorința unui venit și mai mare, s-a angajat la campania multinațională Global Lingo, firmă ce se ocupa de vânzarea de servicii lingvistice, traduceri, transcrieri și interpretări. A început să lucreze pentru ei în ianuarie 2013 și în fiecare zi, de la 9 la 18, dădea telefoane în toată lumea, Australia, Asia, America, pentru a vinde serviciile pe care le avea în portofoliu. 

Ajunsese deja la un cu totul alt nivel, discuta cu coloși mondiali, cu firme precum Gazprom, Castrol, Exxon Mobil, însă, în luna aprilie a aceluiași an, a început să simtă frustrări legate de monotonia activității sale, de programul fix pe care îl avea, de trezitul dimineața devreme la ore fixe și, în principal, de faptul că nu putea să își manifeste creativitatea în activitatea sa, în care trebuia, practic, să spună de fiecare dată aceleași lucruri. Așa că a început să se întrebe din nou, ce e de făcut în continuare:

„Mi-am dat seama că dacă fac o schimbare precum au fost precedentele, pur și simplu să îmi schimb locul de muncă și să mă duc într-o altă companie pe partea de vânzări, nu o să rezolv problema, așa că, pentru prima dată în viață, am pus întrebarea la modul diferit:  «Dacă pe data de 1 a lunii mi-ar intra în cont 2000 de euro, doar pentru că sunt un om frumos?! Ce aș face în fiecare zi, toată luna respectivă?»

Bineînțeles că primele răspunsuri care mi-au venit au fost alea standard: călătorii, cumpărături, distracție, așa că m-am dus mai departe cu întrebarea: «Dacă în data de 1 a lunii mi-ar intra 2.000 de euro în cont, în fiecare lună, pentru tot restul vieții mele, până la 120 de ani, care ar fi activitatea pe care aș dori să o fac în fiecare zi, nemaiavând nicio problemă cu banii și cu timpul?» Și am început să caut.”

Oratoria, răspunsul la întrebarea vieții sale

Căutarea răspunsului la întrebarea vieții sale a durat aproape două săptămâni, timp în care Ovidiu a trecut printr-un proces lung de introspecție, până a găsit răspunsul potrivit – oratoria:

„De ce oratoria? În septembrie 2012, Radu Andreica, unul dintre membrii clubului de afaceri Top Club, m-a invitat la o ședință a clubului de public speaking Toastmasters Cluj. Evident că prima dată l-am refuzat, pentru că nu știam despre ce e vorba. Mi se părea ceva straniu, eram ocupat, aveam alte priorități. Spun evident, pentru că foarte multă lume care vine la Toastmasters refuză prima dată invitația. Abia la a patra invitație am acceptat și m-am dus la o ședință, am ieșit în față și am ținut un discurs improvizat legat de extratereștri și bețișoare chinezești, și mi-a plăcut foarte mult starea și emoția pe care am trăit-o în fața oamenilor.”

Ovidiu Oltean a fost de două ori la ședințe, după care a devenit membru. Din postura de membru a trecut ulterior pe cea de vicepreședinte pe relații publice și apoi a devenit președinte al clubului, în mandatul 2014-2015:

„Mergeam la ședințe în fiecare săptămână și a început să îmi placă din ce în ce mai mult și am descoperit că sunt și concursuri naționale de vorbit în public. Și am început să mă pregătesc pentru concursul național organizat la Timișoara, în mai, 2013. Dimineața la ora 9 mergeam la Global Lingo și, în loc să sun clienții, eu stăteam și lucram la discursuri pentru concursul național de la Toastmasters. Am participat la concursul de la Timișoara, am câștigat, am devenit campion național și pe 20 mai 2013, în ziua în care am făcut 25 de ani, mi-am dat demisia de la Global Lingo. A fost ultima demisie a vieții mele. Înainte să o iau pe cont propriu, m-am întrebat totuși, cum pot face bani folosindu-mă de această abilitate, în acest domeniu.”

Primele proiecte

Ovidiu își dorea să le vorbească oamenilor, dar la început nu avea cui și unde, pentru că, nefiind cunoscut, sau expert într-un anumit domeniu, nu era invitat la evenimente. Așa că s-a întrebat cum ar fi să își creeze propriul său eveniment, la care să se invite pe sine:

„Și m-am gândit că poate mai sunt și alți nevorbiți ca și mine și pot să-i invit și pe ei. De la această idee a pornit primul meu proiect, 5 MS (five minute speaches), iar primul eveniment a avut loc în 20 iunie 2013.”

De atunci și până acum, în fiecare lună, persoanele care nu au experiență, cei care nu sunt experți în oratorie, au ocazia să participe la aceste evenimente  și să susțină un discurs de 5 minute pentru a-și înfrunta temerile, pentru a ieși din zona de confort și pentru a se redescoperi pe sine, în fața unui public primitor și prietenos. 

La două luni după ce a lansat evenimentul, Ovidiu a început să primească propuneri din partea unor persoane din alte orașe din țară, ce doreau, la rândul lor, să organizeze acest eveniment. Așa că a transformat proiectul într-o franciză și în acest moment 5 MS se organizează în 5 orașe din țară: Cluj, Oradea, Brașov, Iași și București.

Chiar dacă a demarat acest proiect,  Ovidiu trecea în continuare prin dificultăți financiare – avea bani puși deoparte, în momentul în care și-a dat demisia, dar ce câștiga din 5 MS nu era suficient, pentru a se putea întreține. Odată cu premiul câștigat la Timișoara a început să ofere și ședințe de consultanță individuală de vorbit în public, dar își găsea foarte greu clienți. În plus, depunea foarte mult efort în proiectele sale, lucra mai mult decât atunci când avea un job stabil, însă rezultatele întârziau să apară. Și fiindcă o nenorocire nu vine niciodată singură, pe lângă faptul că nu câștiga bani suficienți, și relația în care se afla s-a rupt și astfel, în decembrie 2013, a trăit o puternică depresie.

„Am trecut de la bani, recunoaștere, faimă, rezultate, la contribuție, iubire, detașare”

Punctul de cotitură al vieții sale a fost un film, ”The Shift”, pe care l-a văzut pe 5 decembrie, iar din acel moment sistemul său de valori s-a schimbat. A trecut de la bani, recunoaștere, faimă, la contribuție, iubire, detașare:

„Contribuție, adică să îi ajut pe alții, în primul rând, nu pe mine. Iubire – să încep să mă iubesc pe mine și să îi iubesc pe oameni și toate activitățile mele să vină dintr-un sentiment de iubire de oameni. Detașare, în sensul în care am început să am încredere din ce în ce mai mult în Dumnezeu, în univers, și să renunț la control, la a îmi mai controla viața, să nu mai am impresia că numai eu știu ce e mai bine pentru mine.

Prima întrebare care mi-a venit a fost: dacă tot ceea ce fac eu este să îi ajut pe oameni, fără să mă aștept la nimic în schimb de la ei, cine o să-mi pună mâncare în frigider? cine o să-mi plătească facturile? Și un prieten m-a întrebat: «Ovi, dacă tot ceea ce faci tu e spre binele oamenilor, chiar crezi sincer că universul o să te lase să mori de foame? Răspunsul a fost: Nu!”

După numai o zi, Ovidiu a primit un telefon de la directorul uneia dintre cele mai mari firme din Cluj, care dorea consultanță pe livrarea prezentărilor. Din acel moment, lucrurile au început să se așeze în viața sa, însă o altă întrebare s-a născut:

„Știu că ce am de făcut în viața asta este să le vorbesc oamenilor, știu că asta este vocația mea, dar despre ce să le vorbesc? Care să fie subiectul discursurilor mele?”

Pentru a găsi răspunsul, Ovidiu Oltean a participat la un curs de 7 zile, BootCamp Self Mastery, și în urma exercițiilor de la acest curs și-a dat seama că răspunsul e unul foarte simplu: 

„Trebuie să le spun oamenilor să facă ceea ce le place, să descopere care este acel lucru pe care îl iubesc atât de mult, și să înceapă să îi ajute pe ceilalți, prin ceea ce iubesc ei să facă cel mai mult!”

O vocație recunoscută în țară și în străinătate

În februarie 2014, Ovidiu a mai câștigat încă două titluri naționale de public speaking la Toastmasters România și a început să primească invitații la conferințe naționale. În aprilie 2014, a lansat cel de-al doilea proiect al său, Atelierul de Life Speaking, un curs de 3 zile, la munte, prin care îi ajută pe oameni să vorbească mai întâi din suflet, și abia apoi din minte. E un curs în care oamenii învață să își gestioneze emoțiile, să își structureze discursul și să își transforme poveștile de viață în discursuri inspiraționale, prin care pot să îi ajute pe cei din jurul lor:

„Cursul a fost și este un real succes, pe 24-26 iulie va avea loc a noua ediție. În cele 8 ediții de până acum am avut 80 de cursanți, mulți dintre ei ajungând ulterior să câștige numeroase concursuri de vorbit în public.”

În mai 2014, Ovidiu Oltean a mai câștigat două titluri naționale la Toastmasters. În luna iulie a aceluiași an, Toastmasters România a intrat în districtul european, devenind o organizație recunoscută la nivel internațional. Astfel, membrii din România puteau participa la concursuri internaționale de vorbit în public, ocazie pe care Ovidiu Oltean nu o putea rata:

„În octombrie 2014 am câștigat concursul național de discursuri umoristice și discursuri improvizate, de la București, iar în noiembrie 2014 am câștigat locul I la Conferința Europeană de la Frankfurt, la discursuri improvizate, și locul II la discursuri umoristice.”

Recunoașterea internațională astfel dobândită a început să îi atragă lui Ovidiu numeroase colaborări cu speakeri și evenimente de notorietate, precum TEDx, Business Days sau afaceri.ro. 

Focul vocației

În ianuarie 2015, Ovidiu a lansat cel de-al treilea proiect al său, Focul Vocației:

„La un an distanță, după ce am descoperit care este mesajul cel mai apropiat de sufletul meu, am creat acest curs, prin care îi sprijin pe oameni să descopere care le este vocația și misiunea personală a vieții lor. Timp de 3 zile se fac exerciții pe plan fizic, mental, emoțional, spiritual – se fac multe exerciții prin care oamenii pătrund în interiorul lor pentru a găsi răspunsurile.

Comunitatea «Focul Vocației» numără în prezent peste 30 de persoane care și-au descoperit drumul în viață și care se ajută unii pe alții, fără bani, această comunitate creând astfel viziunea pe care eu o am asupra lumii. Îmi doresc să trăiesc într-o societate în care oamenii pur și simplu se ajută unii pe alții, pentru că se iubesc pe ei, îi iubesc pe cei din jurul lor și iubesc ceea ce fac; e un fel de troc modern. Colaborez la acest proiect cu Raluca Moisi, care este expertă pe tehnici de meditație și de introspecție.”

În ceea ce privește oratoria, pentru Ovidiu Oltean recunoașterea internațională s-a cimentat prin câștigarea locului I la Conferința Europeană de la Boras din Suedia, din mai 2015, la secțiunea de evaluări de discurs, și a locului II la secțiunea de discursuri pregătite, în cadrul aceluiași concurs. În momentul de față, poate spune cu mâna pe inimă că în fiecare zi face doar ceea ce îi place. Și totul a plecat de la acea primă întrebare inspirațională:

„Pe 25 iunie am împlinit 2 ani de când se organizează evenimentele 5MS, în luna iulie va avea loc a noua ediție a Atelierului de Life Speaking, a patra ediție a Atelierului de Vocație, colaborez cu mulți antreprenori și manageri pentru a le oferi consultanță în prezentările pe care le fac, și sunt chemat ca moderator la cele mai importante evenimente de business din România. Și totul a plecat de la acea întrebare: «Ce aș face în fiecare zi, gratis, pentru tot restul vieții mele, dacă timpul și banii nu ar fi o problemă?»

Mottoul meu este: «Urmează-ți zvâcul!», prin «zvâc» înțelegând acea flacără interioară care te determină dimineața să te trezești din pat și să acționezi – pasiunea supremă a vieții tale.”

foto: Ovidiu Oltean, Luviar, Mihai Andrei Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *