Diete

Obiective realiste in programele de slabire

Pentru scaderea ponderala si mentinerea unei greutati corporale adecvate este important sa va fixati obiective realiste, pe termen scurt, bazate pe evaluarea obiceiurilor alimentare actuale: ce si cat mancati, cate mese luati pe zi, acasa sau in afara; cat alcool consumati; ce excese alimentare faceti; cat sport faceti etc.

 

Evaluarea acestora va ajuta sa va dati seama ce schimbari trebuie sa faceti si pe care dintre aceste schimbari sunteti dispus sa le puneti acum in practica.

 

Regimuri restrictive. De obicei, persoanele supraponderale isi fixeaza obiective care nu sunt realiste si care practic sunt imposibil de mentinut dupa aceea. De exemplu, alegerea unei diete de 800 de calorii pe zi sau chiar mai putin are beneficii doar pe termen scurt si va va fi foarte dificil sa va mentineti o greutate mai scazuta dupa ce terminati regimul. Cercetarile arata ca persoanele supraponderale care slabesc cu ajutorul unor regimuri foarte stricte redobandesc kilogramele pierdute si chiar adauga in plus fata de acestea! In plus, aceste metode de slabire se asociaza la unele persoane cu formarea de calculi biliari.

 

Majoritatea persoanelor care tin regimuri restrictive slabesc cateva kilograme in primele saptamani, acesta facandu-i veseli si increzatori. Acest succes initial le da senzatia ca regimurile restrictive chiar functioneaza. Restrictiile alimentare prelungite conduc insa la dorinta de a manca excesiv si la pofte, cea ce-i face pe cei aflati la regim sa se simta vinovati si sa se substimeze datorita lacomiei lor. De obicei, aceste sentimente ii opresc sa mai continue regimul.

 

Componentele dietei. Dieta pentru controlul greutatii corporale are patru componente, pe care trebuie sa le construiti:
1. Cautati sprijin din partea familiei / prietenilor sau a unui dietetician.
2. Normalizati-va obiceiurile alimentare prin revenirea la trei mese pe zi. Nu treceti peste mese, dar nici nu adaugati gustari intre ele.
3. Reduceti treptat aportul de grasimi alimentare, ceea ce va duce la scaderea  aportului caloric total.
4. Cresteti treptat nivelul de activitate fizica. Fiti realist. Fixati-va obiective pe termen scurt pe care puteti sa le indepliniti.

 

Obiectivele. In cadrul fiecarei componente a programului de slabire, puteti sa va fixati anumite obiective de atins. Incepeti cu cele care au cel mai mare impact asupra modului cum va simtiti  si asupra greutatii dvs.

 

De exemplu, va puteti simti tot timpul obosit sau frustrat datorita exceselor alimentare necontrolate. Probabil ca nu mancati un mic dejun consistent si beti numai cafea toata dimineata; mancati un pranz usor, o cina copioasa seara; ciuguliti prin fast-food-uri toata seara; beti mult alcool; poftiti tot timpul dulciuri; dormiti prost noaptea. Daca e asa, probabil ca grija cea mai mare este sa incepeti sa va simtiti mai bine. In acest caz, o normalizare a obiceiurilor alimentare este cel mai bun mod de a va imbunatatii starea de spirit. Cele 3 mese pe zi va vor ajuta sa scapati de pofte si de excesele alimentare necontrolate. Eliminarea “ciugulelilor” intre mese va ajuta sa scadeti aportul de grasime si sa va reduceti aportul caloric; renuntand la mancatul nocturn, veti avea mai multe calorii “de recuperat” la micul dejun. Reducandu-va consumul de cafea si alcool, probabil va veti imbunatati somnul, asa incat veti simti nevoia sa faceti sport in mod regulat. Toate aceste modificari va vor ajuta sa slabiti treptat si eficient.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *