PORTRET

Oltean Gabriel, tânărul secretar al comunei Tureni, Moș Nicolae de la Mănăstirea Dumbrava

Oltean Gabriel, secretarul Comunei Tureni, este un tânăr jurist de 28 de ani, o persoană cu credință în Dumnezeu și cu dragoste față de oameni. De câțiva ani încoace, tânărul devine, în seara de Moș Nicolae, bucuria copiilor și a vârstnicilor de la Mănăstirea Dumbrava, cărora le duce cadouri, împreună cu prietenii pe care reușește să-i strângă în jurul său pentru ajutorarea celor pe care familia sau prietenii i-au părăsit de mult.  

Anul acesta i-a rugat pe doi amici, absolvenți de Teologie, să cânte o colindă în biserica Mănăstirii. A avut și inspirația de a-i filma, a postat clipul pe Facebook, iar acesta a devenit în scurt timp „hitul iernii”, strângând deja peste două milioane de vizualizări și zeci de mii de comentarii și share-uri pe rețelele de socializare.  

Versurile colindului și vocea protagoniștilor deja celebrului clip i-au impresionat pe români, iar Gabriel Oltean este „autorul moral”, regizorul colindătorilor care, în seara zilei de 5 decembrie, au jucat pentru copiii de la Mănăstirea Dumbrava rolul de Moș Nicolae, iar pentru milioane de români, rolul de „Hrușcă”. În rândurile de mai jos puteți citi povestea celui care se află în spatele colindei care a emoționat întreagă țara, a celui fără de care vocea celor doi colindători nu ar fi răsunat profund în sufletele atâtor oameni. 

Credința în Dumnezeu și colinda care a impresionat milioane de oameni 

De mic, tatăl i-a insuflat lui Gabriel dragostea față de Dumnezeu, părintele său fiind un om evlavios, tăcut și cumpătat, de la care a avut multe de învățat. În fiecare duminică mergeau la biserica din sat și astfel tânărul s-a apropiat de biserică și de valorile acesteia, iar mai târziu a încercat să urmeze Seminarul  Teologic Ortodox din Cluj, însă nu a reușit la admitere și a fost redistribuit la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”: 

„Mi-aș fi dorit să devin preot pentru a ajută oamenii din punct de vedere spiritual, să-i apropii mai mult de Dumnezeu, dar, în același timp, consider că biserica are un rol fundamental și în ajutorarea oamenilor nevoiași. Chiar dacă nu am reușit la admitere, nu am renunțat la ideea de a ajuta oamenii. În acest sens, de câțiva ani, cu câțiva prieteni de-ai mei, am dus periodic, de sărbători, pachete pentru copiii și vârstnicii de la Mănăstirea Dumbrava.”

Pentru Oltean Gabriel sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă specială, în care se poate deconecta de problemele cotidiene, pentru a petrece momente frumoase în sânul familiei. În fiecare an, de Moș Nicolae, se gândește și la cei sărmani, care nu se pot bucura de căldură unui cămin, și încearcă să le aline această lipsă sufletească, prin daruri oferite cu drag. Fapta bună din acest an, datorită unui moment de inspirație, a dus la un clip care a înduioșat inimile a milioane de români:

„În timp ce eram în biserica mare a Mănăstirii Dumbrava l-am rugat pe prietenul meu, Călin Merca, să cânte împreună cu Emil Floare colinda «Vin colindătorii» și am avut inspirația de a-i filma. După ce am ajuns acasă am postat clipul pe Facebook, pentru a se bucură și ceilalți prieteni de această colindă emoționantă, iar aceasta a ajuns într-o săptămâna «hitul iernii», depășindu-l mult pe Hrușcă și pe Fuego; are deja peste două milioane de vizualizări. Mă bucură faptul că acest clip a ajuns în inimile atâtor persoane și că astfel am putut să le transmit emoția pe care am simțit-o în acele momente la Mănăstirea Dumbrava.”

De mic copil, împreună cu familia, Gabriel mergea și la biserica din Cornești (județul Cluj), unde a cunoscut un preot cu har, care i-a întărit credința în Dumnezeu. În 2012, împreună cu o prietenă, Georgiana Postolache, a realizat o lucrare de pavare a aleilor bisericii, unde a contribuit atât financiar, cât și cu munca fizică. 

Înclinația pentru domeniul juridic 

Lui Oltean Gabriel i-a plăcut, încă din copilărie, munca. De la 5 ani a început să conducă tractorul familiei și, de atunci, în fiecare an lucrează pământul bunicilor săi de la Pălatca:

„Astfel am ajuns să prețuiesc și «munca de jos», iar acum respect oamenii pentru dăruirea pe care o pun în munca pe care o fac, și nu pentru poziția lor în societate, care nu este întotdeauna  una câștigată pe drept.”

Dorind să ajute cât mai mulți oameni, din clasa a XI-a Gabriel s-a decis să urmeze o carieră juridică, pentru a putea astfel contribui la idealul său de dreptate socială. În acest sens, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o în anul 2011.  

Din anul III de facultate a început să lucreze la cabinetul de avocatură al Cosminei Heffler-Anca, de la care a avut multe de învățat, atât în ceea ce privește domeniul juridic, cât și legat de credința. După terminarea facultății a fost consilier juridic la Oncos, unde l-a avut că șef direct pe David Aurelian, un profesionist în domeniul artelor juridice.  Din octombrie 2014 până în noiembrie 2015 a avut funcția de consilier juridic în cadrul Primăriei Turda, unde și-a aprofundat pregătirea în domeniul administrației publice locale. 

Din noiembrie 2015, în urmă examenului susținut la București, la sediul ANFP, a fost numit în funcția publică de conducere de secretar al Comunei Tureni, unde încearcă să rezolve problemele cetățenilor, cu profesionalism și seriozitate. Un iubitor al sporturile extreme, el vede partea bună a oricărei situații dificile și îmbină utilul cu plăcutul:

„Cu toate că trebuie să fac naveta în fiecare dimineață, faptul că în fiecare zi învăț ceva nou mă ajută să depășesc acest neajuns. În plus, în zilele bune merg cu motocicleta la locul de muncă și mă pot astfel bucura și de pasiunea mea pentru motociclism.”

Pasiunea pentru sporturile extreme 

Pe lângă muncă și credință, o altă coordonată majoră a vieții lui Gabriel Oltean este sportul. De la vârstă de 9 luni a început să înoate. De la 3 ani tatăl său i-a cumpărat o pereche de schiuri și de atunci a început să învețe să schieze, pasiune pe care o are și acum. 

Mama sa l-a îndrumat să meargă la parașutism și, din ianuarie 2005, s-a înscris la cursurile de parașutism organizate de Aeroclubul României:

„L-am avut ca instructor pe Doru Baciu, iar el mi-a insuflat dragostea pentru zbor și m-a învățat tainele acestui sport. Îmi reamintesc și acum cuvintele lui de la început: «În caz de urgență, cu calm și hotărâre, se larghează parașută principală și se deschide parașută de rezervă.» În momentele tensionate pe care le-am traversat în viață m-am ghidat după cuvintele sale, pe care le-am adaptat fiecărei situații, în care am acționat cu calm și cu hotărâre.

Fac deja parașutism de 10 ani, în 2006 mi-am luat brevetul în acest sport, acumulând până acum aproape 200 de salturi, de la 1000 până la 5200 de metri. Pot spune că de sus lucrurile se văd mult mai frumoase decât jos, în cer te deconectezi de realitatea cotidiană și te bucuri de zbor că un copil, de fiecare dată. De exemplu, la un salt efectuat deasupra Dezmirului, de la 3000 de metri, la asfințitul soarelui, în cădere liberă, am văzut Clujul în splendoarea lui și orizontul întunecat spre Răsărit, iar atunci am realizat că fiecare secundă din viață contează și că trebuie să ne bucurăm de prezent, lăsând la o parte neajunsurile vieții. Trebuie să ne trăim viața, să savurăm fiecare clipă, pentru că, la un moment dat, toți vom trece în neființă și atunci va fi prea târziu, nu ne vom mai putea bucura de viață.”

Parașutismul este, conform lui Gabriel Oltean, mai mult decât un sport, o piatră de încercare a caracterului:

„În acest sport trebuie să ai încredere în echipajul aeronautic, să dai dovadă de disciplină, de un caracter puternic. Grigore Baștan, primul general de parașutism din România, spunea că «parașutismul alege caractere tari». Pe lângă faptul că te întărește psihic, acest sport creează o legătură specială între practicanți, de cele mai multe ori se leagă chiar legături pe viață.”

Din 2013, Gabriel a urmat și cursurile de parapantă ale școlii Aspar din Dezmir, din dorință de a petrece mai mult timp în aer și de a nu mai fi limitat de avion, parașută și de condițiile meteo.

Pe lângă satisfacțiile pe care le aduce zborul, ca în orice sport extrem, există și riscul accidentărilor. De-a lungul anilor, tânărul a avut multe incidente neplăcute, din care însă a scapăt nevătămat:

„Dumnezeu a avut grija de mine, să mă aducă în siguranță la sol. Unul dintre incidentele care m-au marcat a fost în 2013, când, în urma unei decolări, la altitudinea de aproximativ 250 de metri, motorul avionului a început să dea rateuri si să scoată flăcări pe țeava de eșapament, aterizând forțat pe Aerodromul din Dezmir.  În acest an am avut parte de o aterizare mai dură cu parașuta, în urma unei rafale de vânt; m-am lovit la spate, dar după 3 zile am revenit iar pe Aerodrom și am efectuat alte 3 salturi.

Cu toate că acest sport presupune anumite riscuri, există și mari satisfacții, salturile demonstrative la mitingurile aviatice. În acest an am avut plăcerea de a participa la două mitinguri: la Câmpia Turzii, la Baza Aeriană 71, și la deschiderea Zilelor Municipiului Turda, acesta din urma fiind cel mai greu salt de până acum, datorită faptului că s-a efectuat deasupra orașului și am aterizat între blocuri, în fața Primăriei.”

Gabriel Oltean este un tânăr cu credință, caracter și bun-simț, un om între oameni, în viața profesională – secretar de primărie, în cea sportivă – parașutist, iar în viața personală, o dată pe an, Moș Nicolae:

„Consider că în orice situație fiecare om are dreptatea lui, iar adevărul trebuie să-l cernem prin prisma experienței acumulate în viață. Fiecare om este special prin felul său de a fi și de la oricine putem învață lucruri neștiute de noi până atunci. Practicând sporturile extreme devii un om mult mai calculat, apreciezi mult mai bine riscurile la care te expui, și asta te ajută și în viața de zi cu zi. Pentru a putea conviețui armonios, trebuie să înțelegem oamenii, cu problemele pe care le au, încercând, pe cat posibil, să îi ajutăm”, conchide Gabriel, rezumând câteva dintre principalele sale trăsături de personalitate.

Foto&video: Gabriel Oltean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *