In vizor

"Oamenii lui Boc" decid cum sunt impartite cele 9 milioane de lei alocate evenimentelor culturale in 2015

Primaria Cluj-Napoca a dublat suma alocata proiectelor de cultura si tineret, pentru anul acesta. Daca anul trecut s-au alocat de la bugetul local 4,5 milioane de lei,  in 2015 finantarea va fi de 9 milioane de lei, adica peste 2 milioane de euro. Comisia care decide cum sunt inmpartiti acesti bani, cat si ce evenimente culturale primesc finantare publica este controlata, insa, de oamenii lui Emil Boc. Pe langa cei doi consilieri PDL  – Ligia Bocse si Ioan Pop –, din comisie vor mai face parte doua persoane din cadrul executivului, cu drept de vot, adica oameni de incredere de-ai primarului Boc. Un singur membru al comisiei, consilierul PNL Ioan Bildea, solicita ca toate proiectele depuse spre finantare sa fie publicate pe site-ul primariei, inainte de a fi selectate. In acest fel, s-ar asigura transparenta cheltuirii celor 9 milioane de lei de la bugetul local.
 
Daca in 2013, ONG-urile au primit de la bugetul local finantare de 2 milioane de lei, iar in 2014 alocarile au fost de 4,5 milioane de lei, in acest an sectorul cultural va fi cel mai privilegiat de primaria clujeana. 2 milioane de euro vor fi alocati de la bugetul local pentru programele culturale si de tineret, iar dublarea sumei fata de anul trecut se datoreaza evenimentelor organizate pe parcursul lui 2015, de catre Federatia SHARE.

Teoretic, proiectele culturale depuse pana vineri, 30 ianuarie, spre a fi selectate vor contribui la incurajarea creatiei artistice si a productiilor culturale inovatoare, interdisciplinare, participative, a celor care contribuie la dezvoltarea sociala si urbana.
Practic, mare parte din bani vor fi alocati Federatiei SHARE, cea care manageriaza programul Cluj-Napoca 2015-Capitala Europeana a Tineretului. Din aceasta suma, vor fi sponsorizate, ca si in anii trecuti, principalele festivaluri din Cluj-Napoca, cum este TIFF, Comedy Cluj sau TiMAF, dar si mult-anuntatul “Untold Festival”, evenimentul muzical la care sunt asteptati Avicii si David Guetta, si organizat de SHARE.

Pentru aceasta linie de finantare, orice ONG  a avut posibilitatea sa depuna proiecte, pana la sfarsitul lunii ianuarie, in baza unui regulament.

Mai departe, sutele de proiecte depuse anual ajung pe masa unei comisii care decide, practic, cine primeste finantare publica si ce eveniment organizat la Cluj-Napoca merita o anumita suma de bani. Cine face parte din aceasta comisie? Cinci consilieri locali si doi angajati ai primariei Cluj-Napoca, iar la o privire de ansamblu, decizia apartine oamenilor apropiati primarului Emil Boc.

Concret, Comisia pentru invatamant, cultura, culte, drepturile omului, minoritati si societatea civila este cea care decide cum sunt cheltuiti banii pentru sectorul ONG. Din aceasta fac parte doi consilieri PDL – Ligia Bocse si Ioan Pop, un consilier PSD– Irimie Popa, unul PNL – Ioan Bildea, iar presedintele comisiei este viceprimarul Anna Horvath (UDMR). Pe langa acestia, in comisie mai intra, in fiecare an, cate doi angajati ai primariei Cluj-Napoca. Ca o regula, cei doi angajati ai institutiei sunt delegati in fiecare an prin dispozitia primarului si au drept de vot in comisie. Anul trecut, au fost delegati Ovidiu Campean si Cristofor Filipas, iar anul acesta este posibil ca din comisie sa faca parte si  “blonda lui Boc”, Stefania Ferencz.

Ovidiu Campean este director al Directiei Comunicare, Dezvoltare Locala si Management Proiecte in cadrul Primariei Cluj-Napoca. Stefania Ferencz este director general al aceleiasi directii si fost sef de cabinet al lui Boc, pe vremea cand acesta a fost premier.

Cristofor Filipas este un alt apropiat de-al primarului. El este seful Biroului de Invatamant, Cultura, Culte, Sport, Societate din cadrul primariei.

De ce nu sunt publicate proiectele pe site-ul Primariei?

Pentru o cat mai buna transparenta, in mod normal Primaria ar trebui sa faca publice toate proiectele depuse spre finantare. In acest fel s-ar putea vedea pe site-ul primariei toate propunerile de evenimente, cat si motivatia pentru care se solicita finantare publica. Numai ca institutia pare sa ignore acest principiu al transparentei. Un singur membru al comisiei a solicitat acest lucru inca de anul trecut. Consilierul local Ioan Bildea a cerut publicarea pe site-ul Primariei a cererilor de finantare nerambursabila depuse de catre ONG-urile clujene, astfel incat sa stim cine solicita ajutor financiar nerambursabil din bani publici si pentru ce proiecte.

“Sunt sute de dosare depuse anual din care doar o parte ajung sa fie finantate, deci pentru a nu exista niciun semn de intrebare cu privire la modul in care au fost selectate dosarele am considerat ca este cel mai bine ca descrierea proiectelor sa fie facuta publica.Daca anul trecut nu s-a implementat aceasta propunere sper ca anul acesta, in conditiile in care fondul alocat suventionarii ONG-urilor este dublu, mai precis doua milioane de euro si avem in desfasurare un proiect extrem de important- Cluj Capitala Europeana a Tineretului -, proiectele depuse sa fie facute publice, nu doar cele care primesc dupa evaluare finantare”, spune Bildea.

Un alt lucru interesant – si pe care primaria nu il pune in aplicare – este acela ca in comisie pot fi cooptati experti cu rol consultativ, intrucat regulamentrul privind regimul finantarilor nerambursabile de la bugetul local le permite acest lucru.

“Ar fi util sa avem si parerile unor manageri culturali in procedura de selectie”, completeaza Bildea.

De cealalta parte, reprezentantii Primariei spun ca nu se poate pune problema publicarii proiectelor depuse spre finantare.

“A face publice fiecare continut de dosar este o problema legala de drepturi de autor, pentru ca proiectele sunt concepte creative, planuri care apartin celor care le-au depus. Noi nu avem dreptul sa le facem publice, cu atat mai mult cu cat exista posibilitatea sa nu le finantam. Exista comisia de consilieri care sunt valdati de municipalitate ca au expertiza necesara sa selecteze aceste proiecte. Comisia este formata din reprezentanti ai tuturor partidelor, au discutiile tehnce pe fiecare proiect”, a declarat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *