Din oras

Octavian Plesa, “seful” inventatorilor din Romania: targul de inventii care se face anual la Cluj este penibil

Clujul nu are nimic important in materie de evenimente de inventica, atrage atentia Octavian Plesa, presedintele Asociatiei Inventatorilor din Romania (AIR). Clujean de origine, acesta a acordat Ziar de Cluj un interviu in care a vorbit despre conditia inventatorului in Romania, despre evenimentul organizat maine la UBB, dar si despre arestarea sa de catre comunisti sub “obladuirea” lui Ion Iliescu sau motivul pentru care nu a plecat din tara.

Evenimentul “Rolul inventiilor in Progresul Societatii”, organizat de AIR are loc miercuri, 17 septembrie in sala Aula Magna a Universitatii „Babes-Bolyai” (UBB), de la ora 10. Se doreste constituirea unui „bun prilej de cunoastere si relationare pentru inventatorii din Romania si din Ungaria, dar si pentru toti cei interesati de acest domeniu inovator”.  Intre invitati se va afla si Vedres Andras, presedintele IFIA, prefectul Gheorghe Vuscan si rectorul UBB Ioan Aurel Pop. 

De ce ati ales sa organizati acest eveniment la Cluj?

In primul rand pentru ca eu sunt clujean la origine. In al doilea rand, Clujul nu are nimic important in materie de evenimente de inventica. Sunt lucruri sporadice despre care nu se stie, or Asociatia Inventatorilor din Romania fiind membra titulara a IFIA –International Federation of Inventors’ Associations are posibilitatea sa promoveze inventatorii.

Cei care sunt afiliati AVR sunt promovati extern, le acordam stand gratuit la expozitii mondiale de inventii, nu targuri si altele asemenea cum este si la Cluj: un targ de inventii care este penibil. Nu este o expozitie de inventica. Expozitii de inventica sunt la Seul, la Taipei, sunt la Bangkok, Kuala Lumpur, in Brazilia sau in SUA. Acolo sunt numai inventii si, intr-adevar, marii antreprenori pot sa gaseasca inventatori. Noi am promovat foarte multi. La Cluj sunt multi inventatori pe care ii vom distinge cu medalii, vor primi unele care au recunoastere mondiala, nu e o recunoastere doar in Romania. In afara de asta, vom prezenta chiar produse ale acestor inventatori care au fost premiate. Va fi o mica expozitie. De pilda, produsele inventate in domeniul alimentar se vor putea gusta.

Ce ii lipseste salonului Inventica de la Cluj?

In primul rand, acest salon este organizat doar pe plan local. Nu este sub auspiciile IFIA, deci nu are un rang de asemenea manifestare. Este un eveniment de un nivel mai jos decat ar trebui. La fel si targul international de la Bucuresti, fiindca nu sunt afiliati. Daca ar fi, ar avea un alt statut. De asta ii ajutam pe inventatori sa plece si sa expuna gratis la manifestari internationale. Acolo se bate pestele. Acolo este tehnologia de varf, in Extremul Orient. Pana cand acesti inventatori nu vor fi afiliati noua si nu vor merge acolo sa se confrunte direct cu piata mondiala a inventiilor, vor lucra degeaba. Vor ramane aici aici, vor primi o diploma sau o medalie de targ si asta va fi tot. Romanul cumpara dupa ce produsul nostru este inventat extern. Strainii sunt foarte receptivi. De pilda, Ford a cumparat anul trecut 4.000 de inventii care sunt legate de autoturism. Le tin acolo si apoi le scoate pe piata cand e momentul. Despre astea este vorba.

Cum se pot inscrie tinerii?

E o diferenta intre inventica si cercetare. Inventatorul e baza, de la el porneste totul. Daca din tema de cercetare apare un brevet, atunci universitatea sau institutul isi asuma meritele si inventatorul nici nu apare pe frontispiciu. El este cel care au trudit si altii iau beneficiile. In strainatate, in fiecare mare unitate exista oameni care gandesc, se plimba in dreapta si stanga, observa si iau decizii. Ganditorii sunt altfel clasat decat alti angajati, un lucru foarte important, dar la noi nu exista asa ceva. Apoi, noi suntem o asociatie care nu suntem afiliati politic. Din cauza asta nu se stie despre noi, desi noi ne-am remarcat mai mult decat toti sportivii care sunt apreciati si aplaudati. Stiinta este cea care duce societatea inainte, nu fotbalul. O fi gimnastica, e un efort fizic, dar la noi se face efort intelectual. Inventatorul sta nopti in sir ca sa creeze, verifica, scoate bani din buzunar, isi neglijeaza familia. Cine va participa maine la evenimentul nostrum va vedea care sunt rezultatele. Inclusiv presedintele Federatiei Mondiale a Inventatorilor este prezent in Cluj, am facut propunerea in calitate de membru in Biroul Executiv mondial. Vine insotit de alti doi membrii ai acestui birou. Distinctiile sunt recunoscute ca fiind mondiale.

Cum ati plecat din Cluj?

Parintii mei au fost mutati cu serviciul pe cand am terminat clasele primare. Imi amintesc tot de atunci. Cea mai neplacuta amintire este cea a casei noastre cu etaj care a fost demolata si s-a construit un bloc in loc. Era in zona parcului din spatele Operei Romane, la dreapta. Nu am intentat proces pentru retrocedare si nici nu ma intereseaza, nu am chef de procese si tot felul de excrocherii care se intampla la ora actuala.

Am avut o intalnire foarte fructuoasa cu prefectul Gheorghe Vuscan si vom face o filiala la Cluj ca sa putem promova tineretul care gandeste si creeaza.

Cum ati ajuns inventator?

Vazand. Sa stiti ca inventatorii vad mai multe decat altii. Ei imediat observa sic and ai acest spirit dezvoltat, categoric rotitele se invart. De pilda, maine voi lansa o inventive pe care am realizat-o pentru o firma de lenjerie intima din Cluj. E o surpriza. Maine veti vedea o lucrare care va rasturna toata fizica timpului. Vor mai fi lucrari din artele frumoase, industria alimentara, cosmetologie, din suplimente alimentare. Toate au fost premiate la nivel mondial, nu de camera de comert din nu stiu de judet.

Care a fost prima inventie a dvs?

Prima inventie am facut-o in 1968. M-am axat pe probleme de gemoterapie. Prima data am lansat in lume gemoterapia. E vorba de terapia pe baza de muguri de plante. Eu, fiind medic la baza, am inceput de aici cu multe produse. Am avut colaborari cu fosta fabrica Nivea, pentru produse pentru cavitatea bucala, dupa care am colaborat in dermatologie si de aici au plecat alte si alte domenii. Un inventator nu se limiteaza la un domeniu. Exista o multitudine de inventii in care inventatorul nu e din domeniul lui de formare. Marii inventatori sunt din alt domeniu.

Cum v-ati descurcat cu autoritatile comuniste?

Imi dadeau drumul sa plec in strainatate, chiar si cu familia, numai sa nu ma intorc. Copiii mei, pana la varsta de 12-13 ani au vazut Europa. Eu sunt un tip nonconformist, nu pot sa accept. Am fost detinut politic, sunt membru al asociatiilor fostilor detinuti politici, deci nu ma puteam conforma principiilor comuniste. Un alt motiv a fost ca am avut o lucrare in domeniul chimiei medicale si am fost facut in 1970 membru al Societatii Internationale de Chimie care are sediul la Varsovia. Asta a atras oarecare miscare impotriva mea, patronata de madam Ceausescu, fiindca eu am fost ales, si nu marea chimista Elena Ceausescu.

In ce conditii ati fost arestat de catre comunisti?

Am fost inchis in timpul miscarilor studentesti din 1956. Au fost cateva luni. Eu am avut noroc ca am fost la Becicherecu Mic, alti colegi au fost dusi la Stei, in minele de uraniu si s-au curatat la un an, un an jumate. Noi nu, eram la niste grajduri dar cel care a semnat exmatricularea noastra a fost Ion Iliescu. Era presedintele UASCR-ului (Uniunea Asociatiilor Studentesti Comuniste din Romania). Activitatea lui a fost foarte prodigioasa: cateva mii de studenti au fost inchisi.

L-ati intalnit pe Iliescu dupa ’89?

Da, l-am intalnit, dar dansul cauta intotdeauna sa evite orice discutie, devine foarte agitat si atunci pleaca.

Credeti ca o alta abordare a inventicii ar fi schimbat evolutia economica a Romaniei?

In 1996 am scris o carte, prima bilingva aparuta in Romania, “Politici de inovare”. Daca s-ar fi aplicat ceea ce am scris acolo sau s-ar lua cartea chiar si acum si s-ar citi de catre responsabilii din conducerea tarii si s-ar aplica dupa un an deja s-ar vedea reziltatele. Am scris pas cu pas c ear fi de facut, dar pentru asta trebuie sa aib rabdare, sa citestisi sa iti dai seama de importanta creativitatii. Pana atunci vom merge ca racul. Cand am pus bazele Ministerului Cercetarii, care prin bunavointa lui basescuPetre Roman, Bujor Bogdan Teodoriu si Radu Berceanu, l-au fortat pe primul ministru Ciorbea sa dea o alta turnura stiintei romanesti. Si asa s-a desfiintat Ministerul Cercetarii si Tehnologiei si a devenit o simpla agentie, un fel de anexa. Pe atunci, eu eram directorul general al Centrului National de Inovare si, intr-adevar, aveam 7 filiale in tara, cu angajati si cercetatori, inventatori. Am adus in cercetare numai inventatori si acesti oameni s-au dus si nu in tara. 39 de cercetatori sunt in mari centre ale lumii.

Nu aveti regrete ca nu ati plecat si dvs?

Eu nu am plecat, ca sa ma vada si sa le fie ciuda. Am avut oferte foarte mari. In 1981 am fost invitat sa predau la Stuttgart. As fi primit un salariu de 8.000 de marci. Dar nu, eu sunt un tip mai boem si stiu ca as fi fost stingher. As fi fost singur intre straini, iar eu sunt ardelean si imi iubesc pamantul, imi iubesc Ardealul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *