In vizor

Nord Conforest SA, abonată la banul public din Cluj, va transforma defuncta Pădure a Clujenilor în Parcul Tineretului

Contractul pentru realizarea Parcului Tineretului (pe locul fostei Păduri a Clujenilor de la capătul Bulevardului Muncii) a fost atribuit firmei Nord Conforest SA, care de-a lungul anilor a avut numeroase contracte cu autoritățile locale și județene. Valoarea inițială a contractului a fost estimată la 23 milioane lei, dar în urma licitației a fost stabilită la aproape 16 milioane lei.

Nord Conforest SA a câștigat licitația pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții „Înființare zonă verde și de agrement Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor”.

Nord Conforest din Gilău a fost înființată în 1991, are ca obiect de activitate realizarea de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor. Anul trecut, a declarat o cifră de afaceri de peste 30.700.000 lei și un profit de peste 463.000 lei. În anul 2017, cifra de afaceri a fost de 31.700.000 lei, iar profitul declarat a fost de 261.000 lei. Nord Conforest îi are ca administratori pe Dorin Așchilean, Emil Așchilean și Eugen Florin Banciu. Frații Așchilean sunt apropiați ai fostului PDL, deci nu este de mirare că au câștigat un nou contract cu administrația publică locală condusă de Emil Boc.

Cei doi frați Așchilean mai controlează și compania Antrepriza de Construcții și Montaj (ACI) Cluj, împreună cu fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și afaceriștii Gicu Gânscă sau Dorel Goia. Potrivit presei centrale, numele lui Dorin Așchilean apare în documentele DNA referitoare la dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu.

Unul dintre contractele importante pe care le-a câștigat Nord Conforest în trecut este cel pentru închiderea rampei neconforme de la Pata Rât, contract atribuit prin negociere directă de către Consiliul Județean Cluj. Valoarea contractului a fost de 33,8 milioane lei.

Nord Conforest SA a derulat contracte serioase și cu instituțiile guvernamentale. Unul dintre cele mai importante este cel atribuit, în data de 3 august 2015, de către Compania Națională de Investiții, pentru execuția de lucrări privind obiectivul de investiţii Bază Sportivă Gheorgheni. Valoarea contractului a fost de 25 milioane lei.

Aceeași companie a mai derulat contracte cu mai multe consilii locale sau județene. Un astfel de contract este cel încheiat, în data de 29 septembrie 2008, cu Consiliul Județean Sălaj, pentru suplimentarea unor lucrări de consolidare a Drumului Județean 108 F, un contract în valoare de peste 330.000 lei.

Pentru amenajarea Parcului Tineretului, Nord Conforest va face următoarele lucrări: realizare alei pietonale, piste pentru bicicliști, trotuare, amenajare spații verzi (defrișarea vegetatiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene/gazonarea suprafețelor, inclusiv plantare arbori și arbuști), facilități pentru recreere pe terenurile amenajate, cumpărarea și montarea de foișoare, pergole, grilaje, WC-uri, mobilier urban, sisteme de iluminat public și irigații.

„Principalul rezultat așteptat al investiției propuse vizează reconversia funcțională și reutilizarea unui teren degradat din municipiul Cluj-Napoca și transformarea lui în zonă de agrement și petrecere a timpului liber pentru comunitate, revitalizarea și modelarea terenului prin amenajarea acestuia ca o pădure-parc și spațiu de recreere pentru locuitorii municipiului și cei din arealul de influență, pe o suprafață totală de aproximativ 213.000 mp”, se arată în proiectul de hotărâre privind amenajarea Parcului Tineretului.

Lucrările pentru acest proiect se pot întinde pe o perioadă de doi ani.

Este interesant faptul că valoarea contractului pentru Parcul Tineretului este dublă față de contractul estimat pentru modernizarea podului Garibaldi (7 milioane lei).

În perioada 2009 – 2014, pe terenul de pe bulevardul Muncii au fost plantați câte 10.000 de puieți pe bulevardul Muncii, dar rezultatele dorite nu au apărut. Copacii s-au uscat și zona s-a degradat. Din 2014, terenul este în paragină. Abia anul trecut, conducerea Primăriei s-a gândit că zona ar trebui reparată și reconvertită. Cel puțin, cei 60.000 de puieți care au fost plantați degeaba în cei șase ani au fost donați de Direcția Silvică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *