Reportaj

Nevazatorii clujeni isi depasesc limitele in pasi de tango

Exista oameni pentru care nicio bariera nu reprezinta un obstacol. Cine a zis ca trebuie sa vezi sau sa auzi ca sa dansezi, sa canti sau sa simti muzica? Armonia, desi cere perfectiune, poate fi dobandita si de omul imperfect. O demonstreaza cativa tineri din Cluj care, desi sunt nevazatori, pe ringul de dans sunt perfecti. Se descurca mai bine chiar decat partenerii lor vazatori, pentru ca simt si traiesc muzica intr-un alt fel. Cu ochii inchisi, se lasa purtati de pasii partenerilor intr-un exercitiu ce presupune incredere totala. 

“De multe ori, in loc sa o vizualizezi, ai nevoie de alte simturi ca sa executi miscarea. Trebuie sa o simti, sa o faci sa fie a ta, sa o intelegi. Se intampla des, pentru ca ne bazam mai bine de 75% pe faptul ca vedem, sa nu fim atenti la ce trebuie sa faca corpul. Ei au celelalte simturi mult mai dezvoltate si se concentreaza foarte mult pe miscare, efectiv”, povesteste Dina, cea care le preda tinerilor nevazatori lectiile de dans.

Invata sa danseze tango, dansul care, la randul sau, ii invata ceva mai mult decat doar sa danseze – ii invata sa interactioneze mai usor cu oamenii, ii invata sa imbratiseze, sa simta, sa stie sa asculte, sa relationeze, sa fie mai deschisi, intr-adevar mai „relaxati”, mai sensibili.

“Tango este o modalitate de a reinvata sa comunicam, sa avem incredere unii in altii, sa ne repunem in armonie cu noi insine, sa gasim ritmul potrivit ca sa ne permita sa respiram confortabil in aceasta lume “pe repede inainte”, spune Alina, una dintre nevazatoarele inscrise la cursul ce se tine de doua ori pe saptamana, la Casa de Cultura a Studentilor.

Aici, Dina, de la Clubul Sportiv Napoca Dance, ii invata ca nu poti dansa tango daca nu iti “asculti” partenerul si nu comunici cu el, daca nu ai incredere in partenerul tau de dans, daca nu reinveti sa mai incetinesti ritmul din cind in cind.

 “Prima data am lucrat cu nevazatorii in urma cu patru ani. Un prieten imi spunea ca nu sunt activitati pentru nevazatori in oras, iar pentru mine a fost o provocare. A fost o experienta foarte frumoasa atat pentru mine, cat si pentru ei”, povesteste ea.

Acum, tine un curs de tango argentinian, care e adresat tuturor, nu e special dedicat nevazatorilor. Dar partea frumoasa e ca, de data aceasta, la curs s-au inscris mai mult nevazatori decat vazatori. Asta schimba putin dinamica cursului, spune ea, pentru ca daca la vazatori ai posibilitatea sa le explici si sa te vada in acelasi timp, pentru nevazatori trebuie sa folosesti alt fel tehnica de predare, adica sa verbalizezi foarte mult executia miscarilor, astfel incat ei sa inteleaga si sa execute de indata ce tu ai terminat explicatia.

“Toti membrii sunt incepatori, iar ce frumos e ca nevazatorii se descurca mai bine decat vazatorii. Tango-ul e bazat pe imbratisare si iti deschide posibilitatea sa comunici cu altii, sa te intalnesti cu cineva, sa-i dai posibilitatea sa te imbratiseze, sa fii imbratisat si sa mergi pe o linie melodica. Nu e foarte dificil, nu e ceva ce nu poate fi executat de o persoana cu o dizabilitate”, mai spune Dina.

De doua ori pe saptamana, in sala de repetitii din cadrul Casei de Cultura, bastoanele se lasa la intrare, odata cu handicapul. Pe ringul de dans, toti sunt egali, toti sunt perfecti.

“Nu am stiut ca o sa fie si nevazatori la curs, dar am fost foarte impresionata cand i-am cunoscut. De cat de bine se descurca si cum reusesc sa iti transmita o energie pozitiva. De fiecare data cand plec de aici sunt mai bucuroasa, mai fericita, mai multumita”, spune Georgiana.

Danseaza de multe ori cu Cristian, care are 29 de ani si e orb complet. Asta nu il impiedica, insa, sa fie unul dintre cei mai buni din sala de repetitii. Asa cum sunt si Mira, Alina sau Ovidiu, care au, cu totii, aceasta problema.

“Ma simt integrata, aici nu imi constientizez deficienta. Faptul ca simt partenerul, anticipez miscarea lui, ca ma descurc, imi da o stare de bine”, spune Alina.

Iar Ovidiu o completeaza:

“E o oportunitate de a iesi in lume, de a face miscare, de a cunoaste oameni noi si de a face ceva ce ne place”

Tangoul este o exerienta personala care se traieste in cuplu pe ringul de dans, explica ei. Iar adevarata istorie a tangoului se scrie in fiecare clipa, in inima fiecarui dansator de tango. Un dans cu miscari unduioase, tandre, cu o imbratisare in continua miscare. Un dans al simturilor, al placerii, al emotiilor; o experienta personala care se traieste indiferent de handicap. O schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *