Sanatate

Obstacole in calea dorintei la barbat

Dorinta se leaga in mod direct de starea noastra generala. Exista mai multe obstacole in calea dorintei la barbat, dar toate subliniaza ideea ca placerea si performanta sexuala implica trupul, mintea si emotiile.

Avem noroc daca un singur factor ne dezechilibreaza si este usor de corectat. Dar chiar daca exista mai multi factori combinati, o abordare calma, rationala este cea mai buna. Descoperirirle stiintei si noile tratamente pentru problemele de libidou au creat solutii viabile. Dar, iata problemele la care ar trebui sa te gandesti cand te confrunti cu un libidou scazut:

Starea generala de sanatate. Intai, nu intra in panica. Energia sexuala este una dintre expresiile energiei vitale. Asa cum viata sexuala a unui cuplu exprima intreaga relatie a partenerilor, dorinta ta individuala iti reflecta starea personala. E nerealist sa te gandesti ca partea sexuala din tine ar trebui sa aiba mereu propriul rezervor de energie.

Cand sanatatea noastra e perfecta, e normal sa ne asteptam la vitalitate sexuala, dar daca ne simtim ca un motor defect, e o nebunie sa speram explozii spontane de sexualitate. Treci la actiune: evalueaza-ti starea de sanatate. Cere opinia unui medic. Fortifica-ti organismul prin sport si o dieta adecvata. Libidoul scazut poate fi un semnal de alarma important. Trezeste-te!

Medicatia. Iata cel mai frecvent motiv din zilele noastre pentru dorinta scazuta. Multe dintre medicamentele care ni se prescriu in mod obisnuit pot scadea libidoul. Pastilele pentru hipertensivi si antidepresivele sunt exemple frecvente de potentiali inhibitori ai dorintei. Dar mai sunt multe alte medicamente cu acelasi efect.

Si nu poti sti dinainte; fiecare reactioneaza diferit la medicatii diferite. Treci la actiune: vorbeste cu doctorul sa-ti schimbe medicatia, sa-ti miscoreze dozele sau chiar sa le suprime pe perioade scurte. Poate ca are niste solutii simple la care nu te-ai gandit. Sau gandeste-te la variante naturale antidepresive, cum ar fi iarba Sf. Ioan (Salvia sclarea), care nu afecteaza apetitul sexual. Ideea de baza este: nu permite unui remediu farmaceutic pentru care exista alternativa sa-ti fure placerea sexului.

Hormonii. Este adevarat: un nivel scazut de testosteron in sange poate diminua dorinta sexuala. Dar majoritatea specialistilor sustin ca asta nu se intampla in multe cazuri. De obicei, este o problema a barbatilor in varsta. Iar substitutii de testosteron sau alti hormoni precum DHEA au crescut apetitul sexual pentru unii barbati.

Medicii recomanda in general terapia cu hormoni numai cand testele indica niveluri scazute. Un surplus de testosteron in cazul in care nivelul este deja normal nu mareste dorinta sexuala. Si pe deasupra poate creste riscul de cancer la prostata sau boli de inima. Treci la actiune: propune medicului sa-ti faca o analiza a nivelului de hormoni. Exista teste simple de saliva sau de sange.

Stresul. Ocupat, ocupat, foarte ocupat…  Fugi incolo, fugi incoace, ridica-te, stai jos – si mai vrei sa ai o dorinta sexuala profunda? Evident, ceva nu e in regula: este vorba despre incompatibilitatea dintre sexul satisfacator si stresul prelungit.

E adevarat, stresul face parte din viata moderna si, intr-o oarecare masura, este un lucru pozitiv. Dar inainte de a te resemna sa-i accepti consecintele negative, trebuie sa-ti pui doua intrebari: 1) cum actioneaza stresul asupra mea? Si 2), merita? Stresul poate intr-adevar sa-ti schimbe nivelul de testosteron, hormonul asociat cu dorinta sexuala. Si stresul cronic nu e doar suparator, ba chiar un pericol pentru sanatatea ta si un mesaj care cere o reactie pe masura din partea ta.

Problemele sexuale pot indica o suferinta serioasa, cum este boala de inima. Asadar, dorinta sexuala este ca o pietricica intr-o avalansa. O ignori pe riscul tau. Deci, treci la actiune: citeste carti despre stres si informeaza-te. Adopta chiar acum o atitudine antistres. Invata sa te relaxezi. Fa schimbarile necesare in viata ta. Ia-o mai incet si bucura-te de viata. Si de partenera ta.

Asteptarile. Unii barbati vor sex in fiecare zi. Pentru altii, este suficient de cateva ori pe luna. Exista tot felul de sondaje si de statistici pe aceasta tema delicata. Indiferent daca studiul cu pricina prezinta sau nu adevarul absolut, ne face sa realizam ca e stupid sa ne comparam cu un standard imaginar al dorintei colective.

Singurul standard adevarat de frecventa sexuala este propria satisfactie si cea a partenerei noastre. Dar cand unul dintre parteneri vrea mai mult decat celalalt, dorinta se transforma intr-un conflict ce poate distruge o relatie altfel fericita. Treci la actiune: gandeste-te la asteptarile tale, nu ale altora. Sunt realiste? Modifica-le daca e nevoie pentru a se armoniza perfect cu cele ale partenerei.

Depresia este o afectiune din ce in ce mai raspandita printre barbati. Iar o schimbare de dispozitie poate sa-ti blocheze usor dorinta de contact sexual. Medicamentele antidepresive stimuleaza buna dispozitie a unui barbat, dar mult prea des ii si inlatura dorinta sexuala. Au aparut totusi medicamente noi, promitatoare.

Treci la actiune: cere medicului informatii despre ultimele antidepresive. Multi recomanda acum combinarea medicamentelor cu psihoterapia, care trece dincolo de inlaturarea simptomelor si ajunge la radacina problemei. Sportul si hrana adecvata trebuie si ele luate in consideratie.

Anxietatea. Este firesc sa te temi. Frica este o reactie “de criza” care ne pregateste pentru pericol. Dar daca devine o stare generala permanenta este deja anxietate si ne poate distruge usor dorinta sexuala. Discutia precedenta despre depresie se aplica in mare parte si aici. Treci la actiune: medicamentele si remediile din plante pot ajuta. La fel si sportul. Uneori te ajuta si sa inveti despre tehnicile sexuale.

Sau sa te gandesti mai putin la actul sexual. Daca nu esti atat de preocupat de felul in care va decurge sexul, impulsurile erotice curg mai natural. Este important sa-ti dezvolti aptitudinile de comunicare. Te ajuta sa te increzi in vocea ta interioara suficient ca s-o exprimi, atat timp cat nu intri in conflict cu vocea sau dorintele altei persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *