Din oras

Oana David, cercetator la UBB, intre autorii unui studiu revolutionar despre sanatate si standarde de frumusete

Felul in care barbatii apreciaza trasaturile feminine este legat de starea de sanatate a natiunii din care face parte. Aceasta este concluzia unui studiu publicat recent in presa de specialitate, preluat in publicatii prestigioase precum The Economist. Alaturi de lect. dr. Oana David de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au mai lucrat la studiu cercetatori din 14 tari. Concluzia este importanta pentru studierea natalitatii.

Studiul a fost unul experimental si a inceput in urma cu doi ani. La Universitatea din Turku, Finlanda.

“Ideea era de a identifica daca sunt diferente trasculturale in ceea ce priveste preferintele barbatilor in materie de trasaturi faciale feminine. Nu se stia daca exista asemenea diferente si daca atractivitatea depinde de indicatori de sanatate”, a explicat Oana David, pentru Ziar de Cluj.

Mai exact, 1972 de respondenti din tari 28 de tari cum ar fi Romania, Letonia, Germania, Polonia, Franta, Spania, Republica Ceha, Portugalia, Marea Britanie, dar si Australia , Japonia, Iran, India, Brazilia, Mexic sau Nepal, au studiat 20 de perechi de fete de femei. Toti erau heterosexuali. Printr-un program special, fiecare chip avea o varianta cu trasaturi mai feminine si una cu trasaturi mai masculine, iar respondentii trebuia sa aleaga intre ele.

“In general, trasaturile feminine considerate a fi ochii mari, buzele pline si mandibula mai putin proeminenta. O concluzie a studiului a fost ca exista variatii transculturale ale atractivitatii fata de chipurile feminine. Cea de-a doua concluzie este ca in tarile cu un standard mai ridicat de sanatate se prefera trasaturile mai feminine, in timp ce in celelealte  trasaturile masculine sunt mai atractive. Se stie din teoria evolutionista ca trasaturile feminine sunt asociate cu fertilitatea. Explicatia ar fi ca in tarile cu un indice de sanatate mai scazut se prefera trasaturile care ar indica aspect de masculinitate, asociate cu ideea de competitie si dominanta”, a  precizat cercetatoarea.

Romania s-ar situa undeva la mijlocul “topului” in privinta preferintei pentru trasaturi feminine, alaturi de Letonia si Slovacia. Pe primul loc se situeaza Japonia.

“Studiul este important pentru ca, de acum, se stie ca tinand cont de conditiile de sanatate ale unei natiuni, barbatii prefera trasaturi mai mult sau mai putin feminine, avand in vedere faptul ca natalitatea e in scadere”, a mai spus specialista clujeana, cea care a inventat o aplicatie de telefon pentru combaterea stresului. 

Urmeaza studii care isi propun sa identifice mecanismele acestui fenomen. Cercetarea a fost reflectata atat in presa de specialitate, cat si in cea internationala, cum ar fi publicatia The Economist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *