Din oras

Oraș smart, dar prost salubrizat! Clujenii au înroșit în weekend aplicația de sesizări a Primăriei, reclamând că pute!

My Cluj, aplicația Primăriei Cluj-Napoca pentru sesizări, a fost bombardată în acest weekend cu 13 reclamații pe tema salubrității. Într-un oraș care se vrea de 5 stele, 13 sesizări în 2 zile sunt multe. Mai ales că unele dintre reclamațiile clujenilor put de îți îndoaie nasul!

În Clujul smart avem porturi USB integrate în băncuțe, stații de încărcare pentru trotinetele electrice, funcționar virtual ș.a., însă nu avem banalele pubele și coșuri de gunoi pe care le au alte orașe, mai puțin evoluate și smart:

„Bună ziua, vă rog să schimbați coșurile de gunoi din parcul de pe strada Buzău, din fața imobilului Buzău 11 și bloc Lama E. Unele sunt deteriorate, altelor le lipsește capacul, altele lipsesc cu totul”, a sesizat un locuitor din Grigorescu.

„Buna ziua, vă rugăm frumos să montați coșuri de gunoi pe zona Plopilor vechi, atât pentru deșeuri, cât și pentru reziduurile pentru animale, ca acestea lipsesc, sau în cel mai rau caz sunt doar la distanțe de 1,5 km”, a sesizat un alt clujean.

„Bună ziua. Coșul de gunoi de pe strada Voltaire, în drept la numărul 19, a fost vandalizat. Vă rog, dacă se poate înlocui”, a atras atenția un locuitor din Centru.

Gunoaiele, în Cluj-Napoca, se ridică selectiv, în sensul că o săptămână da, una nu:

„Vineri, 6 noiembrie, nu s-a ridicat selectivul pe strada Perlei. Este a doua săptămână la rând! Ce facem cu selectivul, că stă în fața porților de 2 săptămâni, saci intregi??? Îl aducem în fața Primăriei???”, se întreba, în weekend, un clujean din Dâmbul Rotund.

În Mărăști, oamenii nu găsesc containerele necesare pentru colectarea selectivă:

„Strada Mărășești 72. În lipsa containerului pentru sticlă, obiectele din sticlă stau pe trotuar câte o săptămână. Am primit răspuns la o sesizare anterioara că „La punctele gospodărești din zona respectivă există recipienți pentru colectarea acestui tip de deșeu”. Prin urmare, vă rog să îmi spuneți unde sunt respectivele puncte gospodărești din zonă. Eu nu am găsit nici unul în apropiere.”

În același cartier, un alt clujean sesizează imposibilitatea de a arunca selectiv gunoiul, fiindcă containerul este distrus și nu se înlocuiește:

„Containerul de gunoi pentru plastic de pe Aurel Vlaicu 34 este distrus, nu se mai pot adăuga deșeuri în el. Pe lângă asta, uneori îl găsesc întors. Asta face ca omenii să arunce plasticul la hârtie. Vă rog să îl înlocuiți. E a doua oară când raportez asta și nu s-au luat măsuri. Voi trimite această cerere și la alt departament, dacă dumneavoastră nu luați măsuri.”

Pasajul subteran de la Gară, reabilitat în urmă cu 6 ani, a rămas, și după modernizare, un focar de infecție:

„Pasaj subteran Gară. Deși sunt relativ noi, unele dintre pasajele Gării din Cluj arată mizerabil, sunt extrem de murdare, acolo miroase tot timpul a urină, veșnic sunt bălți în câteva locuri, iar securitatea în zonă lasă de dorit. Tot timpul aștept să trec cât mai repede prin acea zonă și, din păcate, o traversez destul de des, uneori chiar cu copiii. În ultimii ani am văzut o singură dată un utilaj care ștergea pe jos. Trebuie luate măsuri! Degeaba avem străzi inteligente și colorate dacă zonele des circulate arată ca o cocină de porci. Am încercat să fiu cât mai diplomată posibil, deși e clar că zona necesită o dezinfecție cât mai rapid, mai ales în contextul actual al pandemiei. Sper să nu fie dată la o parte sesizarea mea, cum s-a mai întâmplat”, a scris Cristina Vanca.

Președintele unei asociații de proprietari din Piața Abator reclamă că, după modernizarea punctului gospodăresc alocat asociației, în locația reabilitată aruncă deșeurile și persoane de pe străzile limitrofe, care nu beneficiază, probabil, de un punct gospodăresc similar. Așa se întâmplă când reabilitările se realizează doar de ochii lumii, numai pe câte o stradă, cât să dea bine în pozele de pe Facebook ale primarului:

„Bună ziua. Încep prin a vă felicita și mulțumi, în numele asociațiilor de proprietari din Piața Abator, pentru modernizarea punctului gospodăresc… Dar, din păcate, situația revoltătoare a deșeurilor continuă. Așa cum am descris și în sesizarea CAS-0066235 din 27.09.2020, se aduc deșeuri de peste tot. Facturile noastre la salubritate au crescut cu mai mult de 400% din cauza persoanelor care aduc deșeuri de tot felul deși nu sunt arondați la acest PG. Se aduc deșeuri de construcții, mobilier, electrocasnice, menajer etc. de pe străzile limitrofe: Paris, Someșului, Lalelelor, Mărășești, Ploiești, București și nu în ultimul rând de la cele 4 blocuri nou construite de pe strada Anton Pann 12-16. (…)

Nu este normal ca noi să plătim pentru deșeurile aduse de alții. Singura soluție pe care noi, asociațiile de proprietari din Piața Abator, o vedem, este împrejmuirea și securizarea punctului gospodăresc. Accesul în perimetru realizandu-se pe baza cheii de interfon. În acest fel vor avea acces la PG doar cei arondați.”

Un locuitor din Iris a sesizat că există locații din cartier unde nu sunt încheiate contracte de salubritate. Poate și așa se explică faptul că unii clujeni plătesc, iar alții le aruncă gratuit gunoiul în pubele:

„Pe strada Nădășel nr. 63 nu există contract de salubritate, cum este posibil să trăiască două persoane și să nu existe, noi restul suntem proști că plătim sau cum… Și nici nu este legat la canalizare, din 2019, conform legii, trebuie să fii racordat acolo unde există, inclusiv la sate și comune… Smart city…”

Mirosul dezagreabil de gunoi de la Pata Rât i-a bântuit pe clujeni și în weekendul acesta. Cu duhorile pestilențiale, locuitorii orașului cu cea mai bună calitate a vieții vor trebui să se obișnuiască însă pentru încă vreo 2 ani:

 „Miros insuportabil de gunoi”, a reclamat sec un clujean, în aplicația de sesizări a Primăriei.

O altă clujeancă avea în weekend senzația că nu doar mirosul, ci întreaga Pata Rât s-ar fi mutat în Gheorgheni:

„Bună seara, sincer am senzația că Pata Rât s-a mutat la Cluj la punctul de colectare deșeuri de pe Aleea Scărișoara nr. 10. Simt că suntem batjocoriți atât de Primărie, salubritate, cât și de toți locatarii care aruncă tot feluri de deșeuri necorespunzator regulilor de selectare. Motivul poate fi nepăsarea, lipsa de informare și multe altele. Rog ca măcar Primăria să ia o atitudine și să ofere un mediu curat pentru locatarii din vecinatate”, a scris Tunde Kozma pe My Cluj.

Un clujean din Mărăști se întreba  la final de săptămână dacă se mai realizează curățenia stradală:

„Bună ziua, oare se mai face curățenie pe alei (cea dintre str. București și Rovine)?”

Așadar, Clujul cel minunat în declarațiile primarului Boc pute fetid în cartiere, unde gunoaiele mustesc în pubelele sparte, pe lângă pubele, pe alei, în pasaje. Între Clujul de pe Facebookul edilului și cel real e o putoare care îți mută uneori nasul. Și perspectiva asupra bunei administrări a orașului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *