Din oras

Orele de mate de la Școala Gimnazială ″Constantin Brâncuși″ sunt facultative. Când profesoru-i bolnav, elevii fac ore de sport

Am aflat recent că la Școala Gimnazială ″Constantin Brâncuși″ din cartierul Gheorgheni orele de matematică sunt aproape să devină facultative. Adică, în cazul în care un profesor intră în concediu medical, atunci elevii sunt lăsați să se ocupe cu ce știu în acest răstimp. Iar suplinirea cursurilor se face cu ore de educație fizică.

Astfel, ne-a fost semnalat faptul că orele de matematică nu s-au mai ținut de două săptămâni în această școală, deoarece profesorul s-a îmbolnăvit. Este vorba de un concediu medical. Cum rezolvă această situație direcția școlii? Are dreptul un profesor să se îmbolnăvească? Desigur. Poate fi ceva ușor sau mai grav. Problema constă în modul în care este rezolvată această situație. Suplinește cineva orele de matematică sau copiii sunt lăsați în voia lor? La orele de mate, copiii sunt pe afară, se plimbă, stau pe acasă ori, în cel mai bun caz, fac ore de educație fizică. Bună găselniță și asta – să înlocuiești orele de mate cu cele de sport, ai? 

Urmează teze, evaluări. Vor fi acești elevi pregătiți? Tezele se susțin la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare, cu cel puțin 3 săptămâni înainte de finalul semestrului. Elevii claselor a VI-a vor susține evaluarea competențelor fundamentale dobândite în ciclul inferior al gimnaziului (V — VI) în zilele de 23 mai (limbă și comunicare) și 24 mai (matematică și științele naturii). Sperăm ca această pauză să nu afecteze negativ rezultatele elevilor.

Am discutat cu directorul adjunct al școlii, doamna Mirela Nicoară. Iată și poziția oficială:

″Doamna profesoară este bolnavă, dar am făcut suplinirea în așa fel încât un alt profesor de matematică să intre la orele respective sau să intre ceilalți profesori din catedră, profesori de fizică, care pot să lucreze cu elevii″.

Dar, ne-a asigurat directorul adjunct, mâine profesorul de matematică revine la cursuri. Da, se spune că nu ar fi vorba de două săptămâni, ci de un interval de timp mai scurt. Oricum, nu despre asta discutăm: oricine se poate îmbolnăvi și are dreptul legal la concediu medical. Nu aici este problema. Întrebarea este ce s-a întâmplat cu acești elevi timp de două săptămâni, ce au învățat ori în ce tip de activități școlare alternative au fost antrenați? 

Din data de 18, când a fost înregistrat concediul medical, și până astăzi, se face exact o săptămână. Dintr-o miercuri, până într-o altă zi de miercuri. Zilele de luni și marți din săptămâna trecută nu mai încap la socoteală, după cum nu se mai pun nici zilele de joi și vineri din săptămâna în curs. Iar în final discutăm de fix două săptămâni. Un termen rezonabil pentru o pauză corespunzătoare de la orele neplăcute de matematică, nu? Un fel de vacanță în timpul anului școlar, situată și aceasta între alte mini-vacanțe. 

Cică există un program de suplinire în asemenea situații, iar în acest caz ar fi intrat pe fir un alt profesor de matematică. Noi știam de la părinți că suplinirea s-a făcut prin orele de educație fizică. Cumva problema a fost remediată, însă cum anume?

Cine exagerează? Părinții sau profesorii? Adevărul este, pe undeva, la mijloc. 

E bine că de mâine, matematica, regina tuturor științelor, revine și în Școala Gimnazială ″Constantin Brâncuși″ din Cluj-Napoca.  

 

 

 

sursa foto: obiectivbr.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *