Afacerea zilei

Nuka, un concept inedit in inima Clujului: bistro cu mancare ca la bunica acasa

De zece zile, in Piata Unirii functioneaza un bistro cu un concept special: intri si te pomenesti in atmosfera casei bunicilor, din vremea cand piese ca Macarale sau Fericirea are chipul tau, al Mihaelei Runceanu, erau hituri, iar copiii de la oras isi petreceau vacantele la tara, in case cu lavita, ceas desteptator, vase pe pereti si cani de tabla. La Nuka poti savura citronada, bundas kenyer, cremes ori supa de rosii cu galuste.

La fel ca miezul unei nuci, bistroul este adapostit intre alte localuri si terase, in Piata Unirii nr. 16, pe strada numita de clujenii neaosi a bisnitarilor. Are porti mari, verzi, deschise larg si un decor de casa din alte timpuri. Dincolo de piatra veche de secole a peretilor, de superbul portal de piatra din dreapta, te invaluie o atmosfera speciala, diferita de cea a multelor localuri vintage din Cluj.

In stanga intrarii se afla un laitar adus de la Gilau, veche “canapea” de lemn in lada careia bunicile de altadata impatureau haine si covoare. Mesele sunt si ele vechi si reconditionate, la fel si scaunele de tabla. Daca arunci o privire pe pereti, recunosti cu emotie obiecte din vacantele copilariei: ceasul desteptator, cu doi clopotei ca niste urechi, cana rosie de tabla in care bunica isi servea nepotii cu lapte aburind, cosuri impletite cu fructe, aidoma cosarcilor de la tara, cuiere vechi, felinare, farfurii pe pereti si cate si mai cate.

Muzica e domoala, veche sau inspirata din piese compuse cu decenii in urma, jazz, valsuri prelucrate de artisti contemporani, Adriano Celentano sau cantonete frantuzesti. Acorduri numai bune pentru ambianta unui loc unde se ia masa. Din meniu iti zambesc preparate ca Dimineata dulce, Amintiri din copilarie, Dejun verde, omleta cu carnat de mangalita, supa de rosii cu galuste, pui cu rosii uscate, salata de vara, cremes, lapte de pasare sau si mai autohtonul bundas kenyer. Pentru pretentiosi se gaseste si paella cu fructe de mare, supa provensala de vara, zucchini fritters, mexican shrimps, calamari prajit, baghete cu somon, schnitzel cu verdeturi, biftec tartar, salata cu somon fume, cherry rucola, yogurt sau pannacota. La fiecare preparat se poate asorta un vin din gama variata din meniu.

Localul are 40 de locuri, a fost deschis de 10 zile, dar s-a lucrat la amenajarea lui mai bine de patru luni.

“Ideea amenajarii bistroului Nuka s-a nascut cand am vazut piatra asta frumoasa de pe pereti. In jurul ei am conceput, impreuna cu un arhitect, un local in care cei care intra sa regaseasca atmosfera din casa bunicilor. Eu fac si piata pentru meniu, cumpar ceapa, ardei, rosii, ridichi care au fost cultivate la noi, in apropierea Clujului. Acum se poarta sa ai localuri deocheate, spectaculoase. Noi mizam pe simplitate. Asta insufleteste un local: sa poti sta in el toata ziua, fara sa te plictisesti”, spune Calin Tiplea, proprietarul bistroului.

Preturile au fost si ele concepute pentru mai toate buzunarele. Se poate comanda cafea cu 5 lei, bere la draft tot la 5 lei, o sticla de vin porneste de la 50 de lei, dar se poate servi si la 12 lei paharul. Este unul din primele locuri din Romania unde se servesc produse Totti Cafe, asa incat la Nuka poti savura o cafea intensa si aromata care te umple de energie pentru o zi intreaga.

“Am tinut preturile jos pe partea de restaurant, dar incercam sa mentinem stacheta in ceea ce priveste calitatea. Pana cum au venit oameni de toate felurile, unii care isi fac veacul prin Piata Unirii si nu credeau ca gasesti asa ceva in zona, am avut turisti, romani plecati afara care s-au bucurat sa regaseasca ambianta din copilarie. In fiecare zi sunt 5-6 oameni care fac poze cu localul si asta ne incanta foarte mult”, adauga Tiplea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *