PORTRET

Nora Niculescu, “barza mama” care are peste 1.200 de parinti. Cum s-a transformat un curs de educatie prenatala intr-un adevarat “cuib” de suflet

Orice gravida a auzit de Cuibul Berzelor, locul unde orice intrebare isi gaseste raspuns si orice problema are o cale de rezolvare. Pornit cu un curs Lamaze cu patru cupluri in ianuarie 2010, Cuibul a crescut organic si are deja peste 1.200 de familii de berze si barzoi care i-au trecut pragul. Cuibul nu este doar un loc unde familiile care asteapta un copil sau cele care au deja un bebe merg sa afle informatii de la profesionisti, este o comunitate in care liantul este dragul de a ajuta, de a face bine. Cand Nora Niculescu, cea care a fondat Cuibul Berzelor, spune “parintii mei” nu se refera la familia care i-a dat viata ci la cele 1.200 de cupluri care au participat la cursurile Cuibului. Toti sunt “ai ei”, pe toti i-a ajutat, nu doar prin prisma pregatirii de educator prenatal certificat Lamaze, ci si prin disponibilitatea neconditionata, entuziasmul si dragul cu care isi face meseria. Si nu doar ea, ci intreaga echipa, iar asta face din Cuibul Berzelor un loc cu adevarat special.

Nora ti se lipeste de suflet instant. Zambitoare, calda, mereu deschisa, mereu dispusa sa te ajute, nu ai cum sa nu-ti fie drag de pozitivismul ei molipsitor. Parca e nascuta pentru asta, desi initial a fost doar un second job, “pentru sufletul ei”. Nici nu stie cum a trecut timpul, de la inceputul timid al Cuibului Berzelor pana la un centru in toata regula, intr-o casa frumoasa, cu gradina, asa cum visase. Deja primul copil al Cuibului merge in toamna la scoala.

Totul a inceput in 2009, cand isi dorea sa afle mai multe informatii despre educatia copilului de pana in sase luni si pregatirea parintilor in timpul sarcinii. Informatiile contradictorii si vagi au impins-o spre Lamaze.

“In capul meu Lamaze insemna tehnici de respiratie, numai asta vedem in filme. Luand la puricat site-ul lor am vazut ca Lamaze e mult mai mult decat tehnici de respiratie si ceea ce m-a atras a fost faptul ca toate informatiile si ideile pe care ei le promoveaza sunt documentate stiintific. S-au facut sute de mii de studii si clar ieseam din sfera subiectivismului. M-am gandit sa merg direct la sursa sa iau informatia, am vazut site-ul, dar nu era suficient pentru ca eu sa fiu pregatita pentru cand o sa am un copil. M-am dus la cursul de formare ca educator prenatal si m-am intors de la curs cu capul mare, plin de informatii, care in mintea mea de necunoscator la momentul respectiv sunau spectaculos”, isi aduce aminte ea.

Dar nu a putut aprecia cu adevarat utilitatea informatiilor pana nu a participat la miracolul nasterii. Isi aduce aminte si acum cu emotie de acea zi de 1 decembrie 2009 cand a pasit pentru prima data intr-o maternitate.

“Am prins o zi foarte prolifica in materie de nasteri, in orele pe care le-am petrecut acolo am prins 5 nasteri una dupa alta, asa ca le-am vazut pe toate dintr-un sut. Una dintre mame fusese la un curs inainte de nastere si acela a fost momentul in care am inteles utilitatea informatiei, pentru ca era asa o diferenta mare intre ea si celelalte… A fost foarte surprinzator, nu credeam ca un curs poate face o asa mare diferenta. Nu era deloc panicata, stia in fiecare moment ca e normal ceea ce se intampla cu ea.  Avea mult mai multa incredere in ea, in personalul medical”, spune Nora.

Se emotioneaza si acum, dupa atatia ani de experienta, de miracolul aducerii pe lume a unei noi vieti.

„A fost atat de fain! Nu a fost nimic inspaimantator pentru mine, mi s-a parut ca fiecare mama la finalul experientei devenise o super-femeie si ca era mult maturizata. E atat de intens momentul in care isi vedeau pentru prima data copiii. Acela a fost momentul care emotional m-a marcat cel mai tare. Asa de mult mi-a placut sa asist la miracolul asta, sa am asa priviliegiul, pentru ca e un privilegiu sa fii acolo, nu ti se cuvine, indiferent ce meserie ai avea. Cred ca e un privilegiu si asa trebuie privit. Deja stiam ca e ceva ce vreau sa aprofundez mai mult decat numai pentru mine. Am mai fost la multe nasteri si ma tin tare pe pozitii in timpul travaliului, dar in momentul in care mama isi vede copilul…sunt gata. Mi se inmoaie genunchii, imi vin lacrimi in ochi…”, isi aminteste Nora.

Apoi totul a pornit de la impactul pe care l-a avut experienta de a asista la acele nasteri asupra ei.

“Cand am vazut ce diferenta uriasa poate sa faca pregatirea asta si educarea si informarea, mi-a fost clar ca vreau sa contribui”, arata ea.

Si asa s-a nascut primul curs Lamaze al Cuibului Berzelor in ianuarie 2010.

“Aveam super mari emotii. Si atunci am avut noroc, un prieten de-al meu, medic, ne-a pus la dispozitie spatiul unde sa se desfasoare cursul. Nu aveam un scaun pe ce sa ma asez si stateam pe o minge mare de travaliu. Feedback-ul la final a fost foarte bun si am continuat sa lucrez cu cate o grupa de patru. Cursul tine sase saptamani, cand terminam cu ei, incepeam o alta grupa. N-am avut nicio pauza in circuitul asta. La un an si jumatate dupa, aveam deja doua grupe de cate patru, a trebuit sa-mi gasesc alt spatiu. M-am gandit sa avem un spatiu mai mare, sa introducem si partea de gimnastica”, spune ea.

Dar Cuibul era in continuare “second job”.

“Imi placea asa de mult, continuam sa ma duc la nasteri, era asa o lume… Satisfactii emotionale mai mari ca in partea asta pentru mine nu pot sa imi imaginez pur si simplu. M-am hotarat ca in momentul in care o sa am 800 de lei trei luni consecutive castigati de la Cuib, atunci o sa renunt la job. Mi-am facut calculele, am spus ca pot sa traiesc cu 800 de lei. Din 1 august, acum trei sau patru ani, a fost prima zi cand am fost 100% cu Cuibul, si in aceeasi luna am avut deja patru grupe la cursul de Lamaze. Asta mi-a dat incredere si aripi ca pot sa fac asta”, a explicat Nora Niculescu.

Sunt in jur de 1.200 de familii care au beneficiat de serviciile Cuibului Berzelor, iar acesta a crescut si s-a modelat dupa nevoile lor de informare. De la un curs Lamaze, Cuibul a ajuns sa ofere 20 de cursuri, ateliere si activitati – cu informatii practice despre alaptare, somnul copilului, masaj, gimnastica si multe altele.

“Mi-am dorit sa le ofer mai mult decat informatie timp de sase saptamani, dupa care sa nu mai stiu ce e cu ei. Nu asa sunt construita. Cand ma implic, ma implic cu totul, nu cu jumatate de masura. Am tinut legatura cu toti. Si acum stiu ca primul copil al Cuibului din septembrie incepe clasa zero. Stiu tot traseul lor, stiu la care a mai aparut un frate intre timp. Mi-am dorit sa ii tin aproape, Faceook-ul luase amploare si am creat un grup cu cei care au fost la Cuib la cursurile Lamaze”, povesteste Nora.

 Aceasta spune ca nici nu isi poate imagina cum ar fi viata ei fara Cuib.

“Am primit atat de multe de la ei, daruri sufletesti si toata aprecierea, si toata recunostinta, si toata dragostea … ce sa imi mai trebuiasca altceva? Cand am ramas eu insarcinata cred ca a fost vestea anului intre parintii mei, mai ales ca Timotei s-a lasat asteptat si ei stiau asta. Ai mei parinti nu stiau de exemplu toate detaliile, dar parintii mei de la curs stiau. A fost o foarte mare bucurie si datorita lor am invatat atat de multe”, spune “barza mama”.

Langa ea este o echipa minunata care a contribuit enorm la ceea ce este Cuibul Berzelor astazi. Din iulie Cuibul are un “cuib” mai mare, mai primitor, mai potrivit profilului de activitati.

“Imi doream casa cu gradina in care copiii Cuibului sa se zbenguie nestringheriti. Si imi doream casa pentru ca eu simt ca asta rezoneaza cu ideea de cuib, de intimitate. Suntem profi, dar nu genul imbracati la patru ace si distanti. In tot ce inseamna Cuibul actual au avut contributie o gramada din parintii mei care si-au dorit sa ajute si sa contribuie cu ceva. Copacelul asta de pe perete l-a pictat o mamica de-a mea cu care am fost la nastere, designul interior e facut de un barzoi, scaunele le-am luat de la un alt barzoi care mi-a facut discount, mobilierul a fost facut de un alt barzoi…A fost fantastic si cu multa inima, autentic, de dragul de aduce si ei ceva in Cuib. A fost asa, impresionant”, arata ea.

Cuibul ofera servicii si cursuri la tarife rezonabile pe care oamenii cu un venit mediu si le pot permite. Mai mult decat atat, se accepta plata in rate.

“Cred ca cei care au ajuns aici au simtit dragostea cu care facem ce facem. Multi dintre ei au simtit ca Cuibul le-a oferit mult mai mult decat un curs. Le-a oferit spriin dupa aceea, le-a oferit sprijin la nastere, daca am avut posibilitatea sa ma duc si mi s-a permis accesul. Faptul ca puteau sa ma sune oricand, la orice ora. Ce le-a oferit Cuibul a fost mai mult decat sase lectii de educatie prenatala”, conchide Nora Niculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *