Focus

Orlando Teodorovici: „Amnistia fiscală – o șansă foarte mare pentru economia României!”. Anularea penalităților și dobânzilor, precum și eșalonarea datoriilor companiilor, intră în vigoare din luna mai

Unul din subiectele pe care ministrul finanțelor le-a prezentat la Bistrița într-o conferință de presă a fost legat de o amnistie fiscală care se va pune în practică în luna mai, după sărbătorile pascale.

Este vorba de o restructurare financiară, termen preferat de ministru în locul amnistiei, ceea ce înseamnă o serie de măsuri menite să dea o șansă atât companiilor publice cât și celor private:

„Pe mine mă interesează să dăm o șansă marilor companii publice, pentru că acestea, în anii care urmează, nu vor mai putea fi susținute de către stat, așa, pe diverse căi. Comisia Europeană spune clar că ajutorul de stat este ilegal și trebuie recuperat. Și atunci, peste un an-doi, trei sau cinci, există acest risc ca aceste companii să poată fi închise. Dacă suntem un Guvern responsabi, iar eu zic că suntem, trebuie să acționăm în acest fel, și anume: luăm o companie de stat, ștergem penalitățile, dobânzile, rămâne doar ajutorul de stat și facem o analiză financiară pentru acea companie. Nu trebuie să te preocupe pe tine ca companie să-mi dai bani la stat, vreu să te preocupe activitatea economică, sa faci business, să ai activitate economică, fără să mai existe acea presiune cauzată de datoriile către stat” – a motivat Teodorovici mecanismul „amnistiei”.

Acest set de măsuri este considerat de Teodorovici ca fiind cel mai important pas pe care România îl face de la Revoluție încoace. Setul de măsuri va cuprinde și anumite acțiuni legate de capitalul negativ al companiilor din România, ceea ce reprezintă aproximativ 35 de miliarde de euro. În acest sens, ministrul susține faptul că acele companii cu capital negativ au două variante:

„Companiile vor avea un termen până la care să decidă în a recupera banii, sau să crească capitalul social al firmei respective. Același mecanism se va aplica și companiilor private! În oglidă, aceleași reguli și la public, dar și la privat! Pentru cei care se conformează în mod voluntar (…) și plătesc conform calendarului, poate e bine să ai un discount. Sunt niște variante de lucru” – a precizat ministrul finanțelor.

Teodorovici consideră inclusiv intrarea în insolvență a firmelor ca fiind o fugă de răspundere a administratorilor față de datoriile pe care aceștia le au, iar prin Ordonanța 88/2018 s-a limitat intrarea în insolvență.

Amnistia fiscală va produce efecte conform unui teremen până la care companiile se raportează, acesta fiind stabilit înainte de anunțarea măsurilor, fiind înlăturată ipoteza prin care companiile nu ar mai plăti datorii în așteptarea restructurărilor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *